Presedintele Traian Basescu a facut o remarca la adresa premierului Victor Ponta, joi dimineata, in cadrul declaratiei de presa sustinuta inainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, afirmand ca vrea sa le reaminteasca "celor care cred ca viata a inceput odata cu ei" ca este unul dintre sefii de stat care au participat la realizarea agendei UE 2020, care include digitalizarea, spunand ca "ar fi fost pacat sa trimitem acolo un incepator".

"As face o singura remarca cu privire la nevoia unor cunoscatori in ale digitalizari. Sa stiti ca nu stiu vreunul dintre sefii de stat sau de guvern care sa fie specilasti in economia digitala, toti sunt oameni politici. consiliul european nu ia decizii tehnice, acestea sunt luate de consiliile Uniunii Europene. Guvernele cu guvernele, Consiliul European cu oamenii politici.

Vreau sa le reamintesc celor care cred ca viata a inceput odata cu ei ca sunt unul dintre sefii de stat care au contribuit la realizarea agendei ue 2020 in care unul dintre pilonii principali este digitalizarea. Ar fi fost pacat sa trimitem acolo un incepator," a spus presedintele.

"Mergem la Bruxelles, dar evident ca nu o sa ma duc si eu la Consiliul European, pentru ca, daca presedintele e acolo, nu vreaa sa ne dam in stamba la Bruxelles (...) Mi-e teama ca intr-un domeniu important care priveste viata a multe companii din Romania si a mii de angajati, in special tineri, Romania o sa fie absenta la luarea deciziilor. E o problema de cum e mai bine sa faci pentru tara ta, iar daca orgoliul personal al presedintelui, 'Uite, nu-l las pe Ponta, ca sa-i arat eu !', e mai important decat faptul ca avem mii de angajati in zona de IT si e un domeniu unde Romania s-a dezvoltat extraordinar in ultimii ani, in care ar trebui sa avem o pozitie, nu sa primim deciziile luate la Bruxelles pe nemestecate, nu pot decat sa constat un mod de fapt de a nu reprezenta Romania, ci de a face deservicii Romaniei", a spus Ponta miercuri seara la Antena 3, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta declarase marti seara, la postul B1 TV, referindu-se la Consiliul European care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, ca despre IT si agenda digitala nu poate vorbi decat Guvernul. Miercuri, Ponta a confirmat ca Romania va fi reprezentata la Consiliul European de catre presedinte, dar crede ca este od ecizie proasta deoarece tara noastra "va fi absenta in discutiile din zona digitala".

"Despre IT si despre agenda digitala nu poate vorbi decat Guvernul, ca e treaba Guvernului. Daca merge presedintele probabil ca o sa spuna parerea lui personala despre IT. E un domeniu atat de complicat si de tehnic incat eu si cu dumneavoastra daca stim sa deschidem un computer sau sa folosim un telefon nu inseamna ca ne pricepem la IT. Inseamna ca putem eventual sa ne bazam pe cea ce multi oameni din structurile guvernamentale, din zona privata, au lucrat multe luni de zile, dupa aceea mergem si prezentam pozitia Romaniei. Nu poti sa te duci acolo sa zici eu stiu sa umblu pe o tastatura, parerea mea e ca ar trebui sa faceti asa. IT este pentru Romania, alaturi de energie si de agricultura, una din marile oportunitati", a sustinut premierul, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca saptamana aceasta va fi la Bruxelles, la reuniunea socialistilor europeni, iar daca presedintele va avea nevoie de documentele de la Guvern, "sa stie si el despre ce e vorba pe acolo", i le va pune la dispozitie.

Alte declaratiil ale presedintelui:

