Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat vineri seara, invitat la Romania TV, ca, in cazul in care se va dovedi ca sunt false documentele prezentate de senatorul Sorin Rosca Stanescu prin care Traian Basescu era acuzat de spalare de bani, va cere excluderea acestuia din partid. Liderul liberal a facut si o referire interesanta la negocierile politice de dupa alegerile generale din decembrie 2012 spunand ca "evident ca majoritatea liberalilor si-ar fi dorit un prim-ministru liberal, (...) care putea sa existe in 2012, pe 10 decembrie". Antonescu a facut aceasta declaratie pentru a exemplifica loialitatea liberalilor fata de proiectul USL, vizibila in sprijinul acordat lui Victor Ponta pentru a deveni premier.

Crin Antonescu la RTVFoto: Captura RomaniaTV

Declaratii Crin Antonescu:

Intrebare: A existat o conspiratie din care faceti parte cu S. Rosca Stanescu sa controlati justitia?

Antonescu: Si cu Victor Ponta, mi-e dor, ca sa glumim putin, ca n-are rost sa conspirationam asa. Mie mi-e dor de o conspiratie, in ghilimele, din care sa fac parte impreuna cu V. ponta.

Nu am discutat cu SRS de multa vreme. In legatura cu aceasta chestiune, e o singura declaratie aseara. Sunt rezervat fata de declaratiile aruncate pe piata de SRS. In cazul in care ar exista niste elemente despre acestea, ar trebui infiintata o comisie parlamentara.

Evident ca nu sunt angajat in nicio conspiratie nici eu, nici Victor Ponta. Evident ca nu de asta asteptam sfarsitul mandatului lui ca sa punem mana pe justitie, justitia lucreaza.

Pe de alta parte, dincolo de ce fabuleaza dl Basescu, ramane un fapt ca daca ceea ce Parchetul General a zis azi se confirma, e un fapt inacceptrabil ca un senator sa zica asa ceva. Ca atare, e inacceptabil pentru un senator al Romaniei, si e inaccetabil pentru un senator liberal.

Daca se confirma ceea ce spune Parchetul, atunci Rosca Stanescu va parasi PNL. Voi propune acest lucru.

Intrebare: Cand se va intampla asta?

Antonescu: Luni sau marti.

Sigur ca il vom asculta, statutul impune acest lucru. Orice persoane are dreptul la aparare.

Dar justitia va stabili daca documentele sunt adevarate sau nu. Daca sunt false, atunci voi propune excluderea lui din PNL.

Nu cred ca cineva ar trebui sa isi faca iluzii ca eu sau PNL am trage ponoase de imagine dintr-o afacere complicata.

Ca odata provocata discutia. T. Basescu nu a ratat ocazia sa ne amestece intr-o fantasmagorie si pe mine si pe Victor Ponta si pe Voiculescu, asta este alt lucru.

Regret ca un senator al Romaniei a cazut intr-o asemenea capcana.

  • Despre tensiunile din USL

Discursul meu de la Alexandria a fost axat pe ideea ca trebuia sa facem toate eforturile de care suntem in stare pentru ca USL sa reziste, sa mearga mai departe si sa isi atinga obiectivele.

Consider ca este de datoria mea ca atunci cand anumite lucruri nu sunt conforme cu spiritul unei aliante, cu obiectivele ei, sa o spun.

Disputele cu Victor Ponta nu au fost niciodata legate de acte de guvernare.

Discutiile despre coabitare, procurori, care nu tin de guvernare, acelea sunt altceva.

E o mare greseala impresia ca as fi nehotarat. Dl Nita a inceput spunand ca dl Antonescu este nehotarat. Se inseala. Dl Antonescu este foarte hotarat. Ne-am asociat pentru niste obiective si nu in felul acesta ne apropiem de ele.

M-am batut cel mai mult ca Victor Ponta sa fie prim-ministru.

Intrebare: Dar ce ati facut?

Antonescu: Nu trebuie sa stiti dumneavoastra. Trebuie sa stie PSD-istii.

