Pe piata media, dar si in mediile politice, au inceput sa circule tot mai insistent diferite scenarii care il dau pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, viitor candidat la alegerile prezidentiale din 2014. Directorul EVZ, Dan Andronic, a publicat luni, 14 octombrie, un editorial intitulat "Mugur Isarescu, candidatul din maneca lui Victor Ponta", in care sustinea ca Victor Ponta nu vrea sa candideze la presedintie si ca "urmatorul pe lista este Mugur Isarescu", mai ales ca mandatul ar urma sa-i inceteze. In replica, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a afirmat ca, in opinia sa, "guvernatorul nu s-a incris pe nici o lista", nu este interesat sa intre in politica si ca va ramane mai departe la Banca Nationala si dupa octombrie 2014 deoarece nu exista o lege care sa-i limiteze mandatele.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Constantin Barbu / HotNews

Dan Andronic:

  • De ce Mugur Isarescu? Pentru ca nu prea mai poate ramane guvernator al BNR, fiind numit din septembrie 1990, ceea ce-l califica ca fiind cel mai longeviv guvernator de banca nationala din lume, dar acest lucru poate deveni o povara, pentru ca are o imagine buna in strainatate (membru al Clubului de la Roma, al Trilateralei), dar, cel mai important lucru, sta bine in sondaje la capitolul favorabilitate, fara a avea un partid in spate.
  • Este adevarat ca atunci cand a candidat in anul 2000, impins de la spate de fostul presedinte Emil Constantinescu, a luat un scor de 9,54 la suta, dar aceasta istorie il transforma paradoxal in candidatul perfect pentru PSD. Are imagine buna, dar nu produce voturi fara un partid puternic in spate. Va accepta Mugur Isarescu oferta PSD? Pare tentat, iar reuniunea aniversara de saptamana viitoare a Clubului de la Roma, in prezenta presedintelui Grupului Bilderberg, Etienne Davignon, este un semnal interesant. Merita descifrat!

Adrian Vasilescu:

  • Urmatorul pe lista? Guvernatorul BNR nu s-a inscris pe nicio lista. Si nici nu si-a dat vreun acord in acest sens. Cel dintai argument luat in calcul de Dan Andronic - dupa ce se intreaba "De ce Mugur Isarescu?" - este si cel mai vulnerabil. Citez: "Pentru ca nu prea mai poate ramane guvernator al BNR, fiind numit din septembrie 1990, ceea ce-l califica ca fiind cel mai longeviv guvernator de banca centrala din lume". Ei bine, legea nu limiteaza mandatele guvernatorului BNR. Si nici nu exista vreo cutuma referitoare la longevitat
  • Ultima intrebare a lui Dan Andronic: "Va accepta Mugur Isarescu oferta PSD?"... Si raspunde: "Pare tentant." Da, este chiar tentant pentru cei preocupati de pariuri politice. Nimeni insa de la Banca Nationala, dintre cei care il cunosc bine pe guvernator, nu i-a sesizat nici cea mai mica tentatie pentru a se avanta in campania pentru presedintie din 2014. Iar presedintele Grupului Bilderberg, Etienne Davignon, vine la Bucuresti (in exclusivitate!) pentru o conferinta, la invitatia secretarului general al ARCOR, Liviu Tudor, si nu ca sa-i paveze drumul lui Mugur Isarescu spre Cotroceni. De ce conferinta se desfasoara la BNR? Pentru ca aici e locul multora dintre marile conferinte. Si nu-i nimic de descifrat dincolo de fata vizibila a acestui eveniment".

Nu este prima data cand numele lui Mugur Isarescu este vehiculat ca potential candidat la functia de presedinte sau potential premier, insa guvernatorul BNR ar fi refuzat de fiecare data atat oferte primite de la Cotroceni, cat si oferte adresate de PSD pe motiv ca nu este interesat de politica. In ultimul sau editorial, Dan Andronic anunta ca va ridica problema unei eventuale candidaturi a guvernatorului BNR si in interviul cu Traian Basescu programat pentru vineri la EVZ: "Pentru ca ma stiti ca sunt insistent, intrucat voi participa la emisiunea de vineri de la B1TV cu Presedintele Romaniei, voi pune aceasta intrebare in mod direct: Domnule Traian Basescu, ce parere aveti despre posibila candidatura a lui Mugur Isarescu la presedintia Romaniei? Este posibila? Ati discutat cu el acest aspect?"