Curtea Constitutionala discuta miercuri sesizarea formulata de presedintele Traian Basescu referitor la legea de aprobare a Memorandumului de intelegere intre statul roman si The Rompetrol Group N.V. urmand sa ia o decizie care, sustine premierul Victor Ponta, "asa cum e normal" si "evident" va sustine decizia din 26 iunie prin care legea era declarata constitutionala.

Victor PontaFoto: Agerpres

"Probabil maine Curtea Constitutionala, asa cum e normal, cum s-a pronuntat de altfel si in cazul legii Referendumului, evident ca isi va sustine decizia pe care tocmai o daduse in 26 iunie. Dupa aceea insa vor urma iarasi cele 10 zile pentru promulgare", a declarat Ponta in conferinta de presa de la finalul sedintei de Guvern.

Ponta a precizat ca a cerut o informare de ultima ora legata de stadiul adoptarii legii privind aprobarea Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si Grupul Rompetrol, semnat la Bucuresti pe 15 februarie 2013, lege care, potrivit sefului Guvernului, priveste solutionarea unui litigiu istoric intre Romania si Grupul Rompetrol, "unul dintre marii investitiori in Romania si marii contributori la bugetul de stat prin taxe, impozite si accizele pe care le platesc".

"A existat cest litigiu, in prima instanta statul roman a pierdut procesul in Romania, ulterior, prin negocieri incheiate la data de 15 februarie, s-a solutionat litigiul prin vanzarea unui procent de actiuni din cele ramase statului roman pentru suma de 200 milioane de dolari si obligatia din partea grupului Rompetrol de crea un fond de inventitii in Romania de 1 miliard de dolari, in total 1,2 miliarde de dolari investite direct in Romania, dincolo de continuarea activitatii, pastrarea locurilor de munca si plata in continuare a a tuturor taxelor catre statul roman", e explicat premierul.

Traseul proiectului de lege privind aprobarea Memorandului de intelegere intre statul roman si Rompetrol:

  • Guvernul a transmis proiectul de lege privind aprobarea Memorandului de intelegere catre Parlament. acesta fiind aprobat de Camera Deputatilor pe  21 mai si de Senat pe 28 mai.
  • Proiectul a fost contestat la CCR de catre grupul parlamentar PDL, insa pe data de 26 iunie CCR a respins ca neintemiata sesizarea de neconstitutionalitate.
  • Pe 2 iulie presedintele Traian Basescu a transmis Parlamentului o solicitare de examinare a legii.
  • Camera Deputatilor (18 septembrie) si Senatul (16 ocombrie) au readoptat legea respingand cecerea de reexaminare a presedintelui.
  • Pe 23 octombrie, Traian Basescu a transmis CCR o sesizare de neconstituionalitate.
  • Cererea de neconstitutionalitate urma sa fie discutata pe 13 noiembrie insa  Curtea Constitutionala a amanat dezbaterile pana la data de 21 noiembrie.

"Este un caz - mai sunt si altele - in care eforturile pe care Romania si Guvernul Romaniei de a sprijini proiectele economice, de a sprijini investitia peste 1, 2 miliarde de dolari, sunt blocate de catre presedinte din motive pe care evident cu greu le poate stabili cineva", a afirmat premierul.

Victor Ponta a precizat ca a fcaut aceasar precizare" in ideea in care luni, marti si miercuri vor fi la Bucuresti nu doar prim-ministrul Chinei cu care intentionam sa semnam, sau in prezenta caruia se intentioneaza semnarea unor memorandumuri privind investii importante in zona energiei sau in zona IT, dar si reprezentanti la cel mai inalt nivel guvernamental din 16 tari partenere cu care de asemenea avem proiecte economice".