Parlamentul se numara printre institutiile codase la capitolul incredere acordata de romani. Iar in ultima perioada, parlamentarii nu fac decat sa scada si mai mult credibiltatea institutiei pe care o reprezinta. Centru spa in regim privat, farmacii cu preturi reduse, impunerea unui cod vestimentar sobru sau petrecere in stil Gatsby sunt ideile pe care alesii le-au propus sau sustinut in Parlament doar in ultimele saptamani. Intre timp, chestiunile relevante pentru Parlament precum solicitarile Agentiei de Integritate sau ale DNA privind incompatibilitatile parlamentarilor sau retragerea imunitatii acestora sunt respinse pe banda rulanta.

Parlamentul RomanieiFoto: HotNews / Dan Popescu

La ultimul sondaj realizat de Sociopol la a capitolul "incredere in institutiile publice" Parlamentul se afla pe penultimul loc in increderea romanilor, cu 24%, ultimul loc fiind ocupat de partidele politice cu 17%.

Scurt inventar al propunerilor care au creat controverse ale opiniei publice

Farmacia demnitarilorcu preturi reduse

Conducerea Camerei Deputatilor a propus la inceputul lunii octombrie infiintarea unei farmacii in Parlament asttfel incat demnitarii si angajatii sa achizitioneze medicamente mai ieftine. Anuntul a fost facut de secretarul Camerei, Niculae Mircovici, dupa sedinta Biroului Permanent, care a motivat decizia sub pretextul ca parlamentarii nu vor mai fi nevoiti sa mearga "in oras" sa cumpere pastilele de care au nevoie.

Farmacia urma sa asigure medicamentele de maxima urgenta, medicamente reduse cu 10-20% fata de pretul pietei, si onora si retetele compensate si gratuite recomandate de medicii de familie.

Initiativa conducerii Camerei Deputatilor a iritat pe toata lumea, de la Asociatia pacientilor cu afectiuni cronice pana la ministrul Sanatatii.

  • Eugen Nicolaescu: Eu cred ca este o prostie, o parere personala de cetatean, nu cred ca este o decizie corecta. Asta e parerea mea (Mediafax)
  • Iulian Petre, vicepresedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice : "Am ramas fara grai atunci cand am citit stirea. Ce pot sa spun? Vrem si noi, pacientii, sa fim tratati ca politicienii nostri. Asteptam o hotarare a Parlamentului prin care sa beneficiem si noi de medicamente reduse cu 10-20 la suta, iar orice medicament pe care nu il gasim intr-o farmacie sa fie adus in doua - patru ore si sa nu mai alergam zile in sir prin zeci de farmacii, pentru a gasi un produs care ne tine in viata

Atacati de toata lumea, parlamentarii au hotarit sa transforme farmacia in serviciu de curierat pentru medicamente la pret redus.

Codul vestimentar al parlamentarilor

Desi majoritatea institutiilor europene au un cod de conduita, necesar pentru Parlamentul Romaniei din perspectiva raportului MCV, dezbaterea si elaborarea acestuia a intrat in derizoriu si arunca o noua pata pe imaginea Parlamentului. Comisia de regulament a Parlamentului a propus ca text ca "parlamentarul roman sa aiba o tinuta decenta si oficiala", iar parlamentarii au inceput sa-si dea cu pararea. Totul a culminat cu declaratiile sefului Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care a dat definitia parlamentarului model.

De la celebra poza cu Roger Waters daramand simbolic zidul Parlamentului, Valeriu Zgonea a trecut la recomandari vestimentare. Zgonea crede ca parlamentarii trebuie sa se imbrace "decent". El a aratat ca decent inseamna "sa fii respectuos cu functia pe care o ai, sa stii atunci cand vii la microfon sa porti o haina pe tine si sa ai un comportament civilizat atat in interiorul Parlamentului, cat si in afara lui", pentru ca, spune Zgonea, "esti deputat pe intreaga perioada a mandatului".

Totdata, Valeriu Zgonea si-a avertizat colegii ca si codul de conduita al Parlamentului este un element "relevant" pentru oficialii de la Bruxelles. "Nu vreau sa avem intr-un raport MCV elemente negative la adresa Camerei Deputatilor", a declarat Valeriu Zgonea.

Parlamentul GATSBY

Parlamentul a inchiriat doua sali pentru petrecerea de Revelion, la o suma de 10.000 de euro, a anuntat public directorul general al Centrului International de conferinte al Camerei Deputatilor, Daniel Marin.

  • Daniel Marin: Exista un contract intre Centrul International de Conferinte (CIC) al Camerei Deputatilor si firma Ktel Center pentru data de 31 decembrie, sunt doua sali inchiriate, se doreste organizarea Revelionului. Suma nu este finala (n.r. pentru inchirierea salilor), vorbim de peste 10.000 de euro pentru ambele sali (Digi24)

Potrivit Digi24, una din firmele care a inchiriat pentru noaptea de Revelion organizeaza o petrecere in stil retro cu tematica Gatsby, pentru o mie de oameni.

"Tematica evenimentului este una adaptata, Marele Gatsby. De la actele artistice, precum Loredana, Horia Brenciu si toata floarea cea vestita a muzicii romanesti. In plus, avem gandita oferta si pentru copii, pentru parintii care doresc sa nu se desparta de copii in noaptea dintre an. Pentru copiii, in functie de varsta, se poate plati jumatate de pret sau chiar o reducere de suta la suta", a explicat Dora Patrascu, PR, potrivit Digi 24.

Centru spa cu piscina si fitness in regim privat

Nici senatorii nu se lasa mai prejos. Secretarul general adjunct al Senatului, Dan Mihalache, a lansat public ideea ca in subsolul institutiei sa se deschida, intr-un spatiu deja amenajat, un centru spa cu piscina si fitness, in regim privat. Potrivit lui Mihalache, suma necesara pentru renovarea bazinului ar fi de aproximativ 200.000 de euro.

  • Dan Mihalache: La subsol exista un spatiu amenajat ca piscina si spa nu de acum, ci undeva din anii 2000 - 2000 si ceva, deci nu e al nostru. Aici sunt doua optiuni: ori il lasam sa se degradeze in continuare, ceea ce, dupa parerea mea, reprezinta bani publici aruncati pe fereastra, ori gasim o formula de a-l externaliza printr-o licitatie transparenta si de a face din el un centru care sa functioneze pe baze comerciale. Subliniez, nu e vorba de un privilegiu, pentru Senat, senatori, ci de un centru care ar putea foarte bine, avand si acces exterior din cladire, sa functioneze pe baze comerciale si sa aduca bani pentru Parlament" (Digi24)

Totodata, Mihalache a anuntat ca la Senat va functiona un magazin de suveniruri, o licitatie fiind declansata in urma cu doua zile. Firma castigatoare va avea la dispozitie un spatiu de 40 de metri patrati, nu va plati chirie si va imparti cu Senatul profitul obtinut din vanzarea suvenirurilor. Secretarul general adjunct al Senatului a explicat ca vizitatorii vor putea cumpara un "breloc, cana inscriptionata cu Casa Poporului. Sunt lucruri care raman celor care trec prin acest loc". Deocamdata propunerea lui Mihalache nu a fost discutata oficial in Biroul Permanent al Senatului.