Presedintele Traian Basescu va sustine marti, la ora 12:15, o declaratie de presa la Salonul oficial al Aeroportului International Henri Coanda, inaintea plecarii la Paris, unde seful statului participa la cea de-a doua editie a Conferintei privind Ocuparea Tinerilor, informeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat. Francois Hollande a lansat o invitatie liderilor europeni pentru a dezbate la Paris solutii de reducere a somajului in randul tinerilor. 24 din cei 28 de lideri de state si guverne ai comunitatii europene se vor afla astazi in capitala Frantei. Este a doua tentativa de acest fel dupa cea din data de 3 iulie, desfasurata la Berlin sub indrumarea cancelarului Angela Merkel, potrivit RFI.

Reuniunea va incepe la ora locala 15:00, cand ministrul francez al muncii, Michel Sapin, va conduce sedinta omologilor sai europeni. La 17:30 e prevazuta o conferinta de presa finala la care vor lua parte Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, cel al Consiliului European Hermann van Rompuy, cel al Parlamentului, Martin Schulz, si Dalia Grybauskaite, presedintele Lituaniei care asigura presedintia prin rotatie a Uniunii. Mobilizarea de forte e necesara, conform Palatului Elysees, pentru ca nivelul somajului in randul tinerilor ramane inacceptabil de ridicat. In septembrie, 5,6 milioane de tineri europeni erau fara loc de munca, ceea ce inseamna un procent de 23,5% la nivelul Uniunii. Franta are o cota de aproape 25% in timp ce Germania se situeaza in jurul valorii de 7,7%. Grecia si Spania depasesc 56%.

Scopul reuniunii nu este acela de a lansa pe piata instrumente noi de combatere a acestui fenomen ingrijorator, ci reafirmarea vointei politice pentru indeplinirea unor obiective concrete in urmatorii doi ani. In urma cu sase luni, la reuniunea de la Berlin, statele europene se angajau sa investeasca in acest sens aproape 45 de miliarde de Euro si ca fiecare tanar european sa nu mai stea mai mult de patru luni fara a primi o varianta de lucru sau de formare profesionala adaptata la cerintele pietei.