Giurgiu este unul dintre judetele cele mai bine reprezentate in arcul Puterii, aici fiind ales deputat vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru de Finante si vicepresedinte al PNL. USL Giurgiu a fost, insa, si una dintre organizatiile locale ale Uniunii de la guvernare in care PNL si PSD au avut divergente importante. Acesta este climatul politic in care presedintele PSD Giurgiu, senatorul Niculae Badalau, s-a facut remarcat prin atacuri fatise la adresa partnerilor de la PNL Giurgiu.

Niculae BadalauFoto: Opinia Giurgiuveanului

La alegerile parlamentare din decembrie 2012, liberalii au primit cele mai multe candidaturi in colegiile giurgiuvene, PNL obtinand 1 loc de senator si 3 de deputati (printre care si ministrul Daniel Chitoiu), in timp ce PSD-ului i-au revenit un loc de senator (Niculae Badalau) si 1 fotoliu de deputat. La alegerile locale din iunie 2012, tot liberalii primisera cele mai importante candidaturi. La presedintia Consiliului Judetean Giurgiu, liberalul Vasile Mustatea a fost sustinut de USL si a castigat sefia CJ. La Primaria Municipiului Giurgiu, liberalul Lucian Iliescu, care era primarul in exercitiu, a fost desemnat candidatul USL pentru inca un mandat. Iliescu a pierdut, insa, alegerile in fata lui Nicolae Barbu, care parasise PSD pentru a candida ca independent, dupa ce social-democratii au cedat oficial in fata liberalilor candidatura la primarie.

Barbu a castigat, asadar, primaria ca independent, iar in octombrie 2013 a revenit oficial in PSD, devendind si presedinte al filialei municipale a PSD Giurgiu. Intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de presedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, presedintele organizatiei judetene a social-democratilor, senatorul Niculae Badalau, a recunoscut public ca, la alegerile locale, PSD-istii giurgiuveni nu l-au sustinut pe candidatul USL, liberalul Lucian Iliescu, ci pe fostul lor coleg de partid, independentul Nicolae Barbu.

"Eu si Organizatia judeteana PSD suntem bucurosi ca avem alaturi de noi pe Nicolae Barbu ￯ un om puternic si bine pregatit profesional si politic. Acum Nicolae Barbu s-a intors acasa. La alegerile din 2012 PSD nu a putut avea candidat propriu la Primaria Giurgiu, si cu toate acestea l-am sprijinit in alegeri pe dansul", declara Badalau, in 11 octombrie, cu ocazia revenirii primarului Barbu in PSD. (Jurnalul giurgiuvean)

Un alt episod in care la Giurgiu au iesit scantei intre PSD si PNL a fost consumat in septembrie 2013, cand presedintele CJ Vasile Mustatea, seful organizatiei judetene a PNL, a cerut demisia prefectului de Giurgiu, Nina Lavinia Crisu. Conflictul a inceput dupa ce prefectul Crisu a semnat incetarea mandatului primarului PNL al comunei Ulmi. Primarul liberal de la Ulmi fusese declarat incompatibil de catre ANI, insa pentru perioada in care el era viceprimar, iar Tribunalul Giurgiu a decis repunerea sa in functia de primar.

Incidentul l-a determinat pe presedintele CJ Giurgiu, Vasile Mustatea sa ceara public Guvernului demiterea prefetului sustinut de PSD. "In mod abuziv prefectul Nina Lavinia Crisu a incetat inainte de termen mandatul primarului Petre Nicolae, din comuna Ulmi", afirma liberalul Mustatea in 6 septembrie 2013. (Jurnal giurgiuvean)

Demersurile presedintelui PNL Giurgiu l-au infuriat pe omologul de la PSD, Niculae Badalau: "Vizavi de schimbarea prefectilor si a altora, nu le face decat premierul, care este presedintele PSD-ului, Victor Ponta. Nu le face nici Vasile Mustatea, nici Crin, nici altii. Asa ca sa stea linistit, ciocu mic!, ca au 16 la suta. Atata timp cat eu voi fi presedinte, PSD-ul nu va fi sub talpa lui Vasile Mustatea (...). Asa cum spunea un consilier judetean, domnul Constantin Buduru, el nu e bulibasa sa faca stabor acolo, declara Badalau in 7 septembrie (Giurgiuveanul).

Tot de la prefectul Nina Crisu avea sa i se traga lui Badalau si cu urmarirea penala inceputa de procrorii Directiei Nationale Anticoruptie luni 28 octombrie impotriva senatorului, acuzat de trafic de influenta. "Mi s-au adus la cunostinta acuzatiile, urmand sa dau o declaratie. Acuzatiile sunt ca am rugat-o pe doamna prefect sa primeasca un om de afaceri in audienta si pe domnul director de la APIA de asemenea sa primeasca in audienta un om de afaceri. Se pare ca unul dintre acesti oameni este implicat intr-un dosar de coruptie. Acuzatiile sunt de trafic de influenta, daca acesta poate fi numit trafic de influenta", a precizat presedintele PSD Giurgiu, citat de Agerpres.

In paralel, si in sanul PNL au rabufnit, separat, conflicte interne. Fostul primar PNL al municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, ajuns, intre timp, senator, a fost indepartat de la sefia organizatiei judetene a partidului, printr-o decizie a conducerii centrale a PNL, in mai 2013. Liderii liberali de la Bucuresti au reprosat conducerii PNL Giurgiu rezultatele slabe din judet, insa senatorul Lucian Iliescu a pus miscarea pe seama unei razbunari din partea vicepresedintelui central al PNL Daniel Chitoiu. Intr-un interviu pentru ziarul local Opinia Giurgiuveanului, din 15 iunie 2013, Lucian Iliescu a povestit ca, in anul 2012, el s-a opus inital ca ministrul Daniel Chitoiu sa candideze pentru un mandat de deputat in organizatia giurgiuveana, in conditiile in care membrii organizatiei liberale de Giurgiu se opuneau venirii ministrului la ei in filiala. (Opinia giurgiuveanului)

In ultima perioada, PSD-istul Badalau pare sa fi incercat sa profite de disensiunile din organizatia PNL de Giurgiu, presa locala consemnand o oarecare apropiere a liderului social-democrat de liberalii giurgiuveni "proscrisi". Astfel, Badalau a recunoscut ca exista posibilitatea ca unii parlamentari PNL sa treaca la PSD Giurgiu, mentionand, in treacat, si numele lui Lucian Iliescu. "Posibil e orice pe lumea asta (...). Niciodata sa nu spui niciodata! Eu stiu la ce va ganditi. Sunt prieten si am o relatie cu toti parlamentarii giurgiuveni. Si cu domnul Iliescu si n-are sens sa va ascund. Acum, discutam, colaboram", declara Niculae Badalau in 25 octombrie, cu 3 zile inainte sa fie saltat de DNA. (Informatia de Giurgiu)

Si deputatul Marin Anton, care ajunsese la PNL de la PDL, a intrat in conflict cu presedintele PNL Giurgiu, Vasile Mustatea, iar presa locala a speculat ca parlamentarul intentioneaza sa plece la PSD, la organizatia lui Badalau.