Senatorii din Comisia juridica au intocmit, marti, in unanimitate, un raport de respingere a propunerii legislative privind parteneriatul civil, definit ca "un contract incheiat, fara niciun fel de discriminare, intre doua persoane care decid sa convietuiasca in baza afectiunii, respectului si sprijinului reciproc si a egalitatii de drepturi", informeaza Agerpres.

Propunerea de lege a fost initiata de deputatul independent Remus Cernea, de deputatii PSD Cristina Dumitrache, Liviu Harbuz, si de deputatii PP-DD Cristinel Marian, Razvan Rotaru, Ion Scheau si Ionut Tanase si prevede ca orice contract de parteneriat civil "se incheie sub forma autentica, se semneaza de cei doi parteneri in fata notarului public si se inregistreaza intr-un registru special (Registrul pentru evidenta parteneriatelor civile, detinut de notarul public)".

Parteneriatul civil poate fi incheiat in urmatoarele conditii - partenerii au cel putin 18 ani impliniti, cel putin unul dintre parteneri este cetatean roman, niciunul dintre parteneri nu este casatorit sau parte intr-un alt parteneriat civil.

Parteneriatul civil nu se poate incheia intre rudele in linie dreapta, precum si in cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv; intre cel care infiaza sau ascendentii lui, pe de-o parte, si cel infiat sau copiii acestuia; intre tutore si persoana minora aflata sub tutela sa; pentru alienatul mintal, debilul mintal, precum si pentru cel care este temporar lipsit de facultatile mintale, cat timp nu are discernamantul faptelor sale.

De asemenea, partenerii pot conveni sa isi pastreze numele, sa ia numele oricaruia dintre ei sau numele lor reunite.

In punctul de vedere al Guvernului privind aceasta initiativa legislativa se precizeaza faptul ca singura forma de convietuire recunoscuta oficial este casatoria intre persoane de sex diferit.

"In viziunea autorilor, parteneriatul civil poate fi incheiat nu numai intre o femeie si un barbat, ci si intre persoane de acelasi sex. Sub acest aspect, reamintim ca, odata cu adoptarea Noului Cod Civil, atat Guvernul, cat si Parlamentul, si-au exprimat deja aceasta optiune de politica legislativa in materia relatiilor de familie, reglementand, ca unica forma de convietuire recunoscuta, casatoria intre persoane de sex diferit. (...) Casatoria este definita ca uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, incheiata in conditiile legii", se arata in documentul citat.

Deputatul independent Remus Cernea a comentat faptul ca senatorii juristi au intocmit un raport negativ pentru propunerea sa de lege, afirmand ca "este dovada vie a curajului politic de care dau dovada adesea politicienii din tara noastra".

"Acestea sunt unanimitatile fricii, lipsei de curaj (...). Nu sunt unanimitati democratice cu adevarat. Sunt unanimitati suspecte, care arata ca, indiferent de partid, majoritatea sau marea majoritate a politicienilor fac parte din acelasi partid conservator, retrograd si care mentine Romania la standarde scazute din toate punctele de vedere", a mai spus deputatul.

Remus Cernea s-a referit si la punctul de vedere inaintat de catre Executiv cu privire la acest act normativ, marturisind ca a fost "socat" de pozitia Guvernului.

"Ce m-a socat a fost punctul de vedere al Guvernului, uluitor, antidemocratic. Guvernul spune ca deja s-a legiferat pe aceasta tema in urma cu cativa ani. Aceasta este logica democratica. Se schimba configuratia unui Parlament si se poate schimba optica asupra unei teme, ori e firesc ca, de la un Parlament la altul, sa existe reglementari diferite pe acelasi subiect. Guvernul face referire la casatoria intre persoane de acelasi sex, ori aici e vorba despre parteneriat si nu despre casatorie. Sunt confuzii socante din partea Guvernului ca nu stie despre ce discuta", a adaugat Cernea.

De asemenea, acesta a precizat ca isi va continua demersurile pentru a-i convinge pe colegii sai parlamentari, senatori si deputati, "ca in plen sau la alte comisii sa sustina un astfel de proiect".

"Propunerea ar veni in intampinarea a zeci de mii, poate sute de mii de cetateni romani, sunt sute de mii de cupluri formate din persoane care traiesc impreuna, dar care nu si-au oficializat relatia prin casatorie", a mai spus Remus Cernea.