Presedintele interimar al Partidului Popular European, Joseph Daul, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, premierul Belgiei, Elio Di Rupo, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-au adus sambata un omagiu lui Wilfried Martens la ceremonia desfasurata in catedrala Saint Bavon din Gand, relateaza Agerpres.

Traian Basescu, la funeraliile lui Wilfried MartensFoto: Agerpres/AP

Unul dintre mesajele cele mai emotionante l-a rostit presedintele interimar al PPE, Joseph Daul, care a preluat aceasta sarcina cu doar o zi inainte de decesul lui Wilfried Martens.

"Am avut sansa sa vorbesc cu el in vinerea care i-a precedat moartea. Cuvintele sale, in ciuda oboselii, erau cele ale unui Wilfried Martens hotarat, pe care l-am cunoscut cu totii. Am fost frapat de importanta pe care o acorda, in ciuda suferintei sale, familiei sale politice. Wilfried, esti un om fericit, ai adunat mai marii Europei in aceasta catedrala. Dar printre amintirile personale pe care le voi pastra de la el sunt cele privind un om al dialogului si al medierii. Un om care, cu un incredibil simt al consensului, era capabil sa gaseasca solutii acolo unde nimeni nu mai spera intr-un rezultat pozitiv", a declarat Daul, liderul grupului PPE din Parlamentul European.

"Wilfried Martens s-a alaturat astazi familiei parintilor fondatori ai Europei. De asta voi propune, la viitoarea reuniune a partidului, sa numim fundatia PPE fundatia Wilfried Martens. De acolo unde e sunt singur ca Wilfried Martens va urmari cu interes munca noastra si avem datoria de a face ceea ce ne-a spus. El voia o Europa care merge inainte, pentru ca era convins mai mult decat oricine ca Europa nu este problema, ci solutia", a mai afirmat politicianul francez.

Jose Manuel Barroso a salutat in Wilfried Martens un mare om de stat belgian care a avut o influenta majora asupra peisajului politic european timp de mai multe decenii si care a facut din PPE principalul partid paneuropean. Barroso a apreciat ca Martens i-a fost un prieten si un om al consensului.

Herman Van Rompuy, crestin-democrat flamand si fost premier al Belgiei ca si Wilfried Martens, a avut si el un mesaj emotionant. "Visul armoniei, echitatii si coeziunii era al tau, iar astazi este al nostru", a spus presedintele Consiliului European.

"Scaunul presedintelui nostru va fi gol saptamana viitoare la summitul PPE, dar camera va fi plina de regretele noastre, dar si de idealurile noastre", a adaugat Van Rompuy.

Cancelarul german Angela Merkel a salutat "inspiratia" si "forta" unui "prieten politic" si a unui european convins.

Premierul belgian in functie, socialistul Elio Di Rupo, a declarat ca Martens a fost un "exemplu". "Parcursul exceptional al lui Wilfried Martens a fost deja rememorat. Si amprenta de nesters pe care a lasat-o asupra Belgiei si a Europei. As vrea, de asemenea, sa-i aduc un omagiu pentru fidelitatea de care a dat dovada fata de convingerile si valorile sale", a spus premierul Di Rupo.

Traian Basescu, prezent la funeralii

Traian Basescu, prezent la funeralii

Foto: Agerpres/AP

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a asistat la ceremonie in primul rand al liderilor europeni prezenti la funeralii, alaturi de Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Elio Di Rupo, premierul Belgiei, si cancelarul german Angela Merkel.

De asemenea, au luat parte la funeralii premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, premierul Ungariei, Viktor Orban, premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, presedintele Armeniei, Serj Sargsian, si premierul leton Valdis Dombrovskis, precum si numerosi comisari europeni.

Din Romania a mai participat la funeralii si o delegatie a PDL formata din presedintele formatiunii, Vasile Blaga, fostul premier Emil Boc, vicepresedintele PPE Anca Boagiu, vicepresedintele grupului PPE din Parlamentul European Marian-Jean Marinescu si eurodeputatii Monica Macovei si Traian Ungureanu.

Dupa ceremonie, sute de persoane au asistat, in fata catedralei Saint-Bavon, la depunerea sicriului lui Wilfried Martens in carul funerar, in prezenta sotiei sale Miet Smet si a celorlalti membri ai familiei, fostul premier belgian fiind omagiat cu o scurta repriza de aplauze. Ceremonia din catedrala a fost urmarita pe un ecran gigant de belgienii care au dorit sa-si ia la revedere de la una dintre cele mai importante personalitati politice belgiene si europene.

Nascut la 19 aprilie 1936, Wilfried Martens a fost premier al Belgiei intre 1979 si 1992, cu exceptia unei perioade de opt luni. Intr-un context de puternice tensiuni intre flamanzi si francofoni, Martens a fost determinant in evolutia federala a Belgiei, concretizata prin infiintarea regiunilor valona si flamanda in 1980 si mai tarziu a regiunii capitalei Bruxelles. De asemenea, el a dus o politica severa de consolidare a finantelor publice.

Wilfried Martens a fost eurodeputat si presedinte al grupului PPE din Parlamentul European intre 1994 si 1998, iar apoi presedinte al formatiunii paneuropene pana aproape in ziua mortii.