  • Consiliul European de astazi si maine trateaza cateva teme extrem de importante si pentru Romania. Primul subiect pe agenda este legat de dezvoltarea economiei digitale, promovarea inovarii si cresterea pietei unice a serviciilor, a serviciilor digitale, desigur.
  • Aici sunt cateva elemente de mare interes pentru noi. Primul este extinderea retelei de banda larga, extindere care in Romania se afla in plin proces si pot spune avem una din cele mai mari cresteri din Uniunea Europeana, dar, din pacate, nivelul este sub nivelul de acoperire pe care il au statele dezvoltate. Spre exemplu, in media vechilor membri ai Uniunii Europene, banda larga acopera circa 75-80% din utilizatori, pe cand in Romania nivelul este de circa 46%. Este adevarat, cu cea mai mare crestere din Uniunea Europeana in anul trecut, circa 6% crestere.
  • De asemenea, extrem de importanta va fi abordarea comunicatiilor in sistemul 4G, lucru care in Romania a inceput sa se intample. Aici insa, in ceea ce priveste agenda digitala, Romania are o mare problema: decalajul tot mai puternic ce se creeaza intre sectorul privat, capabil sa extinda retelele 4G sau retelele de banda larga si administratie. Faptul ca nu se produce acea cuplare a capacitatii administratiei de a valorifica extinderea retelei de banda larga, spre exemplu, este un lucru asupra caruia Guvernul trebuie sa mediteze si, mai mult decat atat, sa actioneze.
  • Cum trebuie inteles acest lucru? Serviciile oferite de institutiile statului, serviciile digitalizate, sunt mult mai putine decat ce ar putea sa ofere statul: servicii catre populatie, adeverinte, cuplarea bazelor de date. In momentul de fata noi avem un foarte slab nivel al interconectarii dintre bazele de date. Si, in sfarsit, una dintre problemele sensibile - si este o problema politica de prima marime legata de acest subiect - este reglementarea.
  • Reglementarea realizarii pietii unice digitate a Uniunii Europene este extrem de importanta pentru compatibilizarea retelor din statele membre. Va pot spune ca, in ceea ce ne priveste, un element extrem de important va fi legat si de securizarea datelor care circula intr-o retea digitala europeana: cum se va realiza securizarea datelor?
  • Sigur, asta nu este o problema pentru Consiliul European, care este o structura politica, ci este o problema pentru Consiliul Uniunii Europene, unde guvernele trebuie sa gaseasca solutii.
  • Un al doilea subiect care va fi dezbatut va fi situatia economica si sociala din Uniunea Europeana, cu accent pe masurile pentru reducerea somajului in randul tinerilor. Este o tema recurenta in care se va face o analiza a stadiului de pregatire pentru utilizarea finantarilor care vor fi disponibile de la 1 ianuarie 2014.
  • Dupa cum bine stiti, Romania are trei regiuni introduse in acest program de stimulare a locurilor de munca pentru tineri. Este vorba de Regiunea Centru, Regiunea Sud-Muntenia si Regiunea Sud-Est.
  • Un alt subiect al subiect al discutiilor de astazi si de maine este legat de continuarea proceselor de reforma ale Uniunii economice si monetare.  Aici sunt doi piloni care vor fi subiect de discutie, este vorba de Tratatul Fiscal - si statele vor trebui sa prezinte stadiul de ratificare a tratatului - dar si proiectia de implementare a Tratatului fiscal, pe care Romania l-a ratificat deja si pasii inainte dupa realizarea Uniunii Bancare.
  • Un alt subiect extrem de delicat care va trebui abordat si prin prisma statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene, dar au pe piata lor bancara banci care vin din zona euro, cum este cazul Romaniei, cu o pondere foarte mare a acestor banci; cu certitudine, un subiect delicat va fi legat de ᅡtestul de stresᅡ pe care bancile din zona euro trebuie sa-l treaca in perioada urmatoare, ca o preconditie de intrare in functiune a Autoritatii de supraveghere bancara.
  • Nu in ultimul rand, un alt subiect extrem de important, si ultimul de pe agenda, este legat de Summitul de la Vilnius din 28 - 29 noiembrie. Aici as vrea sa fac o precizare: pentru noi miza este Republica Moldova, parafarea Acordului de asociere la Uniunea Europeana in integralitatea lui, deci pe toate paginile, si parafarea Acordului de liber schimb intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, de asemenea in integralitatea lui.
  • Nu mai putin important, din punctul nostru de vedere, este ca Ucraina sa semneze cele doua acorduri: Acordul de liber schimb si Acordul de asociere. Stiti foarte bine probabil ca sunt state care ridica restrictii in ceea ce priveste Ucraina, din cauza situatiei doamnei Timosenko. Romania sustine fara rezerve gasirea unei solutii de punere in libertate a doamnei Timosenko, considerand si ea, la fel ca majoritatea statelor, ca doamna Timosenko a avut parte de un proces politic.
  • Dar aici trebuie sa gasim o solutie si, in acelasi timp, sa nu intarziem apropierea Ucrainei de Uniunea Europeana, pentru ca altfel alternativa Ucrainei este catre Est, iar UE trebuie sa aiba forta sa raspunda pozitiv optiunii Ucrainei de a se apropia de UE.