Sentimentele care sunt descrise astazi de multi colegi PSD-isti, cum ca nu sunt ei foarte impacati cu ideea de a sustine un candidat la presedintie dintr-un alt partid, cum ca nu ii iubesc foarte mult pe liberali, sentimentele acestea exista si in tabara cealalata. Evident ca majoritatea liberalilor si-ar fi dorit un prim-ministru liberal, care putea sa existe in 2009, care putea sa existe in 2011, care putea sa existe in 2012, pe 10 decembrie. La acest lucru ma refer.

Acel lucru scris pe foaia de hartie trebuie sa prinda viata si el prinde viata intr-o batalie politica, intr-o campanie electorala.

Este o situatie neplacuta in care ma aflu si eu. Eu nu inteleg cum niste oameni nu isi pun problema ca este jenant, atata timp cat ai un protocol in vigoare, sa vii in fiecare zi sa zici: "dom'le nu stiu, mai vedem".

Intrebare: Sunteti convins ca aveti sustinerea PSD?

Antonescu: Fermitatea convingerii mele este egala cu fermitatea convingerii partenerilor mei.

Sunt ferm convins ca avem inca sansa sa ne indeplinim toate obligatiile asumate, nu doar intre noi dar si fata de oameni.

Nu am incetat niciodata, eu si V. Ponta, sa avem o relatie corecta. Relatia nu mai este de o bucata de vreme atat de apropiata, atat de calda, dar o relatie corecta a existat in permanenta.

Intrebare: V-a promis V. Ponta ca duce relatia pana la capat?

Antonescu: Eu nu i-am cerut asa ceva. Eu nu am pus niciodata la indoiala angajamentul lui Victor Ponta. E vorba despre angajamentul partidului pe care il conduce, care il contrazice.

In ce fel cred eu ca este pactul (de coabitare dintre premier si presedinte - n.red.)? Nefast, nesanatos, si cam in afara Constitutiei, sau superfluu in acord cu Constitutia. Se substituie cumva Constitutiei.

  • Despre solicitarea lui Basescu ca Guvernul sa renegocieze acordul cu FMI

Nu impartasesc punctul de vedere al domnului presedinte, il consider demagocic, dar e dreptul sau sa il exprime.

(despre taxa suplimentara pe carburanti - n.red.) Din singurul motiv, a spus-o si dl premier, acei bani multi care ne stau la dispozitie teoretic si practic daca facem ce trebuie la UE, nu vin automat si nu pot fi calculati la buget. In acest an si jumatate de cand suntem la guvernare, rata de absorbtie a crescut foarte mult.

Fondurile conectate din acesti 7 eurocenti, din aceasta taxa, se vor duce in mare parte catre lucrari de infrastructura la autostrazi.

Cu prilejul acestui buget de care discurtam si acestei negocieri cu FMI, de proasta calitate cum zice dl Basescu - negocierile bune pe care le-a condus el si dl Boc au dus la taierea salariilor cu 25% -, negocierile dl Ponta si Chitoiu duc la o marire a salariilor in zona cea mai sensibila: rezidenti si profesori debutanti, cu un cuantum semnificativ.

Daca voi fi candidatul USL (la prezidentiale 2014 - n.red.), sigur ca va trebui sa dau socoteala pentru cea facut si ce nu a facut USL.

Am vorbit indelung si in cadrul PNL. Eu cred ca noi gresim daca ne lasam prinsi in capcana de a gandi ca, noi liberalii - care avem in program reducerea fiscalitatii in general -, ca suntem responsabili numai de ele si cu necajitii se ocupa Ponta ca e social-democrat. Nu. Suntem in egala masura responsabili daca, de pilda, cota unica a fost salvata, a fost mentinuta, meritul nu este al nostru, este in egala masura al nostru si al PSD ca am mentinut-o impreuna. Daca salariul minim creste totusi anul acesta, cu am promis, este un merit egal, nu e numai al PSD. Daca cota unica nu va scadea, e o si pierdere si pentru noi ca partid, si pentru USL.