Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi, la Slatina, ca Victor Ponta nu a fost foarte atent la comunicare cand a vorbit despre pozitia fata de Kosovo, aratand ca seful Guvernului "nu era in masura sa dea aceste garantii, pentru ca nu prim-ministrul hotaraste ce state se recunosc", scrie Mediafax.

UPDATE Ponta: Parlamentul decide legat de Kosovo. Antonescu si-a exprimat sustinerea, sa nu se fi razgandit

Pozitia Romaniei fata de Kosovo este stabilita de catre Parlament, iar liderul PNL, Crin Antonescu, a participat la discutia din Parlament si si-a exprimat sustinerea, a declarat presedintele PSD, Victor Ponta, adaugand ca spera ca Antonescu "sa nu se fi razgandit".

"Parlamentul stabileste si, din cate stiu, domnul Antonescu a participat la discutia din Parlament si si-a exprimat sustinerea. Sper sa nu se fi razgandit", a raspuns Ponta unei intrebari a presei pe aceasta tema, potrivit Mediafax.

Intrebat cum comenteaza declaratia din SUA a premierului Victor Ponta privind Kosovo, Antonescu a declarat: "Exista mai multe detalii legate de asta. Ponta probabil ca nu a fost foarte atent la comunicare, in sensul ca domnia sa, cel putin asa am inteles, a dat garantii ca se va recunoaste Kosovo, dar sa plece Basescu odata. Nu putea, nu era in masura sa dea aceste garantii, pentru ca nu prim-ministrul hotaraste ce state se recunosc sau nu".

Liderul PNL a mai aratat ca aceasta este o decizie ce tine de politica externa, "ce tine si de presedinte, si de Guvern si de Parlament".

"Probabil ca domnul Ponta a avut in vedere discutii care deja au inceput, au fost niste consultari si discutii oficiale, chiar in Guvern, Comisia de politica externa din Parlament, presedintii celor doua Camere, in legatura cu acest subiect si asta pot sa va spun, exista elemente noi", a mai afirmat Crin Antonescu.

El a explicat ca Romania s-a pronuntat, alaturi, la vremea respectiva, de Spania, Cipru si Slovacia, acestea fiind tarile care nu au recunoscut Kosovo.

"Numai ca, de atunci lucrurile au evoluat, si nu ai cum sa nu discuti sau sa rediscuti aceste chestiuni, cand insusi Guvernul sarb muta in aceasta chestiune destul de semnificativ. Sigur, nu recunoaste Belgradul independenta statului Kosovo, dar stabileste niste contacte stabile, o comisie bilaterala, sunt elemente care vor fi luate in calcul. Dar ce va face in aceasta chestiune presedintele Romaniei, nu poate sa stie domnul Ponta in acest moment, cu siguranta", a adaugat liderul PNL.

Premierul Victor Ponta a fost primit, la Casa Alba, de vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. In discutie a fost abordata si problema recunoasterii Kosovo, Ponta spunand ca l-a informat pe oficialul american ca "anul viitor nu se va intampla nimic", dar ca in 2015 Romania va avea o pozitie coordonata cu partenerii internationali.