Bugetul Ministerului Educatiei pentru 2014, de 22 de miliarde de lei pentru invatamant si 1,9 miliarde de lei pentru cercetare, a fost avizat favorabil de catre comisiile parlamentare, informeaza Mediafax. Bugetul a fost avizat cu 22 de voturi "pentru", patru impotriva si doua abtineri, iar comisiile au adoptat si 67 de amendamente. Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca alocarea bugetara este de 3,4% din PIB pentru Educatie si de 0,3% pentru Cercetare, in total fiind vorba de un buget la Ministerul Educatiei de 3,7% din PIB.

Comisiile parlamentare reunite pentru invatamant, stiinta, tineret si sport au dezbatut vineri, 22 noiembrie, timp de peste doua ore proiectul bugetului Ministerului Educatiei Nationale. Proiectul a fost avizat de comisiile parlamentare reunite cu 22 de voturi "pentru", patru impotriva si doua abtineri. De asemenea, au fost aprobate 67 de amendamente aduse proiectului privind bugetul Ministerului Educatiei in 2014.

Remus Pricopie

Remus Pricopie

Foto: Agerpres

Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a declarat ca bugetul pentru 2014 prevede o crestere in valoare absoluta de 10% fata de cel din acest an si ca reprezinta, in opinia sa, cel mai mare buget din ultimii 20 de ani, scrie Mediafax. Pricopie a precizat ca este vorba de o alocare bugetara de 3,4% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Educatie si de 0,3% din PIB pentru Cercetare, in total fiind vorba de un buget la Ministerul Educatiei de 3,7% din PIB.

Ministrul a sustinut ca pentru prima data in ultimii ani a fost aprobata suma de 600 de milioane de euro fonduri structurale pentru Educatie, ceea ce va permite o crestere in medie cu 10% a veniturilor cadrelor didactice debutante, cu vechime de cel mult sase ani, dar si a fondului pentru achizitia de autovehicule de transport scolar.

Remus Pricopie a declarat si ca "in 2014 se introduce in buget un capitol care priveste naveta profesorilor, dupa modelul decontului pentru naveta elevilor, decontarea navetei cadrelor didactice fiind obligatorie pentru autoritatile locale".

Ministrul Educatiei Nationale a adaugat ca anul viitor, prin proiectia bugetara, Cercetarea ar urma sa primeasca 1.926.000.000 de lei, fata de 1.724.000.000 de lei, bugetul din 2013.

Raluca Turcan

Raluca Turcan

Foto: Agerpres

In cadrul dezbaterilor, deputatul democrat-liberal Raluca Turcan, secretar al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, a declarat ca "Legea educatiei nationale prevede finantarea educatiei cu 6% din PIB si este in vigoare. Practic, legea prevede ca educatia sa primeasca 6% din PIB".

"Este posibil sa primeasca 3,7% si unii oameni sunt bucurosi. Eu nu sunt si nu sunt pentru ca sunt in opozitie si daca as fi la guvernare as fi la fel de ingandurata si preocupata, pentru ca din nefericire programe precum transportul scolar nu vor putea fi asigurate si sa ajunga la zi prin bugetul de anul viitor. Programul de diversificare a programului cornul si laptele nu va putea fi finantat cu bugetul pe care il aveti, finalizarea constructiilor nu vor putea fi finalizate. (...) In opinia mea, 3,7% din PIB este total nesatisfacator", a afirmat Turcan, citata de Agerpres.

Kereskenyi Gabor

Kereskenyi Gabor

Foto: cdep.ro

Deputatul UDMR Gabor Kereskenyi a sustinut ca "acest proiect de buget demonstreaza ca invatamantul ramane un copil vitreg al Guvernului, cu toate ca materialul este de aproape 700 de pagini, dar este cam subtire in ceea ce priveste sumele. Apreciez usoara crestere de care ati pomenit, dar nici pe departe nu o sa ajunga propunerile dvs. din programul de guvernare", a sustinut deputatul UDMR, potrivit Agerpres.

La dezbateri, studentii au fost reprezentati de presedintele ANOSR, Mihai Dragos, care s-a declarat nemultumit de alocarea a 3,4% din PIB pentru educatie si a 0,3% pentru cercetare.

Ministrul Remus Pricopie a declarat in urma cu o zi, in cadrul unei dezbateri organizate de FSLI la Parlament, ca "Mihnea Costoiu a spus ca el este primul nemultumit pentru bugetul cercetarii. Eu, fara sa intru in opozitie cu el, nu este vorba despre asa ceva, eu as intoarce un pic fraza si as spune ca in calitate de ministru al Educatiei, daca esti realist - eu nu sunt aici sa va cer votul, prin urmare cred ca ma credeti ca vorbesc cat se poate de sincer si tehnic - eu ca ministru al Educatiei stiu ca am avut aproape 20 de miliarde RON total buget educatie in 2013 si ca in 2014 avem aproape 22 de miliarde".

Citeste si: