Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, spune ca judetele Covasna si Harghita au deja "de facto" un statut special si spera ca vor avea si "de iure", in prezent fiind judete care nu pot avea propriul steag sau unde primarii pot fi amendati fiindca nu poarta esarfa tricolora.

Antal Arpad a declarat, sambata, la finalul unei dezbateri pe tema autonomiei, desfasurata la Sfantu Gheorghe, ca judetele Covasna si Harghita "de facto au deja un statut special", transmite Mediafax.

"Judetele Harghita si Covasna de facto deja au un statut special. Noi suntem judetele unde nu putem avea steag al nostru, restul judetelor pot avea. Noi suntem judetele in care un primar poate fi amendat pentru ca pe 15 martie sau pe 23 octombrie nu poarta esarfa tricolora", a spus primarul municipiului Sfantu Gheorghe.

Antal a mentionat ca se intalneste foarte des cu multi primari din tara ai marilor orase si observa ca, spre exemplu, niciunul dintre ei nu a avut probleme pentru ca participa la anumite reuniuni fara esarfa tricolora.

"Deci, avem deja statut special de facto, sper sa avem si de iure", a conchis Antal Arpad.

Mai multi specialisti, politicieni romani si maghiari au participat, sambata, la Sfantu Gheorghe, la o conferinta intitulata "Autonomie si regionalism - provocarile deceniului", organizata de CNMT si de Institutul Balvanyos. Cu aceasta ocazie a avut loc si o masa rotunda la care au fost prezenti primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), presedintele CNS Izsak Balazs, presedintele PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, liderul local al PNL Madalin Guruianu, precum si presedintele PPMT Toro T. Tibor.