Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat, marti seara, ca impozitarea stalpilor si piscinelor tinde sa devina folclor, dar aceasta masura nu se aplica tuturor, precizand ca in urma negocierilor cu FMI exista "si reusite", chiar daca exista "inconvenientul" unor scumpiri.

"S-a discutat si probabil se va mai discuta mult si se va duce discutia catre folclor, folclorul este simpatic, e placut, suntem un popor care spune bancuri, dar sa nu uitam realitatea. Deci, cand incepem sa vorbim de impozitari de piscine si de stalpi, sa stim ca facem folclor pentru ca nu orice piscina si nu orice stalp se impoziteaza si viceprim-ministrul a dat explicatii in sensul acesta", a spus Antonescu, citat de Mediafax.

Liderul PNL a tinut sa sublinieze ca in urma negocierilor cu FMI "exista si reusite", referindu-se la mentinerea nivelului cotei unice si la angajamentul reducerii CAS.

"Eu cred ca exista si reusite cu care sunt solidar si, de asemenea, si cu scumpiri si cu inconvenientul unei cresteri de accize si cu inconvenientul unei noi forme de taxare, chiar daca nu pe toti stalpii si chiar daca nu pe toate piscinele, nu sunt confortabil de orice taxe noi. Cu toate aceste lucruri, cu toate aceste inconveniente, cu toate aceste neplaceri sunt pe deplin solidar", a afirmat Antonescu.

La randul sau, vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru al Finantelor, precizat ca impozitele aplicate pe "constructii speciale" privesc persoanele juridice si nu pe cele fizice.

"Este vorba de clasa de constructii speciale, o clasa de constructii care este adoptata prin act normativ, este prevazuta ca anexa la Codul fiscal. Din categoria constructiilor speciale, este vorba de stalpii de retele, retele de electricitate. Nu este vorba de orice stalp. Din punct de vedere al piscinelor, este vorba de constructiile speciale detinute de agentii economici, de persoanele juridice. Nu este vorba de constructii speciale detinute de persoanele fizice. Noi am extins baza de impozitare si pe aceste constructii speciale detinute de persoanele juridice, de firme, de agentii economici cu capital privat sau capital de stat", a explicat Chitoiu.

De asemenea, el a fost intrebat daca exista posibilitatea unei majorari a pretului la electricitate ca efect al impozitelor pe stalpii de electricitate.

"Influenta in costurile de productie sau costurile de transport sau costurile de servicii pe care le presteaza cei care detin aceste tipuri de constructii speciale este nesemnificativa astfel incat sa duca la o majorare de pret", a raspuns Chitoiu.