Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sambata, ca, fara PNL, in acest moment nu poate exista majoritate si, prin urmare, nici guvernare legitima si eficienta, el vorbind si despre "calculele meschine" ale unora din PSD, dar si din PNL pentru a crea alte majoritati, transmite Mediafax.

Victor Ponta si Crin AntonescuFoto: Agerpres

Liderul liberal a precizat ca partidul pe care il conduce nu va fi intr-un viitor apropiat unul majoritar, care sa aiba cele mai multe voturi ale romanilor, insa este singurul partid care reprezinta dreapta politica, in pofida "imposturii" PDL sau a lui Traian Basescu.

"Aceasta este dreapta noastra si alta nu exista. PNL nu este si probabil nici nu va fi intr-un viitor apropiat un partid majoritar, un partid care sa aiba cele mai multe voturi in Romania, un partid care sa aiba peste jumatate din voturile romanilor la alegeri parlamentare, de exemplu. Dar PNL trebuie sa fie partidul titular al dreptei romanesti, PNL trebuie sa fie un partid de competenta, de consecventa si de onoare", a afirmat Antonescu la Conferinta de alegere a conducerii PNL Sector 3.

Liderul PNL a lansat un atac la adresa PDL si a lui Traian Basescu, despre care a afirmat ca reprezinta "o dreapta de impostura".

"Nu exista dreapta politica in Romania in afara PNL. Noi suntem confruntati ca partid de ani buni, practic pe cea mai mare parte a epocii Basescu, cu un atac propagandistic si un atac politicianist extrem de dur, care construieste din PDL sau partide apropiate presedintelui o dreapta de impostura, o dreapta parata si incearca mereu si mereu cu toate fortele, in fiecare zi, in fiecare ora, sa delegitimeze PNL in calitatea sa de singur partid si traditional partid de dreapta al Romaniei", a declarat Antonescu.

El a mentionat ca sunt vehiculate doua argumente folosite impotriva PNL, anume ca dreapta se defineste in functie de opozitia fata de PSD si apartenenta la PPE.

"A afirma ca dimensiunea dreptei este sa fie neaparat intr-un razboi cu PSD este stupid, pentru ca pe lumea asta exista dreapta in afara Romaniei, desi nu exista PSD. Oare cum se defineste dreapta in Germania? Saraca nu se poate defini, pentru ca nu exista PSD in Germania", a argumentat Antonescu.

De asemenea, el a invocat faptul ca exista partide de dreapta autentice, precum cel al conservatorilor britanici, care nu se regasesc in PPE.

"Nu cred ca putem vorbi despre PNL in acest moment fara sa vorbim mai intai despre USL. Si PSD si PNL au existat inainte de USL si vor exista mult dupa USL, dupa ce misiunea acesteia si existenta acesteia se va incheia. Si acum, in vreme ce exista si lucreaza USL, si PSD si PNL isi pastreaza, ba chiar isi intaresc identitatea", a afirmat Antonescu.

El a mentionat ca PNL se afla "in contract cu milioane de romani, in formula USL".

"USL nu s-a facut doar pentru a inlatura de la putere PDL, USL nu s-a facut doar pentru a pune capat - ceea ce nici nu s-a intamplat deocamdata - regimului Basescu, USL nu s-a facut doar pentru ca Victor Ponta sa fie prim-ministru si Crin Antonescu candidat si poate presedinte al Romaniei in 2014. USL nu s-a facut pentru ca am dorit impreuna sa venim la putere, nu s-a facut pentru atata lucru", declarat presedintele PNL.

El a afirmat ca "teoretic" existau si alte variante, respectiv ca PSD si PNL sa candideze separat, iar PNL sa fie la guvernare si fara PSD.

"PSD avea la randul sau posibilitatea unei, sa zic asa, coabitari anticipate si de asemenea sa fie la guvernare fara PNL. Toate lucrurile astea se puteau intampla. Un singur lucru insa nu se putea intampla decat daca exista o asemenea constructie (...) USL s-a constituit si si-a luat niste angajamente in fata romanilor pentru ca in fine in Romania sa se construiasca bine, corect si pe durata mai lunga", a sustinut presedintele PNL.

Antonescu a afirmat ca, "fara PNL, in acest moment, nu exista majoritate si deci guvernare legitima si eficienta".

"Spun acest lucru nu pentru Victor Ponta, care il stie si care il impartaseste, nu pentru cei din PSD si nici macar pentru cei din PNL care imagineaza, in obisnuinta unei aritmetici meschine si care pana la urma ne tine unde suntem, ca se pot face guverne aritmetice si majoritati aritmetice in fel si chip. Da, se pot, dar sunt pur aritmetice, n-au legitimitate, nu au forta, nu au proiect coerent", a declarat liderul PNL.

Intrebat ulterior de jurnalisti despre afirmatiile sale in legatura cu unele calcule meschine pe care le-ar face unii social-democrati, Antonescu a raspuns: "Nu am spus de cei din PSD, am spus ca sunt unii si in PSD, sunt unii si in PNL, sunt foarte multi in afara acestor doua partide - dumneavoastra, o parte din jurnalisti, de exemplu - care faceti calcule mereu. Acelea sunt niste calcule care au un rezultat aritmetic si rezultatul aritmetic nu este totuna cu rezultatul politic. Asta am spus, n-am vorbit de PSD".

Intrebat de asemenea daca, din pledoria sa in favorea USL, PSD ar trebui sa inteleaga faptul ca trebuie sa inceteze atacurile la adresa PNL, Antonescu a replicat: "Eu am spus ce am avut de spus, fiecare intelege ce doreste, ce poate, ce intelege".