Traian Basescu sesizeaza Curtea Constitutionala in cazul Ordonantei de Urgenta privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 23 octombrie 2013, 16:27 Actualitate | Politic


Presedintele Traian Basescu a trimis miercuri presedintelui Curtii Constitutionale, domnul Augustin Zegrean, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - ISC, informeaza Administratia Prezidentiala.

Dupa ce, in luna iulie, presedintele a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii privind ISC, cererea de reexaminare fiind respinsa de senatori, seful statului a sesizat CCR invocand ca ordonanta de urgenta prevede ca personalul ISC va avea calitatea de functionar public, insa nu prevede nicio conditie referitoare la recrutarea sau promovarea lor prin examen sau concurs.

Presedintele atrage atentia ca, potrivit Legii privind Statutul functionarilor publici, ocuparea functiilor publice se face in urma promovarii unui concurs sau examen, prin promovare, transfer, redistribuire, recrutare sau alte modalitati prevazute expres de aceasta lege or Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind infiintarea ISC nu prevede nicio conditie referitoare la recrutare sau promovare prin examen sau concurs, pentru personalul contractual incadrat la ISC atunci cand acesta isi schimba statutul in functionari publici.

In acest context, seful statului arata ca "prevederile mai sus-mentionate constituie discriminare fata de alte categorii de functionari publici" solicitand CCR sa constate neconstitutionalitatea Legii prinvind OUG de infiintare a ISC.
 • Sesizarea trimisa de seful statului Curtii Constitutionale
Bucuresti, 23 octombrie 2013

Domnului Augustin ZEGREAN
PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE

In temeiul art. 146 lit. a) din Constitutia Romaniei si al Art. 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, formulez urmatoarea SESIZARE DE NECONSTITUTIONALITATE asupra LEGII privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C.

Motivele sesizarii sunt urmatoarele:

Legea are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2013 prin care se modifica Ordonanta Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C. Astfel, la Art. I pct. 3 se prevede ca "personalul Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C. are calitatea de functionar public, cu exceptia personalului care exercita activitati de secretariat, administrative, de protocol si de deservire". De asemenea, Art. III statueaza ca transformarea posturilor personalului contractual incadrat in structura organizatorica a Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C., care implica exercitarea prerogativelor de putere publica, in functii publice se face in conformitate cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

Potrivit Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, ocuparea functiilor publice se face in urma promovarii unui concurs sau examen, prin promovare, transfer, redistribuire, recrutare sau alte modalitati prevazute expres de aceasta lege. Legea-cadru, mentioneaza posibilitatea transformarii posturilor functiei publice doar in cazul promovarii functionarului public (Art. 64 alin. 2) si in cazul in care se solicita transformarea unei functii publice vacante intr-o functie publica cu o alta denumire sau intr-o functie publica de nivel inferior sau superior (Art. 107 alin. 2 lit. b).

Reglementarea impusa de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 26/2013 nu prevede nicio conditie referitoare la recrutare sau promovare prin examen sau concurs, pentru personalul contractual incadrat la I.S.C. atunci cand acesta isi schimba statutul in functionari publici. Transformarea posturilor personalului contractual dintr-o institutie publica in functii publice nu este o modalitate prevazuta in Legea nr. 188/1999, avand in vedere faptul ca Legea-cadru privind Statutul functionarilor publici stabileste in mod expres si limitativ modalitatile de recrutare si numire in functie a functionarilor publici.

Astfel, consideram ca prevederile mai sus-mentionate constituie discriminare fata de alte categorii de functionari publici, ceea ce este impotriva dispozitiilor Art. 16 alin. (1) din Constitutie referitoare la principiul conform caruia cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.

Avand in vedere cele expuse, va solicitam sa constatati neconstitutionalitatea Legii pivind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 26/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 63/2001 privind infiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii - I.S.C.

PRESEDINTELE ROMANIEI

TRAIAN BASESCU
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1748 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  Presedintele joaca sah politic! (Miercuri, 23 octombrie 2013, 17:42)

  GRANDFATHER [anonim]

  Dar are din ce in ce mai putine "piese"! I-au mai ramas cateva la CCR si le tot "muta" pe tabla aproape goala sperand sa se plaseze intr-o pozitie de "pat"! E un joc stresant, dificil si decisiv, mai ales ca nu mai e atat de sigur pe pozitia si loialitatea "nebunilor" si "turelor"!
 • +2 (4 voturi)    
  Traian Basescu vrea limpezirea apelor! (Miercuri, 23 octombrie 2013, 18:12)

  hotnewsfil [utilizator]

  Nu sunt de acord cu actiunile presedintelui Traian Basescu!
  Le strica 'ploile' sarlatanilor, le decanteaza mocirla , pune farul pe ei.
  Nu-i lasa sa isi faca de cap, sa isi capatuiasca sustinatorii, sa faca rost de bani pentru partid.
  Sper ca uselistii n-au uitat sa isi incheie cele doua legi in cauza, cu chemarea : 'Hai la lupta cea mare, uselist cu uselist sa ne unim, jos Basescu!'


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by