Fostul premier Adrian Nastase considera ca atat PSD, cat si PNL stiau foarte bine ca o coalitie de guvernare intre un partid de stanga si unul de dreapta presupune "diverse compromisuri", mentionand ca este gresit ca se discute "atat de mult" despre candidaturi la Presedintie, in contextul in care exista deja o anumita intelegere pe aceasta tema, transmite Agerpres.

"Cred ca pentru un partid de dreapta o intelegere cu un partid de stanga care, conform rezultatelor din alegeri, este mai puternic, reprezinta un experiment relativ frustrant, ca sa nu folosesc un alt termen. Si lucrul acesta apare tot mai puternic am impresia in ultima vreme, mai ales in incercarile de repozitionare pentru anul electoral 2014. Dar, acelasi lucru se intampla pentru un partid de stanga aliat cu un partid de dreapta, care trebuie sa discute mai mult despre, stiu eu, chestiuni legate de proprietate, de capital, care nu reprezinta, de fapt, teme ale stangii. Stiau si unii si altii ca o astfel de coalitie de guvernare presupune diverse compromisuri", a afirmat Nastase, care a participat marti la conferinta nationala de evaluare finala a proiectului "Impreuna pentru dezvoltarea dialogului social in Romania".

Afirmatia fostului premier a fost facuta in contextul in care a fost intrebat cu privire la recentele declaratii ale presedintelui PNL, Crin Antonescu, privind existenta inclusiv a unor "presiuni externe" eferitoare la candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidentiale.

"Un fost prim-ministru, spre exemplu, nu stie ca Partidul Social Democrat este un partid social-democrat si de fiecare data se referea la PSD ca la un partid socialist. Mi-e greu sa cred ca la varsta dansului nu stie diferenta dintre cele doua linii care sunt destul de diferite, asa cum, spre exemplu, PNL aripa tanara este un partid diferit de PNL din zona clasica", a spus Nastase.

Intrebat daca se contureaza ipoteza ca PSD sa aiba un candidat propriu la alegerile prezidentiale, Nastase a spus ca nu si ca in momentul de fata exista o anumita intelegere pe acest subiect care "fundamenteaza" guvernarea.

"Eu sper ca nu, pentru ca asa cum spuneam si azi, am scris si intr-un editorial, lectia lui Esop e foarte clara: un manunchi de nuiele nu poate fi rupt, dar nuielele pot fi rupte individual, separat. Daca nu invatam lectia asta, fie liberali, fie social-democrati, fie conservatori, inseamna ca nu am invatat nimic din istoria politica a Romaniei si, in general, din istorie. Asa incat, a discuta atat de mult despre candidaturi la Presedintie in aceasta perioada, in momentul in care exista o anumita intelegere care fundamenteaza, pana la urma, guvernarea, mi se pare gresit", a raspuns Nastase.