"USL-ul face zid in fata incalcarii legii de catre ministrul Costoiu", sustine deputatul PDL Raluca Turcan, care precizeaza ca "USL a respins cererea de audiere a Ministrului si directorului demis al IGR, Stefan Marincea", in cadrul Comisiei pentru Invatamant din Camera Deputatilor.

"Demiterea directorului IGR a fost facuta la comanda lui Victor Ponta, ca urmare a declaratiilor pe Rosia Montana, subiect abordat de USL cu minciuni, date false, ilegalitati, pentru manipularea cetatenilor si pentru a servi intereselor unor politicieni", sustine deputatul PDL Raluca Turcan intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Aceasta precizeaza ca, "pe Codul muncii, pentru persoane din posturi de conducere, este nevoie de un preaviz de 30 de zile pentru eliberarea din functie. Cu toate acestea, Mihnea Costoiu, s-a executat si nu a comentat. In consecinta, prin fax, directorul IGR a fost demis. Nici macar pretextul invocat nu a avut baza legala".

"Orice schimbare din functie trebuie sa fie insotita de o evaluare a activitatii, de o prezentare transparenta a rezultatelor evaluarii si de un temei legal. Indiferent despre cine ar fi vorba, cand un Ministru recurgerea la demiterea unui sef de institutie trebuie sa aiba baza legala", sustine Raluca Turcan.

Citeste aici comunicatul integral

Amintim ca directorul Institutului Geologic al Romaniei (IGR), Stefan Marincea, a fost demis in urma cu o saptamana, pe 16 octombrie, "prin fax", dupa cum a declarat acesta pentru HotNews.ro. El nu a exclus posibilitatea ca demiterea sa sa aiba legatura cu faptul ca a cerut desecretizarea unor documente legate de proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana care sunt falsuri". "Probabil ca nu trebuia sa ajung la ele", a comentat acesta.

Demiterea sa a venit, de asemenea, dupa un raport preliminar al Institutului Geologic al Romaniei care includea, intre posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi si exploatarea de petrol si gaze in regiune.

Cu cateva ore inainte de aparitia informatiei demiterii directorului IGR, premierul Victor Ponta le atrasese atentia ministrilor fata de "tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni".

In aceeasi zi, Ministerul Educatiei Nationale a informat intr-un comunicat de presa ca Stefan Marincea a fost schimbat din functie "ca urmare a modului defectuos in care a gestionat si a comunicat public rezultate ale cercetarilor efectuate in zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judetul Galati".

A doua zi, pe 17 octombrie, secretarul de stat pentru invatamant superior din cadrul Ministerului Educatiei, Gigel Paraschiv, a afirmat in cadrul unei declaratii de presa ca "Stefan Marincea, directorul Institutului de Geologie al Romaniei, nu a fost schimbat din functie ca urmare a declaratiilor, actiunilor si manifestarilor dumnealui impotriva proiectului minier de la Rosia Montana".

Citeste si: