Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat joi, la Bistrita, ca liderul liberal Crin Antonescu nu ar fi votat de niciun membru al partidului sau la alegerile prezidentiale de anul viitor, chiar in eventualitatea ruperii USL. Blaga a mai spus ca liderul social democrat Victor Ponta va candida anul viitor la alegerile prezidentiale si ca are nevoie de "un stat de asistati" pentru a obtine voturi, potrivit Agerpres.

"Garantat nu. Eu nu cred ca exista pedelist care l-ar vota pe domnul Crin Antonescu. Doar doi oameni si-au propus sa ne desfiinteze in acesti 23 ani: la un moment dat, domnul Nastase, mai tineti minte tezele de la Snagov prin gura domnului Mihalache, care acum pare-mi-se ca e liberal, si al doilea Crin Antonescu. De altfel, noi ne dorim ca USL sa ramana unit si sa il sustina in continuare cu toate fortele pe domnul Crin Antonescu pentru alegerile din iarna viitoare", a spus Blaga.

Liderul democrat-liberal a precizat, de asemenea, ca, in cazul in care va exista un candidat al dreptei mai bine plasat decat cel pe care il va decide PDL, este dispus sa il sustina, insa nu crede ca este posibil acest lucru. "Pe mine ma bucura pozitia colegilor mei Predoiu si Falca (...), ei au spus un lucru foarte clar: daca vom avea o reunificare a tuturor celor care ne revendicam de pe partea dreapta si cineva va fi mai bine plasat decat noi, voi fi primul lui soldat. Deci discutam in acest sens si putem discuta in acest sens. Dar eu ma indoiesc, pentru ca stiu valoarea celor doi candidati. Ma indoiesc ca muncind acest partid asa cum o face acum, pe trendul pe care se afla - am castigat 4 puncte in 4 luni, nu este mult, dar nu este nici putin - altcineva va avea un candidat mai bine plasat decat noi pe zona aceasta", a afirmat Vasile Blaga.

Presedintele PDL spera ca membrii partidului sau sa il aleaga pe acel candidat la prezidentiale care va putea convinge toate fortele de dreapta: "Eu sper ca pedelistii sa-l aleaga pe cel care sa convinga intreaga dreapta romaneasca. Asa cum am spus in permanenta, suntem dispusi spre discutii cu celelalte formatiuni care impartasesc aceleasi valori ca noi, ca in jurul valorilor pe care le respectam sa ne putem uni, astfel incat candidatul pe care il vom sprijini cu totii sa castige alegerile prezidentiale din iarna anului viitor."

Vasile Blaga a adaugat ca eventualele discutii despre o alianta cu alte partide de dreapta vor avea loc abia dupa alegerile europarlamentare, cand vor vedea ce scor va obtine fiecare, deoarece doreste sa aplice aceleasi principii ca la constituirea Aliantei D.A., unde s-a tinut cont de rezultatele obtinute de PD si PNL la alegerile locale.

In ceea ce il priveste pe Victor Ponta, Blaga este de parere ca actualul premier va candida la functia de presedinte al Romaniei pentru a scapa de cea de prim-ministru: "Ca parere personala, eu cred ca da, Ponta va candida, pentru ca nu va avea de ales. Dezastrul economic spre care se indreapta Romania il va face sa candideze la presedintie, sa scape de functia de prim ministru. El nu este in stare sa guverneze. Guvernul Romaniei nu are prioritati, Guvernul Romaniei este condus de probleme, ei nu guverneaza", a spus Blaga.

Vasile Blaga considera ca Victor Ponta si PSD au nevoie de 'un stat de asistati', pentru ca pot obtine voturi de la beneficiarii de ajutoare sociale: "Ponta are nevoie ca de aer de un stat de asistati. Cei asistati sunt ai lui. Cand le da ajutorul social primarul pesedist, la vot cu ei. PSD nu are nevoie de oameni liberi, de oameni care sa se descurce, sa aiba locuri de munca. De asta nu ii intelegem pe liberali. Lui Ponta ii convine situatia asta, va taia toate investitiile, dar va avea grija ca ajutoarele sociale sa fie platite, pentru ca isi va atinge tintele electorale, este clar."

