Premierul a declarat joi, la Bruxelles, ca raspuns la atacul lui Traian Basescu de joi dimineata, ca "banuieste" ca nu este "mai incepator" decat in luna mai (cand a fost desemnat sa participe la Consiliul European din 22 mai), si a spus ca si-ar fi dorit ca Romania sa fie reprezentata competent la Bruxelles.

Ponta a declarat de asemenea ca "o sa aflam de la alte guverne" si de la "altii care ne vor binele" ce se discuta la Consiliul European de la Bruxelles.

"Imi pare rau ca nu va fi auzita vocea unor aproape 300.000 de romani care lucreaza direct sau indirect in industria de IT. Sper ca Romania sa fie bine reprezentata si ca vocea Romaniei sa fie bine auzita" a mai spus Ponta presei.

Premierul se afla la Bruxelles la reuniunea socialistilor europeni.

Disputa pe tema participarii la Consiliul European

Presedintele Traian Basescu a facut o remarca la adresa premierului Victor Ponta, joi dimineata, in cadrul declaratiei de presa sustinuta inainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, afirmand ca vrea sa le reaminteasca "celor care cred ca viata a inceput odata cu ei" ca este unul dintre sefii de stat care au participat la realizarea agendei UE 2020, care include digitalizarea, spunand ca "ar fi fost pacat sa trimitem acolo un incepator".

"As face o singura remarca cu privire la nevoia unor cunoscatori in ale digitalizari. Sa stiti ca nu stiu vreunul dintre sefii de stat sau de guvern care sa fie specilasti in economia digitala, toti sunt oameni politici. consiliul european nu ia decizii tehnice, acestea sunt luate de consiliile Uniunii Europene. Guvernele cu guvernele, Consiliul European cu oamenii politici.

Vreau sa le reamintesc celor care cred ca viata a inceput odata cu ei ca sunt unul dintre sefii de stat care au contribuit la realizarea agendei ue 2020 in care unul dintre pilonii principali este digitalizarea. Ar fi fost pacat sa trimitem acolo un incepator," a spus presedintele.

"Mergem la Bruxelles, dar evident ca nu o sa ma duc si eu la Consiliul European, pentru ca, daca presedintele e acolo, nu vreaa sa ne dam in stamba la Bruxelles (...) Mi-e teama ca intr-un domeniu important care priveste viata a multe companii din Romania si a mii de angajati, in special tineri, Romania o sa fie absenta la luarea deciziilor. E o problema de cum e mai bine sa faci pentru tara ta, iar daca orgoliul personal al presedintelui, 'Uite, nu-l las pe Ponta, ca sa-i arat eu !', e mai important decat faptul ca avem mii de angajati in zona de IT si e un domeniu unde Romania s-a dezvoltat extraordinar in ultimii ani, in care ar trebui sa avem o pozitie, nu sa primim deciziile luate la Bruxelles pe nemestecate, nu pot decat sa constat un mod de fapt de a nu reprezenta Romania, ci de a face deservicii Romaniei", a spus Ponta miercuri seara la Antena 3, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta declarase marti seara, la postul B1 TV, referindu-se la Consiliul European care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, ca despre IT si agenda digitala nu poate vorbi decat Guvernul. Miercuri, Ponta a confirmat ca Romania va fi reprezentata la Consiliul European de catre presedinte, dar crede ca este od ecizie proasta deoarece tara noastra "va fi absenta in discutiile din zona digitala".

"Despre IT si despre agenda digitala nu poate vorbi decat Guvernul, ca e treaba Guvernului. Daca merge presedintele probabil ca o sa spuna parerea lui personala despre IT. E un domeniu atat de complicat si de tehnic incat eu si cu dumneavoastra daca stim sa deschidem un computer sau sa folosim un telefon nu inseamna ca ne pricepem la IT. Inseamna ca putem eventual sa ne bazam pe cea ce multi oameni din structurile guvernamentale, din zona privata, au lucrat multe luni de zile, dupa aceea mergem si prezentam pozitia Romaniei. Nu poti sa te duci acolo sa zici eu stiu sa umblu pe o tastatura, parerea mea e ca ar trebui sa faceti asa. IT este pentru Romania, alaturi de energie si de agricultura, una din marile oportunitati", a sustinut premierul, potrivit Agerpres.