Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat miercuri ca parlamentarii PSD vor solicita infiintarea unei comisii de ancheta care sa analizeze retrocedarile suspecte. Ancheta parlamentara vizeaza achizitionarea unui teren de catre fiica mai mare a presedintelui, Ioana Basescu si implicarea unor institutii ale statului in acest caz, a anuntat Ponta. Decizia vine dupa ce, luni seara, Antena3 a prezentat un document potrivit caruia procurorul Lucian Papici ar fi verificat terenurile pe care fiica presedintelui urma sa le cumpere.

"Colegii din Comisia Juridica au propus si au discutat despre o comisie de ancheta privind modul in care institutii ale statului si persoane ocupand functii oficiale s-au implicat in activitati private de verificare pentru achizitionarea unor terenuri pentru persoane private. Este vorba de cazul Calarasi. In masura in care va fi o comisie parlamentara de ancheta, in mod sigur toate institutiile guvernamentale vor pune la dispozitie toate informatiile la care avem acces si daca se va dovedi ca un magistrat procuror si-a folosit functia publica pentru interese private, evident exista prevederi legale de sanctionare.

Parlamentul are dreptul in baza Constitutiei sa faca comisii de ancheta legate de anumite situatii cum au fost nenumarate pana acum. Nu anchetaza un procuror ci modul cum s-au retrocedat, verficat sau achizionat terenuri. Cred ca este dreptul Parlamentului si cred ca este foarte bine sa-si exercite dreptul constitutional de-a ancheta si a pune la dispozitia opiniei publice toate datele legate de anumite afaceri controversate", a declarat Ponta la Parlament.

Intrebat de presa daca a stiut ca presedintele Autoritatii Nationale a Restituirii Proprietatilor a efectuat verificari pe terenul cumparat de catre fiica presedintelui , Ponta a spus ca nu a stiut acest lucru.

"Nu am stiut la acel moment ca i s-a cerut domnului Baiesu sa faca verificari ale terenurilor de la Nana, am aflat recent, dupa ce a izbucnit tot acest scandal si tot acest mod extrem de dubios in care cu 300.000 de euro cash, cu un credit pe care altfel daca dumneavoastra sau orice om obisnuit se duce nu-l primeste niciodata de la CEC. Am aflat si eu ca dumneavoastra despre o situatie cel putin dubioasa si cred ca toti cei implicati trebuie sa dea detalii, este vorba de sume mari de bani si de primul om in stat", a mai spus premierul.

Si presedintele PNL, Crin Antonesu a declarat ca este acord cu propunerea PSD priviind infiintarea unei comisii speciale de ancheta.

  • Crin Antonescu: Ideea mi se pare absolut corecta. Fara a avea calitatea unei instante, Parlamentul poate sa discute lucruri care sunt suspecte de a fi abateri de la lege de la functionarea unor institutii . Problema, asa cum inteleg ca se pune, cum a pus-o si primul-ministru, este implicarea unui procuror foarte important intr-o chestiune care nu are de-a face cu atributiile si cu destinatia institutiei la care lucreaza. In detalii nu pot sa intru acum, ca nu am elemente.

Decizia vine dupa ce luni seara postul Antena3 a prezentat un document potrivit caruia procurorul Lucian Papici ar fi verificat terenurile pe care fiica presedintelui urma sa le cumpere.

Mihai Gadea a prezentat la "Sinteza zilei" un document prin care Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor ar fi trimis Ministerului Public, Parchetului, dar si procurorului sef sectie Lucian Papici, un document cu informatii despre mai multe fonduri funciare din Romania. Printre ele se afla si Comisia locala de fond funciar Nana, localitatea in care familia Basescu a devenit proprietara.

Documentul emis de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor ar fi un raspuns la o adresa a procurorului Lucian Papici din martie anul acesta, care ar fi fost interesat sa afle cum stau lucrurile la Nana.

Fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu, a declarat ca in septembrie 2013 a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro.