Agentiile de plati si inspectie sociala, directiile de cultura si Politia de la ministerele de resort au fost scoase din procesul de descentralizare pentru care Guvernul urmeaza sa-si angajeze raspunderea, in urma opozitiei ministrilor liberali respectivi, potrivit discutiilor avute marti de ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, cu primarii municipiilor resedinta de judet.

Gheorghe NichitaFoto: AGERPRES

Presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), Tudor Pendiuc, a perfectat, marti, impreuna cu ministrul Dragnea ultima forma a legii descentralizarii, pentru care Guvernul vrea sa-si angajeze raspunderea pana pe 20 noiembrie, dupa ce luni Adunarea Generala a AMR a stabilit punctul sau de vedere privind proiectul de la Guvern.

"Au fost chestiuni punctuale, care, prin adunare generala pe care am avut-o ieri, o parte dintre ele au disparut. Cultura nu se mai descentralizeaza acum, ramane la minister si se va discuta in alta etapa despre descentralizarea ei. Nu am discutat termene in sensul acesta, dar la angajarea raspunderii nu va intra aceasta. Nu intra nici Ministerul Muncii, nici Politia locala", a declarat, pentru HotNews.ro, primarul PSD al Pitestiului, Tudor Pendiuc.

In cazul Politiei, primarii doreau ca Politiile locale din subordinea lor sa preia de la Ministerul de Interne o parte din atributiile si chiar din personalul Politiei Nationale, pe segmentul dirijarii circulatiei, al constatarii unor contraventii, al mentinerii ordinii publice.

"Nu exista aceasta varianta a preluarii de personal de la MAI la administratia locala, in optiunea ministrului respectiv. S-a considerat ca e mai bine sa se realizeze mai tarziu, dupa ce se vor pune de acord niste optiuni", a mai spus Pendiuc.

Astfel, descentralizarea politiei a ramas sa fie prevazuta intr-un nou proiect al Politiei Locale, care sa prevada ce atributii se transfera de la MAI la primarii.

"Nu am putut intra in discutia descentralizarii, pentru ca la Ministerul de Interne, cu domnul ministru Stroe nu am reusit sa ne intelegem si atunci, decat sa compromitem pachetul descentralizarii, lasam mai departe situatia cu Politia Locala si discutam pe Legea Politiei Locale separat. Multi cred ca, daca facem treaba asta, le luam lor competentele. N-a vrut domnul Stroe, pentru ca a vorbit cu colaboratorii lui din minister si au avut alt punct de vedere, tot timpul l-au avut", s-a plans si Gheorghe Nichita, primarul PSD al Iasiului, intr-o declaratie pentru HotNews.ro.

Daca insa se va modifica in viitor Legea Politiei locale, primarii cer si sa li se ofere posibilitatea de a face noi angajari in sistem.

"Am spus foarte clar ca daca se face Legea Politiei Locale va trebui sa facem si o corectie de personal", a mentionat edilul Iasiului.

De asemenea, primarii au cerut Guvernului sa li se permita sa faca noi angajari si in alte departamente ale primariilor, insa Executivul le-a raspuns ca acest lucru este restrictionat de acordul cu FMI.

"Noi solicitam in permanenta si marirea numarului de prsonal si bani, dar este acest acord cu FMI, care nu permite marirea numarului de personal. Dar serviciile publice care se descentralizeaza vor veni cu personal, dar si cu parte financiara", a precizat Tudor Pendiuc, presdintele Asociatiei Municipiilor din Romania.

Vicepremierul Dragnea le-a dat primarilor asigurari ca Legea descentralizarii se va adopta in forma convenita, fara cele 3 ministere mentionate, a mai spus primarul Pitestiului.

"Ne-a dat asigurari, este scris in lege, fiindca pe vorbe nu se mai poate. Noua ni s-a transmis proiectul de lege, noi l-am analaizat articol cu articol, au venit ei cu modificari, iar astazi am prezentat MDRAP-ului", a explicat Pendiuc.

Prevederile care au picat din proiectul MDRAP de descentralizare:

  • Reorganizarea Agențiilor judeţene pentru plăți și inspecție socială şi a municipiului Bucureşti ca direcții județene pentru plăţi sociale, respectiv a municipiului București, în subordinea consiliilor judeţene, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti - prevederea a picat din cauza opozitiei ministrului Muncii, Mariana Campeanu (PNL).
  • Înfiinţarea, în subordinea consiliilor judeţene, respectiv a Consiliului General al municipiului Bucureşti, a direcţiilor judeţene pentru cultură şi patrimoniu, respectiv a Municipiului București, prin reorganizarea direcţiilor judeţene pentru cultură, respectiv a Municipiului Bucureşti și preluarea competențelor exercitate de acestea din urmă, cu excepția celor ce derivă din exercitarea funcțiilor de inspecție și control, precum și a celor care privesc clasarea și declasarea monumentelor istorice de clasă A - prevederea a picat in urma opozitiei ministrului liberal Daniel Barbu.
  • Trecerea unor atributii ale Politiei Rutiere de la Ministerul Afacerilor Interne la administratia locala fusese deja eliminata si din proiectul de lege publicat pe site-ul MDRAP, in 29 octombrie 2013. Descentralizarea Politiei era prevazuta intr-o forma intermediara a proiectului de lege inaintat de MDRAP adminstratiei locale spre consultare.