​Ministerul Agriculturii asteapta un punct de vedere de la Comisia Europeana, pana la sfarsitul saptamanii viitoare, privind proiectul de lege pentru limitarea cumpararii de terenuri agricole de catre persoanele fizice straine, a declarat, luni, secretarul de stat Daniel Botanoiu.

El a precizat ca a transmis Directiei Generale pentru Piata Interna a Comisiei Europene proiectul de lege actualizat cu propunerile facute de partenerii sociali, dupa ce reprezentantii DG MARKT obiectasera asupra anumitor limitari din proiectul initiat de Ministerul Agriculturii.

"Noi acum asteptam pana la sfarsitul saptamanii viitoare sa vina clarificari de la Comisia Europeana, DG MARKT. Nu am modificat nimic, eu am updatat doar propunerile care mi-au venit de la partenerii sociali", a declarat Botanoiu, pentru HotNews.ro. Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii negociaza in continuare cu oficialii DG MARKT pentru a permite Romaniei sa aiba o lege care sa "raspunda preocuparilor actorilor din sectorul agricol dar si Tratatului de aderare", de la 1 ianuarie 2014, data de la care Romania va fi obligata sa-si deschida piata funciara catre cetatenii straini din UE. In context, secretarul de stat a sustinut ca viitorul act normativ poate fi promovat de Guvern si adoptat de Parlament pana in decembrie 2013, pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Lunea trecuta, secretarul de stat din MADR Achim Irimescu a discutat cu oficialii europeni despre proiectul de lege privind reglementarea pietei funciare romanesti, insa reprezentantii Comisiei s-au opus restrictiilor propuse de Romania.

La inceputul lunii septembrie Ministerul Agriculturii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege pentru limitarea cumpararii de terenuri agricole din Romania de catre persoanele fizice straine.

"Proprietatea persoanei fizice reprezentand terenuri agricole situate in extravilan, nu poate depasi 100 ha", se arata in proiectul de lege publicat de Ministerul Agriculturii. In plus, pentru a putea cumpara teren agricol extravilan in Romania, cumparatorul trebuie sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol sau ca a desfasurat activitati agricole cel putin 5 ani ori, daca a avut si inaintea achizitiei teren, ca a desfasurat activitati agricole pe acestea", se mai arata in proiect. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, sustinea atunci ca prevederile din proiect nu sunt masuri discriminatorii.

"Legea pe care noi o propunem probabil ca va fi o lege organica si care spune ca exista un drept de proprietate care nu este atins, un drept de proprietate general valabil, egal pentru toti cetatenii persoane fizice", a spus Constantin. Acesta a precizat ca Legea nu se va aplica retroactiv, in sensul ca nu-i afecteaza pe cei care detin deja suprafete agricole mai mari de 100 de hectare, ci ii vizeaza pe cei care urmeaza sa cumpere pamant.