Premierul Victor Ponta sustine ca, in momentul in care a discutat telefonic cu Crin Antonescu despre comisia de ancheta in cazul terenului achizitionat de Ioana Basescu, el a vorbit despre o comisie a celor doua camere iar liderul PNL a inteles ca este vorba despre sub-comisia de la Senat, dar pana la urma lucrurile s-au "lamurit" iar liberalii urmeaza sa decida joi daca sustin sau nu infiintarea acestei comisii.

Victor Ponta si Crin AntonescuFoto: Agerpres

"Am vorbit cu dl Antonescu luni, era si Daniel Constantin cu mine, am discutat de comisii de ancheta. Azi ne-am lamurit ca eu am vorbit de comisia mare, dl Antonescu a inteles ca era vorba de comisa de la Senat", a declarat Ponta, miercuri seara, dupa o sedinta a USL care s-a incheiat fara nicio declaratie.

Sedinta a fost convocata dupa ce Victor Ponta a anuntat intentia grupurilor parlamentare ale PSD de a infiinta o comisie a celor doua Camere ale Parlamentului care sa investigheze aspecte legate de eventuala implicare a unor institutii de stat in achizitionarea unui teren de 290 de hectare de catre Ioana Basescu, fiica presedintelui, printr-un credit de un milion de euro de la CEC Bank.

Victor Ponta sustinuse marti ca a discutat cu Crin Antonescu si acesta a fost de acord cu infiintarea acestei comisii, dar liderii grupurilor parlamentare ale PNL au replicat ca nu au fost consultati in aceasta privinta, afirmatie sustinuta si de Crin Antonescu.

In sedinta conducerii USL de miercuri, a fost discutata "initiativa PC, PSD si UDMR" de a constitui aceasta comisie parlamentara, iar PNL a afirmat ca va lua o decizie daca sustine sau nu acest demers joi.

Intrebat ce se intampla daca PNL se va opune acestei initiative, primul ministru a precizat ca asteapta decizia de joi, inainte de adauga: "Daca nu exista in Parlament majoritatea necesara, evident ca nu se formeaza nicio comisie".

"Nu e vorba de o comisie despre o persoana privata, ci o comisie care sa studieze in primul rand cum s-a retrocedat terenul, pentru ca se pare ca s-a retrocedat ilegal, e vorba e fosta statiune Fundulea", a sustinut primul ministru, vorbind despre "tot felul de acte s-a plimbat acel teren".

"Comisia are dreptul de a cere de la toate institutiile statului actele pentru a stabili adevarul. Daca maine sunt si ei (liberalii) de acod probabil saptamana viitoare se va depune cererea de comisie", a continuat Victor Ponta.

Intrebat daca s-a pus problema ruperii USL, asa cum a relatat o parte a presei centrale, seful executivului a raspuns: "Nu".

"USL functioneaza, atat timp cat proiectele importante, descentralizarea, legea bugetului, finalizarea raportului pe revizuirea Constitutiei, legile electorale, merg inainte, iar in guvern realmente lucrurile functioneaza foarte bine, da, eu zic ca USL functioneaza".

Acesta a afirmat insa ca disputele publice legate de aceasta comisie ar fi putut fi evitate daca la sedinta Parlamentului privind asumarea raspunderii pe proiectul descentralizarii ar fi ajuns si Crin Antonescu: "Trebuia sa ne vedem ieri la asumarea raspunderii guvernului, domnia sa nu a mai ajuns, nu stiu de ce nu a fost, inteleg ca a avut o problema (...) Daca ieri ne vedeam in Parlament la angajarea raspunderii nu ar mai fi fost aceasta neintelegere".

Victor Ponta considera insa ca toti liderii liberali stiau despre acest demers: "(...) Eu ii consider lideri PNL si pe cei care au fost cu noi in sala la discutie. Hai sa fim seriosi, evident ca stia toata lumea".