Senatorii au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede ca partidele politice nou infiintate nu pot prelua sigla sau denumirea unor asociatii sau fundatii. Initiatorul proiectului de lege,deputatul PNL, Ocatvian Bot sustine se elimina astfel "confuzia din randul electoratului, nepermitand unui partid preluarea capitalului de imagine al unei asociatii sau fundatii, constituite cu scopuri si obiective nepolitice'. De altfel proiectul de lege a fost depus in Parlament dupa ce gruparea Andrei Chiliman si Vlad Moisescu au parasit PNL si au lansat platforma civica Initiativa Romania Liberala.

Proiectul de lege ca prevede ca fiecare partid politic trebuie sa aiba denumire integrala, denumire prescurtata si semn permanent proprii. Aceste denumiri trebuie sa se deosebeasca clar de cele ale partidelor, asociatiilor si fundatiilor anterior inregistrate, fiind interzisa utilizarea acelorasi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrica in care sunt incadrate. Aceste prevederi se aplica si in cazul aliantelor politice constituite.

La dezbaterile in plen, senatorul partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanua criticat initiativa legislativa sustinand ca prin adoptarea acesteia se cenzureaza improspatarea clasei politice.

  • Mihai Razvan Ungureanu: "O asemenea initiativa legislativa vine sa cenzureze improspatarea vietii politice (...) Forta Civica este un partid care s-a nascut ca proiect politic al unei organizatii nonguvernamentale. Cred ca intr-o democratie autentica asemenea proiecte politice care, la sfarsit, dupa ce trec prin furcile caudine ale inregistrarii legale, devin partide politice trebuie sustinute si incurajate, pentru ca in acest fel este exercitat un drept constitutional, dreptul la asociere. Un asemenea partid are garantia relatiei directe, civice cu toti cetatenii interesati de participare mediata la viata politica"

In replica, liderul grupului senatorilor liberali, Puiu Hasotti, a declarat ca liberalii sustin adoptarea acesteia "nu din considerente politice actuale, ci din experienta vietii politice de pana acum".

  • Puiu Hasotti: Daca sunt doua-trei partide politice majore nu inseamna ca trebuie sa cream anumite confuzii, poate chiar diversiuni, si nu ma refer la nimic concret, ci strict teoretic. Pentru ca un partid sa preia din bagajul electoral pe care il are o fundatie care, initial, nu se vrea implicata politic si incet-incet se implica politic, vine un partid si confisca activitatea civica a fundatiei. Nu este corect. Cred ca se creeaza o confuzie in societatea romaneasca. 

Proiectul de lege urmeaza sa mearga spre dezbatere la Camera Deputatilor care este si forul decizional in acest caz.