UDMR va sustine proiectul de descentralizare daca i se accepta o serie de cerinte, precum asigurarea finantarii pentru institutiile descentralizate si obligatia ca o serie de servicii care nu sunt descentralizate sa depuna rapoarte de activitate si informare la consiliile judetene.

Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely a afirmat ca Uniunea isi va exprima "verdictul final" atunci cand va vedea "varianta finala a proiectului de lege", dar a caracterizat intalnirea de marti a grupurilor parlamentare ale minoritatii maghiare cu vicepremierul Liviu Dragnea drept "foarte constructiva, pragmatica".

"Am considerat ca e foarte importanta finantarea pentru ca degeaba transferi la autoritatile locale judetene sau primarii institutii daca nu le asiguri finantarea", a spus Borbely, adaugand: "Speram sa se preia acele sugestii pertinente pe care le-am avut noi probabil daca vor fi acceptate aceste sugestii ale noastre nu vom avea nimic impotriva la o descentralizare care este dorita nu numai de autoritatile locale ci si de cetateni pentru ca merge decizia mai aproape de cetatean".

Liviu Dragnea a precizat, la finalul discutiilor, ca UDMR ar fi dorit, ca si el, de altfel, "sa se descentralizeze mai multe compentente". "Raspunsul meu este sa avem cumpatare si rabdare, este un proces continuu (...) Este mai putin decat mi-am dorit, dar e un pas urias".

Vicepremierul a precizat ca a primit cateva propuneri "foarte interesante" de la UDMR pe care le va sustine.

Potrivit uneia dintre aceste propuneri, directiile care nu se descentralizeaza dar functioneaza intr-un judet vor trebui "sa prezinte niste rapoarte de activitate si informare catre Consiliul Judetean".

Dragnea a oferit ca exemplu Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), despre care anuntase cu o zi in urma ca nu vor fi descentralizate, urmand a ramane in subordinea Ministerului Muncii.

Discutiile de marti "imi dau convingerea ca UDMR, dupa ce va primi si proiectul de lege la nivel de articol, va fi una din fortele politice care va sustine acest proces de descentralizare", a continuat Dragnea.