Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca liberalii doresc infiintarea unei noi comisii parlamentare care sa dezbata un proiect de lege privind exploatarea aurifera. Antonescu a precizat ca reprezentantii Comisiei Rosia Montana trebuie sa dea un raport pe proiectul venit de la Guvern si apoi comisia sa fie desfiintata. Pozitia PNL apare in contextul in care Comisia Rosia Montana nu a dat un vot pe proiectul venit de la Guvern dar a elaborat un nou text de lege privind exploatarile aurifere. Totodata, liderii USL au stabilit vineri sa prelungeasca cu 30 de zile termenul de predare a raportului Comisiei Rosia Montana.

"La sedinta Birourilor reunite ale celor doua Camere vom vedea daca propunem prelungirea termenului Comisiei (...) Varianta pe care noi o ageream este ca aceasta comise sa dea un raport de respingere proiectului Guvernului si dupa aceea sa se constituie o alta comisie de initiere a unui proiect nou-nout in care desigur si propunerile domnului Iordache sau a celor din PSD sa fie discutate, completate (..) Pozitia noastra este ca mandatul Comisiei speciale, incredintat de Plenul Parlamentului, a fost strict acela de a se pronunta asupra proiectului de lege initiat de Guvern.

Pozitia noastra este aceea ca raportul Comisiei pentru acest proiect de lege sa fie de respingere si, asa cum am discutat la reuniunea de saptamana trecuta a USL aceasta Comisie, daca dorim, sau alta, sa fie constituita sa se prelungeasca mandatul acesteia sau sa fie constituita o alta care sa pregateasca initierea unui proiect de lege general privind regimul exploatarii resurselor naturale in Romania.

Din punctul meu de vedere este nevoie de o reglementare cu rang de lege generala privind regimul exploatarii, sigur ca in baza acestui cadru nou legislativ, Guvernul are la indemana sa, conform Constitutiei, legi si poate sa ia hotarari. Daca au majoritate pot sa faca ce vor, eu am spus punctul nostru de vedere", a declarat Antonescu, la finalul unei intalniri cu parlamentarii PNL, membri in Comisia Rosia Montana.

Surse liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca membrii PNL din Comisia Rosia Montana nu vor mai participa la sedinte pana cand PSD nu-si va asuma un vot pe proiectul venit de la Guvern. "Comisia a fost infiintata pentru a analiza si a se pronunta pe proiectul Guvernului. Asta era sarcina noastra, nu sa facem o noua lege cu cadru general cum ne-a bagat PSD-ul sub nas. Nu are rost sa mai participam la sedinta pana nu isi asuma un vot pe proiectul Guvernului", au explicat sursele citate.

Ce spun social democratii

Pentru a evita un eventual boicot al PNL, sedinta Comisiei Rosia Montana a fost reprogramata pentru miercuri.

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a declarat luni ca activitatea Comisiei speciale care analizeaza proiectul de la Rosia Montana poate fi prelungita, iar aceasta poate sa modifice proiectul care i-a fost inaintat si sa faca o lege cadru pentru toate exploatarile miniere din tara.

  • Valeriu Zgonea: Conform Constitutiei, comisia speciala are dreptul de initiativa si de modificare si completare a unui text. Intr-un text poti sa stergi totul si sa ramai doar cu capatul de lege, cum se numeste legea, si in rest totul sa fie respins si poti sa o completezi. Comisia aceea (n.r.- pentru analizarea proiectului de exploatare de la Rosia Montana) a fost creat pentru dezbaterea acestui proiect de lege, de aia comisia cu celeritate a constat ca sunt si alte astfel de cadre si zone in care pot fi exploatari miniere care sunt importante pentru Romania si ca dintr-o lege care e dedicata doar Rosiei Montane se poate face un cadru legislativ pentru toata Romania. Poate sa ia comisia aceasta decizie, nu face absolut nimic, nu este primul caz din istoria Parlamentului si nu o sa fie nici ultimul(...) Am avut precedente in care am aprobat prelungirea activitatii unei comisii dupa expirarea termenului de depunere a raportului. Putem sa ducem de la 45 la 60 de zile, sa prelungim termenul pana la care se face raportul, important este sa faca o data raportul comisia, sa se dezbata in Camere, daca face o lege cadru este si mai folositoare Romaniei, pentru ca dam Guvernului un instrument

Saptamana trecuta, la dezbaterile din Comisia Rosia Montana, social-democratii au venit cu un nou proiect de lege, care scoate acordul cu RMGC si exploatarea de la Rosia Montana din text si reglementeaza doar exploatarea minereurilor auro-argentifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit.

Liberalii au cerut in Comisie sa se dea un vot pe proiectul venit de la Guvern inainte de a incepe dezbaterile pe un nou proiect de lege insa propunerea nu a fost supusa la vot. In ciuda protestelor PNL si UDMR, social-democratii au amendat, cu ajutorul reprezentantilor PC, PP-DD si cei ai minoritatilor, proiectul de lege venit de la Guvern.

Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, ca liderii USL au decis sa prelungeasca cu 30 de zile mandatul Comisiei parlamentare speciale pentru Rosia Montana, pentru a se putea ajunge la o pozitie comuna a PSD si PNL pe aceasta tema. Intrebat de ce liberalii membri ai Comisiei pentru Rosia Montana au acuzat faptul ca nu au stiut despre aceasta modificare privind scoaterea Acordului din proiect, Ponta a precizat: "Tocmai de aceea... Ne dorim mult ca USL fie unit si am decis sa prelungim cu 30 de zile mandatul Comisiei, in ideea ca se va gasi o pozitie comuna".

La randul sau, liderul liberal Crin Antonescu a precizat ca pozitia PNL este de a respinge proiectul de lege cu care a fost sesizat Parlamentul.

"Daca e cazul, discutam elemente dintr-o lege, modificari de legislatie generale privitoare la exploatari. Facem eforturi de a gasi formule comune", a spus Antonescu.