Intrebat daca, tinand cont de rectificarea bugetara negativa, facuta miercuri, se mai poate vorbi despre majorarea pensiilor si a salariilor bugetarilor in 2014, liderul democrat-liberal a spus ca aceste promisiuni sunt, de fapt, minciuni. "Ponta minte cum respira, eu spun lucrurile astea de vreo 17 luni. Ma bucura ca, in sfarsit, si oameni cu inalte functii in stat, care pana acum trei luni apreciau acest guvern si pe Ponta, au ajuns la concluzia lui Blaga. Ce sa majoreze, daca ei nu au incasari? Deja incasarile sunt astazi cu noua miliarde de lei mai mici decat cele estimate si ganditi-va cum va fi pana la sfarsitul anului, cand in venituri sunt prinse nu 5 miliarde de lei, cat au tras pana acum de la Uniunea Europeana, ci 12. Ce sa mareasca ei de anul viitor? Legea ii obliga - a invatat si Ponta in sfarsit (...) Eu nu cred ca vor putea mari punctul de pensie, indexarea este obligatorie, nu discutam lucrul acesta, decat daca vor relansa economia", a declarat presedintele PDL.

Liderul opozitiei a criticat si faptul ca guvernul nu are inca o strategie de absorbtie a fondurilor europene in exercitiul bugetar 2014-2020 si nici nu profita de cele 140 milioane lei aflate la dispozitie in perioada ianuarie 2014 - decembrie 2015 pentru crearea de locuri de munca pentru tineri: "Romania are nevoie ca de aer de o relaxare fiscala, pe care noi am propus-o, astfel incat angajatorii sa poata sa creeze locuri de munca. Asa se mareste baza de impozitare, nu inventand impozite pe iahturi (...), piscine, parcari. Ba vorbeste de cota unica, care, in loc sa o scada, o maresc. Acestea sunt dovezi ale neputintei acestui guvern socialist si ceea ce este mai dureros este ca la el participa si un partid care isi spune de dreapta. (...) Ponta indreapta Romania spre dezastru si suntem curiosi sa vedem constructia bugetara pe 2014, ca sa ne dam seama spre cei noi orizonturi de taxe si impozite se indreapta."

Vasile Blaga si-a exprimat dorinta ca USL sa nu se destrame in aceasta iarna, pentru a suporta impreuna consecintele guvernarii. "Romanii isi vor da seama tot mai mult ca s-au inselat, in aceasta iarna, pentru ca minciunile si promisiunile electorale ale lui Ponta nu vor plati facturile in iarna asta. Noi dorim ca aceasta alianta, USL, sa se mentina, sa treaca si peste aceasta iarna, pentru ca impreuna au promis si impreuna trebuie sa plateasca pentru toate nerealizarile guvernarii."

  • Blaga si Ioan Oltean sar in apararea CCR

Presedintele PDL Vasile Blaga si vicepresedintele democrat liberal Ioan Oltean au sarit, joi, in apararea Curtii Constitutionale a Romaniei, despre care premierul Victor Ponta a afirmat, in cursul zilei de miercuri, ca nu lasa Guvernul sa combata evaziunea fiscala.

"PDL a sesizat Avocatul Poporului imediat, demonstrand neconstitutionalitatea acestuia (Codul insolventei- n.r.) si Avocatul Poporului nu a avut ce face, la randul lui, pentru ca numai el putea, s-a adresat Curtii Constitutionale, care, iata, a aratat ca am avut dreptate. Numai ca, din pacate, ce face Ponta? Din nou ataca institutiile statului, din nou ataca Curtea Constitutionala pe care o face vinovata nici mai mult, nici mai putin, de evaziune fiscala, ca incurajeaza evaziunea fiscala in tara asta, evaziune fiscala care s-a dublat in timpul guvernarii Ponta", a spus Vasile Blaga.

La randul sau, Ioan Oltean a calificat drept 'inadmisibila' atitudinea premierului fata de CCR si i-a amintit ca deciziile instantelor "se respecta, nu se comenteaza": "Nu este pentru prima data cand premierul Ponta ataca institutiile fundamentale ale statului, ataca institutiile de drept atunci cand deciziile acestora sunt potrivnice pozitiei Guvernului si pozitiei primului ministru. Este incalificabila si inadmisibila atitudinea lui Ponta fata de decizia CCR. Este fara precedent, n-am intalnit niciun prim ministru al Romaniei din 1990 incoace care sa vina si cu atata vehementa sa acuze o institutie fundamentala a democratiei, cum este CCR, spunand ca aceasta incurajeaza evaziunea fiscala si impiedica guvernul sa combata evaziunea fiscala. PDL nu poate decat sa se delimiteze la modul foarte serios de asemenea atitudini, sa atentioneze Guvernul si premierul ca suntem totusi intr-un stat de drept, in care deciziile unei instante, fie ca este vorba de CCR sau de alta instanta, se respecta, nu se comenteaza." El a subliniat ca premierul Victor Ponta, "ca si om al legii", ar trebui sa fie primul care sa cunoasca acest lucru si nu "sa dea tonul unei asemenea atitudini".