Laszlo Tokes se considera "persecutat" dupa decizia de miercuri a Consiliul de Onoare al Ordinului 'Steaua Romaniei' de a-i retrage decoratia acordata in 2009 si afirma ca in tara noastra la putere se afla "un regim post-ceausist si post-securist".

Laszlo TokesFoto: Agerpres

"Sedinta si decizia Consiliului de Onoare al Ordinului 'Steaua Romaniei' prezinta foarte bine situatia actuala a democratiei din Romania. Chiar si prin unicitatea celor intamplate, este vorba despre un indiciu credibil cu privire la faptul ca un regim post-ceausist si post-securist se afla la Putere in tara noastra, regim care, pe langa negarea asigurarii drepturilor maghiarilor minoritari, reneaga si mostenirea timisoreana a schimbarii din decembrie 1989", afirma deputatul european, intr-o declaratie remisa HotNews.

Acesta spune ca s-a "saturat" sa vada ca este "vanat", dupa aproape un sfert de secol de la caderea dictaturii lui Ceausescu, de "aceiasi tovarasi", "urmand comanda primita la partid".

"Unde au fost in 1989 Victor Ponta, Corina Cretu si Mircea Geoana, respectiv tovarasii lor acuzatori si judecatori care, acum, in loc sa traga la raspundere criminalii in masa din perioada comunista si din timpul Revolutiei, isi bat joc de spiritul Timisoarei pe baza unor acuze si pricini fabricate?", se intreaba Laszlo Tokes.

In opinia sa, decizia de miercuri "este continuarea crizei constitutionale si a crizei statului de drept pentru care, in 2012, Uniunea Europeana a aratat Romania cu degetul", prejudiciind "dreptul la libera exprimare, garantat de Constitutie, dreptul la opinie si la aparare".

Acesta reaminteste ca, in vara acestui an, la Baile Tusnad, in prezenta primului ministru ungar Orban Viktor, a cerut ca "Ungaria sa accepte sa (ne) ofere sa fie un stat garant".

"Dupa cele intamplate, mi se pare ca este si mai necesar sa repet aceasta solicitare. Vazand atitudinea represiva a Puterii nationaliste si post-comuniste, observand pozitia ei anti-maghiara generala si refuzul ideii de autonomie, pretindem protectie nu numai din partea Ungariei, ci si din partea Europei - ca parte a apararii democratice a drepturilor, ceva ce li se cuvine tuturor comunitatilor etnice minoritare din Uniunea Europeana si de pe intreg continentul european", concluzioneaza el.

Declaratia lui Tokes vine dupa ce Consiliul de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei' a decis miercuri, cu cinci voturi pentru si o abtinere, retragerea distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.

Urmeaza ca propunerea de retragere sa fie inaintata presedintelui Traian Basescu.

Din Consiliul de Onoare al Ordinului 'Steaua Romaniei' fac parte detinatori ai acestui ordin, cu grade diferite: acad. Ionel Haiduc - in grad de Mare Cruce (presedinte), g-ral Constantin Degeratu - in grad de Mare Cruce, Serban Bradisteanu - in grad de Mare Ofiter, Costin Georgescu - in grad de Mare Ofiter, Mircea Geoana - in grad de Comandor, Gabriela Firea - in grad de ofiter si Ecaterina Andronescu - in grad de cavaler.

La sfarsitul lunii august, vicepresedintele PSD Corina Cretu, care detine Ordinul National 'Steaua Romaniei', a solicitat in mod public retragerea decoratiei lui Laszlo Tokes, printr-o scrisoare transmisa Consiliului de Onoare al Ordinului.

La scurt timp, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a anuntat ca lideri ai PSD si UNPR detinatori ai Ordinului 'Steaua Romaniei' solicita retragerea decoratiei lui Tokes. Solicitarea a fost facuta ca urmare a unor declaratii facute de Tokes in luna iulie, la Tabara de Vara de la Baile Tusnad. La inceputul lunii septembrie, presedintele Traian Basescu declara ca in cazul in care Consiliul de Onoare al Ordinului ''Steaua Romaniei'' cere ridicarea decoratiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, atunci va emite decretul.

In decembrie 2009, presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul National ''Steaua Romaniei'' in grad de Cavaler pe Laszlo Tokes.

Potrivit decretului semnat de seful statului la acea data, conferirea decoratiei s-a facut ''cu prilejul implinirii a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie, in semn de inalta apreciere a curajului si a demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplul personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste''.