Europarlamentarul PDL Monica Macovei arata, intr-un comunicat de presa, ca nu a "invocat imunitatea" in procesul cu PSD-istul Dan Sova, desi, subliniaza Macovei, beneficia de acest drept in calitate de eurodeputat. "Pentru ca au fost multi care mi-au spus ca am gresit neinvocand imunitatea de care beneficiez ca membru al Parlamentului European in procesul cu Dan Sova", Monica Macovei face cateva precizari.

Monica Macovei arata ca: "Cea mai simpla aparare in procesul cu Sova ar fi fost sa invoc imunitatea parlamentara conferita de statutul de europarlamentar. Imunitatea pentru declaratii politice este absoluta in toate tarile si in Parlamentul European, fiind de fapt un motiv de impunitate. Una este imunitatea pentru fapte penale, folosita de majoritatea parlamentarilor romani pentru a se proteja de raspunderea penala, si alta este imunitatea pentru declaratii politice, care, in realitate, este o impunitate, adica o inlaturare a oricarei forme de raspundere juridica. Cu toate acestea, nu am invocat pentru declaratiile facute in septembrie 2009, cand aveam deja statutul de europarlamentar."

"Protocolul nr. 7 privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene prevede in art. 9 ca membrii Parlamentului European beneficiaza pe teritoriul national de imunitatile recunoscute membrilor Parlamentului propriei tari. Parlamentarii romani au denaturat total rolul imunitatii parlamentare, pe care o invoca nu pentru a se apara in urma declaratiilor politice pe care le-au facut, ci pentru a nu fi judecati pentru coruptie ori alte fapte penale. Chiar daca in cazul meu este vorba despre declaratii politice si despre un proces civil, am decis sa nu invoc imunitatea in procesul cu Sova, pentru ca am dorit un proces pe fond, in care am prezentat acte pentru toate opiniile pe care le-am exprimat, si nu am dorit un proces pe proceduri, cum incearca majoritatea parlamentarilor romani", mai spune Macovei.

"Informatiile si documentele despre contractele banoase pe care avocatul Dan Sova le-a avut cu statul, inclusiv cele de la complexurile energetice din Gorj, a caror valoare a crescut considerabil dupa ce deputatul de Gorj Victor Ponta a devenit "senior partner" la firma de avocatura a lui Sova, au fost facute publice anterior declaratiilor mele din 7 septembrie 2009, inclusiv cu detalii din contracte (contracte pot fi citite aici)."

Europarlamentarul incheie anuntand ca se va adresa CEDO, deoarece, spune ea, adevarul si libertatea de exprimare trebuie respectate: "Articolul 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului garanteaza libertatea de exprimare oricarei persoane, mai ales atunci cand declaratiile vin de la un politician si se adreseaza altor politicieni, si cu atat mai mult cu cat informatiile din declaratii se aflau deja in spatiul public. De aceea ma voi adresa CEDO. Raman consecventa principiilor pe care le sustin si voi continua sa vorbesc despre fapte de coruptie si despre nevoia unei societati fara corupti."