Fostul premier Emil Boc considera ca Guvernul Ponta este vinovat pentru taxele impuse romanilor, si nu FMI, in conditiile in care actualul Executiv nu poate asigura crestere economica. Intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ce parere are despre negocierile cu FMI si daca taxele anuntate de Guvern au fost impuse de FMI, Emil Boc a spus ca Guvernul Ponta "isi baga mana pana la cot in buzunarul cetatenilor".

"Guvernul taxelor, care este Guvernul Ponta, isi baga mana pana la cot in buzunarul cetatenilor, dar, din nefericire, gaseste tot mai putini bani in buzunarele oamenilor. Nu FMI este vinovat pentru taxele Guvernului Ponta, ci Guvernul Ponta este vinovat pentru taxele pe care le impune romanilor, neavand capacitatea de a asigura crestere economica. Este de un an si jumatate la guvernare, va mai fi si in 2014, si nici anul viitor, dupa trei ani, nu va fi depasita cresterea economica din 2011. In 2011 veneam dupa un an greu, 2010, cu cele mai dure masuri de austeritate, si am avut o crestere economica de 2,2 la suta. Asta spune tot despre dimensiunea acestui Guvern, care nu este preocupat de investitii si locuri de munca. Daca este un examen pe care l-a picat cu brio acest Guvern este cel al locurilor de munca, al investitiilor si al mentinerii somajului la un nivel satisfacator. Acest Guvern nu are bani pentru a sustine economia si atunci mai pune o taxa", a spus Boc, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, taxa "cu eurocentii pe benzina este caraghioasa" deoarece a mai fost perceputa una, anterior, cu acelasi scop. "Taxa ᅡAici sunt banii dumneavoastraᅡ a fost inclusa o data in pretul benzinei. Acum, aceeasi taxa, readaptata in maniera Ponta, este dublata, ceea ce, din punctul meu de vedere, este neconstitutional. Nu poti, aceeasi taxa, sa o pui de doua ori. A doua smecherie, tipic guvernamentala, este ca nu o spui in lei, ci in eurocenti, sa sune mai bine 7 eurocenti decat 0,39 de lei. Guvernul celor 30 de taxe de pana acum isi pune economia pe butuci si baga adanc mana in buzunarul romanilor, in care se gasesc tot mai putini bani", a aratat Emil Boc.

Fostul premier a subliniat ca actualii guvernanti prefera sa ii minta pe romani frumos, la televizor, dar de fapt le baga mana in buzunar, masurile luate acum fiind "mai perverse" decat cele din 2010, "care au fost transparente, directe, la subiect si au rezolvat problema stabilitatii financiare si economice pe termen mediu si lung".

"Acum, ne adancim in mlastina taxelor care vor sugruma mediul de afaceri si vor goli buzunarele romanilor", a conchis Boc.

Guvernul va introduce o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant, fie benzina, fie motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera.

Totodata, Executivul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru constructiile speciale exceptate pana in prezent, a anuntat premierul Victor Ponta, iar ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a confirmat ca nu s-au mai facut derogari, deci vor fi taxate retelele electrice, eoliene si hidrologice. Pentru piscina cu destinatie comericala va fi platit de asemenea un impozit.