Consiliul National al PSD s-a reunit in sedinta sambata, la Palatul Parlamentului. In jur de 4.200 de delegati din toata tara si conducerea partidului participa la Consiliu, al doilea eveniment ca importanta pentru partid dupa Congres, anunta Mediafax. Victor Ponta si Liviu Dragnea, numarul unu, respectiv numarul doi in PSD, sunt asteptati sa rosteasca discursuri. Adrian Nastase participa la Consiliul National in calitate de invitat, dupa ce a fost exlus din PSD, conform statutului partidului, in urma condamnarii, in 2012, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii". El a tinut un discurs in care si-a indemnat fostii colegi de partid "sa nu intre intr-o spirala a conflictului cu partidele din coalitie". Prezenta lui Ion Iliescu este incerta din motive care tin de sanatate.

Prezenta lui Ion Iliescu este incerta din motive care tin de sanatate, potrivit Mediafax.

Cea mai importanta tema ce urmeaza sa fie dezbatuta in Consiliul National de sambata este proiectul de descentralizare pentru care Guvernul Ponta a anuntat ca isi va angaja raspunderea luna aceasta.

Consiliul National al PSD s-a deschis pe acordurile piesei "Thunderstruck" a formatiei AC/DC, urmata de "Oda Bucuriei".

  • Victor Ponta: Avem nevoie de o justitie independenta care sa nu-i mai persecute pe adversarii lui Basescu

Premierul Victor Ponta, presedinte al PSD, a pledat sambata, in discursul rostit la Consiliul National al partidului, pentru o justitie "cu adevarat independenta", care "sa nu-i mai persecute pe cei care sunt adversarii lui Traian Basescu": "Exista o mare restanta si sunt foarte atent referindu-ma la aceasta restanta - faptul ca inseamna ca cei care au furat, cei care au distrus, cei care au facut rau romanilor sa plateasca pentru asta, si lucrul asta nu s-a intamplat. (...) Se spune ca garantam independenta Justitiei. Sunt cu totul de acord. Exista inca parti ale justitiei care nu sunt independente, care inca executa ordine ale lui Traian Basescu. Nu-mi doresc decat un singur lucru - sa avem o justitie independenta care sa-i pedepseasca pe toti cei care incalca legea, sa nu-i persecute pe cei care au incalcat legea, dar fac parte din adversarii politici ai lui Traian Basescu, si sa facem o justitie la care sa aiba acces si cei saraci, nu doar cei bogati. Nu avem acest lucru si e o restanta si sunt convins ca Parlamentul, ca viitorul presedinte, Guvernul, trebuie sa asigure eliberarea totala a Justitiei de sub Traian Basescu - e un obiectiv dificil, dar pe care sunt convins ca putem sa-l atingem in perioada care urmeaza", a subliniat presedintele PSD, citat de Agerpres.

Ponta a mai spus ca PSD merge singur la alegerile europarlamentare in 2014, el aratand ca formatiunea sa are adversari in acest scrutin, dar nu dusmani si ca obiectivul este ca fiecare organizatie a PSD sa castige aceste alegeri in judet.

Potrivit acestuia, faptul ca USL a ramas dupa un an si jumatate de guvernare pe primul loc "detasat" in optiunea romanilor inseamna ca directia pe care merge este buna. "Dar vreau sa aveti increderea ca, dincolo de galagie, zgomot, scandal, ne vom face datoria. (...) 2014 e un an important nu doar din punct de vedere al bataliilor politice. Am inteles virulenta atacurilor impotriva masurilor pe care le-am luat. De ce? Pentru ca am luat si am anuntat masuri care se adreseaza celor multi, celor care au nevoie de ajutor, care au nevoie de sprijin", a completat premierul Ponta. El a remarcat, in gluma, ca in PSD devii mai popular atunci cand nu mai esti presedinte.

Victor Ponta s-a declarat convins ca nu va fi necesar ca PSD sa castige cele doua scrutinuri de anul viitor, respectiv alegerile europarlamentare si prezidentiale, "impotriva cuiva, nici aliati, nici adversari". "Urmeaza alegerile prezidentiale. Dupa zece ani de regim Traian Basescu, de distrugere, minciuna, abuzuri, ura, dezbinare, aceasta perioada se inchide. Eu cred ca de fapt putem sa inchidem perioada de tranzitie de la societatea de dinainte de '89 la o societate moderna, europeana, democratica. Vreau ca dupa plecarea lui Traian Basescu sa avem un punct pus acestei perioade", a spus Ponta.

El i-a rugat pe delegatii CN sa sprijine un viitor presedinte care sa fie al tuturor romanilor si care sa-i reprezinte si sa fie cu adevarat un mediator: "Am vazut ca presedintele actual spunea razand ca nu si-a indeplinit rolul cel mai important, cel de mediator. Avem nevoie de un presedinte pacificator, care sa sprijine Guvernul, Parlamentul in a reconstrui Romania. Sunt convins ca aceste doua batalii le vom castiga impreuna. Sunt convins ca nu trebuie sa le castigam impotriva cuiva, nici aliati, nici adversari", a spus Ponta.

Victor Ponta a mai afirmat ca este convins si le transmite tuturor social-democratilor faptul ca pana la anul Traian Basescu le va face, PSD si USL, "cat de mult rau va putea".

