Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, liberalul Corneliu Dobritoiu, este de parere ca ar trebui analizata oportunitatea organizarii anuale a paradei militare cu ocazia zilei de 1 Decembrie, tinandu-se cont de actualul cadru economic, scrie Agerpres.

"Problema pe care eu o vad in continuare, in conditii de austeritate economica, este cea legata de oportunitate. Dincolo de simbolistica, dincolo de valoarea acestor evenimente care dau o nota de seriozitate si reprezentativitate, totusi, cand analizezi sursele de bani, atunci eu am rezerve. (...) Eu, personal, cred ca aceste momente trebuie sa alterneze iar parada militara, in sensul strict al cuvantului, sa fie facuta mai rar, atunci cand avem ceva de oferit publicului, adica echipamente noi. Daca analizam din perspectiva faptului ca paradele militare la romani erau o chestiune cotidiana, obisnuita cu prilejul acestor sarbatori, merita gandit daca pastram aceasta constanta sau nu in continuare", a declarat Dobritoiu la finalul sedintei de miercuri a comisiei.

El a argumentat prin faptul ca unele state fac parade militare o data la cinci ani, in timp ce altele, "cu un puternic spirit national, cum este Franta", le fac anual.

"In alte state, paradele acestea se organizeaza restrictiv, fara tehnica, cu oameni. (...) Noi traim intr-o parte a lumii care este confruntata cu provocari de securitate din ce in ce mai subtile, cu grad diferit de intensitate, or, aceasta este o chestiune care tine in special de decizia primul-ministru, a ministrului de Interne si in raport cu situatia generala de securitate regionala, dar si cu conferirea increderii poporului ca Armata isi indeplineste misiunile, ca este intr-o stare de pregatire care sa confere o liniste interioara populatiei", a afirmat senatorul PNL.

Presedintele Comisiei pentru aparare a reamintit faptul ca anul trecut bugetul Apararii era intr-o situatie "deosebit de grea" iar fondurile destinate organizarii paradei militare au provenit din rezerva bugetara.

"Dincolo de faptul ca alocatiile de la bugetul de stat erau critice, insuficiente, anul trecut s-a luat decizia alocarii unor fonduri din rezerva Guvernului pentru desfasurarea paradei de la 1 Decembrie. Fondurile au fost in jurul a un milion de lei. (...) Am gasit disponibilitate la nivelul Guvernului, in acea perioada, sa aloce din afara bugetului, deci din rezerva bugetara. (...) Se pot face diferite manifestari incepand de la defilarea trupelor pe jos, imbracate in uniforme traditionale, cu drapele de lupta, cu exercitii demonstrative care sa nu solicite prea mult bugetul, pentru ca durerea cea mai mare este cea privind alocarile bugetare pentru cheltuielile de mentenanta si instruirea armatei in raport cu alte cheltuieli", a spus Dobritoiu.

Intrebat daca intentioneaza sa ii inainteze premierului Victor Ponta o propunere prin care parada militara de 1 Decembrie sa nu se mai organizeze, Corneliu Dobritoiu a raspuns: "Ar fi o chestiune... o sa ridic aceasta problema la grup, dar categoric e o problema de analiza si care va fi decisa pentru momentele urmatoare".

Totusi, liberalul s-a aratat incantat de incercarea autoritatilor de a conferi o dimensiune internationala sarbatorii de la 1 Decembrie.

"Avand in vedere ca se incearca conferirea unei dimensiuni internationale sarbatorii de la 1 Decembrie, acesta nu este un lucru rau, pe de o parte. Pe de alta parte, armata este institutia publica cel mai bine cotata in opinia publica. Totusi, eu am rezerve legate de periodicitatea acestor parade. Ele nu sunt o prezenta anuala in realitatile politice si sociale ale altor state. (...) Nu este un unicat. Si noi am participat cu militari pe jos, cu drapele de lupta la Paris. Este un semn de solidaritate la nivelul Aliantei", a afirmat Dobritoiu.