Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, ca pozitia exprimata de seful statului in chestiunea bugetului de stat si a masurilor pentru 2014 reprezinta incercarea unui "animator de mici grupuri politice" de a "ciupi" cateva puncte politice, transmite Mediafax.

Antonescu a fost intrebat cum vede criticile formulate de Traian Basescu in privinta solutiilor gasite de Guvern pentru bugetul pe 2014, in special de a introduce noi taxe si impozite.

"Asta este aproape un proverb: nimeni nu introduce taxe si impozite cu placere... Pozitia presedintelui pentru mine nu e de luat in considerare, pentru ca nu e pozitia unui presedinte, este pozitia unui animator de mici grupuri politice. Este discursul unui lider politic al unei grupari de nisa, care incearca sa ciupeasca ceva puncte dupa ce un buget s-a facut. Poate ca ar fi fost important ca presedintele sa ne spuna cum de a ajuns Romania in situatia de a fi sub constrangerile FMI. Poate era important sa ne spuna ce mari masuri liberale a luat domnia sa cand avea guvernele la dispozitie si negocia cu FMI. Poate ca era interesant sa ne spuna acum ce putea face acest guvern in conditiile date. Asa, sa spui in general ca bine ar fi sa fie bine si sa nu fie rau, bine ar fi sa fie taxe mici, toata lumea sa fie multumita, e usor. Nu trebuie sa fii presedinte pentru asta", a sustinut Antonescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca in prezent constata ca se trece la crearea de taxe noi, care sa hraneasca sistemul bugetar, el precizand ca astfel se ajunge iar la situatia in care "omul gras - statul, se urca in spatele omului slab - economia", ceea ce este gresit.

"Observ o schimbare in politica interna. Imi aduc aminte de anul de criza profunda 2010, cu masuri extrem de dure, luate pentru a nu se pune nimic in spatele IMM-urilor. Acum observ o schimbare a ponderii si cred ca este gresit: se trece din nou la inventarea de taxe, impozite, care sa aduca bani la buget pentru a hrani aparatul bugetar. O spun ca un semnal extrem de serios si afirm fara rezerve ca este gresit", a spus presedintele, la o reuniune a mediului de afaceri.

El a precizat ca a fost unul dintre artizanii momentului 2005, cand s-a introdus cota unica, fapt ce a dus la o relansare a economiei, si cand numarul taxelor s-a redus.

"Procesul nu mai continua, s-a ajuns la situatia de a lucra in favoarea omului gras, statul, care se aseaza pe omul slab, inca mult mai slab, care este economia reala", a spus Basescu, mentionand ca lanseaza un semnal de alarma foarte serios, care trebuie luat in considerare.

Seful statului a mai spus ca "nu marirea taxelor si impozitelor este situatia pentru acum".

"Sigur, are nevoie de bani statul, dar daca i-ar indrepta spre investitii, ar fi bine, dar daca ii indreapta spre a alimenta cu bani aparatul de stat nu e in regula. Se produce o schimbare de filozofie in defavoarea mediului de afaceri, iar acest lucru trebuie bine analizat. Nu voi fi printre cei care or sa taca fata de aceasta abordare", a spus Basescu.