  • Adrian Nastase: PSD sa nu faca greseala de a intra intr-o spirala a conflictului cu partidele din coalitie

Fostul presedinte PSD Adrian Nastase a declarat, sambata, la Consiliul National al partidului, ca PSD nu trebuie sa faca greseala de a intra intr-o spirala a conflictului cu partidele din coalitie, el apreciind ca necesara evitarea replicilor acide si a atacurilor publice intre membrii USL. "Partidul nu ar trebui sa faca greseala de a intra intr-o spirala a conflictului cu alte partide politice, ma refer la cele din coalitii. Oamenii nu vor judeca partidul nici in urma unui concurs de replici publice, nici dupa un show cu numere de oratorie, ci dupa modul in care reusim sa oferim prosperitate si sa reducem saracia. Aceasta guvernare a fost privita ca o mare speranta, PSD nu are voie sa dezamageasca", a spus Nastase.

El a precizat ca partidele se vor diferentia prin modul in care reusesc sa convinga la guvernare: "Un program de guvernare niciodata nu a fost respectat suta la suta, dar angajamentul pe acest program, felul in care obiectivele din program sunt urmarite, va reprezenta un criteriu esential (de diferentiere - n.red.)", a spus Nastase.

El a precizat ca mesajul principal pe care vrea sa-l transmita este acela de a aloca toate resursele pe care le are PSD pentru succesul guvernarii, nu pentru certuri politice: "Trebuie evitate replici acide, atacuri publice intre membrii coalitiei. Nu trebuie sa dam apa la moara, nu trebuie sa cream un sentiment de neincredere celor care asteapta de la noi realizari, taieri de panglici, cum spunea un coleg de-al nostru ieri", a mai spus Nastase.

  • Mircea Geoana: Misiunea PSD, sa castige tot in 2014. Sprijiniti aceasta guvernare! Dupa dezastrul lasat de regimul Basescu, Guvernul Ponta repune tara pe picioare

"Sprijiniti aceasta guvernare. Succesul lor nu este succesul unui partid, este succesul unei natiuni. O sprijinim cu totii. Dupa dezastrul lasat de regimul Basescu, Guvernul Ponta repune incet, dar sigur tara pe picioare", a afirmat fostul presedinte al PSD, Mircea Geoana, in deschiderea discursului sau tinut la Consiliul National al partidului.

Geoana a continuat spunand ca misiunea partidului in 2014 este sa castige tot, in conditiile in care se deschide un nou ciclu politic de zece ani, iar noul presedinte "va mosi" patru guverne. "Misiunea noastra, a principalului partid, este una foarte simpla: sa castigam tot. Sa castigam tot in 2014, atata e tot ce va cer, dragi colegi, pentru ca este un an decisiv, 2014, apune epoca Basescu, o perioada de trista amintire pentru noi toti si se deschide un nou ciclu politic de zece ani", le-a spus Mircea Geoana participantilor la Consiliul National al PSD.

El a aratat ca, in conditiile in care nu se stie inca daca legea fundamentala va fi revizuita, trebuie pornit de la o ipoteza de lucru, ca este foarte posibil ca ciclul prezidential sa fie de cate cinci ani. "In zece ani de zile, datorita decalajului dintre alegerile prezidentiale si cele parlamentare, viitorul presedinte va mosi patru guverne succesive", a mai declarat Mircea Geoana.

Geoana a apreciat ca "miza alegerilor prezidentiale este esentiala". "Sunt zece ani, dupa zece ani de administratie si guvernare in care dreapta a avut principala optiune. Sunt zece ani in care trebuie sa propunem acest nou proiect national, cu mai multa educatie, cu mai putina putina saracie, cu mai mult patriotism, cu o industrie mai puternica, cu o agricultura mai puternica, cu independenta energetica si, da, cu independenta justitiei, pentru care spunem un hotarat ￯Da￯", a mai comentat Mircea Geoana.

Senatorul PSD a mai spus ca social-democratii spun un hotarat "Nu" vendetei politice. "Nu mai avem voie sa ne interferam in treburile justitiei. Sa nu mai fie un instrument de lupta politica si de vendeta politica, aceasta este obligatia viitorului presedinte al Romaniei", a declarat Geoana in fata delegatilor la Consiliul National al PSD.

Potrivit lui Mircea Geoana, PSD este singura forta politica care are talia, ambitia si potentialul de a asigura aceasta tranzitie. "In teorie, dreapta nu are cum sa mai castige alegerile in Romania, nimic nu o mai poate salva decat poate indulgenta sau credulitatea noastra. Ar fi pacat sa dam cu piciorul sansei de a conduce Romania in urmatorii zece ani, de a resincroniza acest ciclu politic intre presedinte si guvernanti", a mai comentat Mircea Geoana.

  • Dragnea lui Geoana: Mircea, chiar ai sufletul incarcat; locul tau este in echipa castigatoare de la anul

Presedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, i-a transmis sambata lui Mircea Geoana, la reuniunea Consiliului National al social-democratilor, ca locul sau este "in echipa castigatoare de la anul".

Dragnea a facut aceasta afirmatia dupa un discurs sustinut de Mircea Geoana, in calitate de fost presedinte al PSD: "Vreau sa-i multumesc lui Mircea pentru toate clipele petrecute impreuna, pentru tot ce a facut pentru acest partid. Tu stii foarte bine ca PSD este un trup foarte puternic, un suflet puternic. Apropo, chiar ai sufletul incarcat. (...) Mircea, multumesc mult in numele meu si al tuturor colegilor nostri pentru ceea ce vrei sa faci in continuare pentru partid, stiu ca iubesti mult acest partid si locul tau este in echipa, in echipa castigatoare de la anul, pentru ambele alegeri", a spus Liviu Dragnea.