Americanul Walter Russell Mead, profesor universitar de relatii internationale, considera ca un posibil motiv pentru care unii localnici din Romania se opun exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica este si faptul ca aici Guvernul detine resursele descoperite sub terenul cetatenilor, in timp ce in Statele Unite proprietarul terenului detine si zacamantul de dedesubt. Intr-un simpozion restrans gazduit, vineri, de Ambasada SUA la Bucuresti, Mead a mai atras atentia asupra faptului ca investitorii americani evita Romania din cauza perceptiei potrivit careia tara este corupta, insa profesorul a admis ca, din acest punct de vedere, a fost "un semnal bun" condamnarea fostului premier Adrian Nastase.

Walter Russell MeadFoto: Ambasada SUA

Intrebat de HotNews.ro de ce Statele Unite nu s-au implicat mai mult, macar la nivel politic, pentru realizarea gazoductului Nabucco, in conditiile in care acesta era vazut ca o solutie pentru reducerea dependentei Romaniei de gazul rusesc, Walter Russell Mead a opinat ca Romania va avea resurse energetice mai apropiate decat cele din Marea Caspica. "Cand Nabucco a fost conceput, oamenii nu realizau ca intreaga Meditarana de Est avea depozite uriase de gaze naturale. Acum asta a devenit clar. Nu sunt expert in conducte si in economia conductelor, dar mie mi se pare ca Romania va avea depozite alternative mult mai aproape. Cred ca si asta ar putea slabi unele baze economice ale lui Nabucco, nu trebuie sa vina din Marea Caspica, pot veni din Mediterana", a explicat profesorul.

Referitor la posibilitatea ca exploatarea gazelor de sist in Romania sa reduca dependenta tarii de gazul rusesc, Mead a recunoscut ca subiectul exploatarii prin fracturare hidraulica este unul controversat, insa o posibila cauza pentru care multi localnici din zonele gazifere resping exploatarea resurselor este faptul ca in Romania nu proprietarii terenurilor sunt posesorii gazelor de sub suprafetele lor, ci guvernul este cel care detine zacamintele. "Fracturarea hidraulica este un subiect politic controversat. Unul dintre motivele pentru noi in SUA ne-am miscat mai repede in aceasta directie este pentru ca in SUA, daca se gaseste petrol sub terenul tau, tu detii acel petrol. In multe tari, daca se gaseste petrol sub terenul tau, Guvernul detine petrolul. Din acest motiv, in America, daca gasesti petrol sub terenul tau, este cea mai frumoasa zi din viata ta, dar in alte tari, daca se gaseste petrol sub terenul tau, este cea mai rea zi din viata ta, pentru ca ferma iti va fi distrusa, casa iti va fi demolata si tu nu vei castiga bani", a explicat el.

"In multe locuri, e vorba denimbies- Not in my back yard (Nu in curtea mea n.r.). In America, avem plimbies - Please, in my back yard (Te rog, in curtea mea n.r.). Deci, poate o cale de a rezolva unele probleme politice asociate extractiilor ar putea fi reforma drepturilor minerale", a mai argumentat profesorul.

In context, Walter Russell Mead a aratat ca resursele alternative de petrol si gaze vor reduce dependenta Romaniei de un anumit furnizor. "Nu stiu cum ar trebui sa-si revizuiasca Romania drepturile minerale, dar stiu ca tehnologia care exista acum pentru a gasi petrol si gaze unde nu le puteam gasi inainte si pentru Romania, Polonia si alte tari asta va diversifica inevitabil sursele de energie si va reduce dependenta de un anume furnizor si probabil ca din pounctul de evedere al unei politici nationale, asta ar fi o idee buna". Referitor la riscurile legate de metoda fracturarii hidraulice, Mead a sustinut ca tehnologia exista de circa 50 de ani, iar in tot acest timp s-au facut progrese.

"Obtinerea energiei este atat de importanta, incat trebuie sa gasim o solutie sa rezolvam problema. Nu trebuie sa ignori probleme. Cati oameni au murit in accidente in minele de carbuni si cata poluare produce carbunele. Nicio sursa de energie nu este exploatata fara probleme si costuri. Deci cel mai importamt este sa imncerci sa intelegi aceste tehnologii. Fracturarea hidraulica nu este chiar atat de noua, exista de circa 50 de ani. Descoperirea este mai mult abilitatea de a fora orizontal. Petrolul si gazul (de sist n.red.) sunt intre straturi si pietre, deci abilitatea de a fi capabil sa patrunzi in aceste straturi inguste este tehnologia noua, fracturarea hidraulica exista de ceva vreme', a mai argumentat profesorul.

Totodata, el a sustinut ca in SUA, exploatarile de gaze au condus la crearea de locuri de munca platite cu 80.000-100.000 de dolari pe an, pentru muncitori, fara studii superioare.

"In Dakota, unde multe dintre noile rezerve de petrol s-au descoperit, avem ceva care seamana cu vechea goana dupa aur. Mi s-a spus ca un lucrator dintr-un restaurant McDonald's este platit cu 26 de dolari pe ora, plus beneficii, si nu pot sa-si tina angajatii acolo, pentru ca tot obtin joburi mai bune. Deci, aceste slujbe in extractia de petrol si gaze platesc 80.000-100.000 de dolari pe an unor muncitori, care nu au studii superioare", a mai sustinut profesorul american.

El a facut acest expozeu despre gazele de sist si tehnologia fracturarii hidraulice dupa ce tocmai recunoscuse ca nu cunoaste multe lucruri despre conductele de gaze, incontextul discutiilor privind Nabucco. "Nu stiu multe despre conducte. In SUA, fracking-ul este mai interesant decat conductele", s-a justificat profesorul Mead.

Despre coruptia din Romania. Alte declaratii ale profesorului Walter Russell Mead:

  • Coruptia din Romania. "Un lucru despre care am auzit inca dinainte sa vin aici este ca inca mai exista o problema de transparenta. Investitorii straini, chiar si la New York aud lucrul asta, au perceptia ca in Romania este multa coruptie si ca este un mediu de lucru dificil pentru investitorii straini. Nu stiu destul ca sa va spun daca este doar perceptia sau este realitatea, dar perceptia este ca trebuie sa dai multa mita ca sa faci afaceri in Romania si este o perceptie foarte periculoasa care se raspandeste. Exista temerea ca mita, coruptia si lipsa de transparenta incetinesc dezvoltarea economica si sociala a Romaniei, facand din Romania un loc dificil pentru investitiile straine. Aceasta perceptie este foarte raspandita in restul Europei si in SUA".
  • Intrebat despre condamnarea fostului Adrian Nastase (din 2012): "Este un semn bun, presupun. La noi, tocmai a fost condamnat primarul Detroitului. Nu e vorba ca nu toate tarile ar avea coruptie, coruptia este o problema constanta in toate societatile, democratice sau nedemocratice - uitati-va la China. Dar instante care lucreaza eficient, un proces legal transparent nu pot fi create peste noapte, e nevoie de timp".
  • Grupurile de interese locale versus investitorii externi. "Mai este si o problema de psihologie. Eu locuiam in New Orleans, iar New Oleans si Luisiana sunt cunoscute ca fiind corupte in SUA. Am locuit acolo si coruptia nu era doar in politica, ci si in mediul de afaceri, era un grup mic care conducea orasul si statul si voia sa pastreze controlul pentru sine. De aceea, nu voiau ca investitori din afara Luisianei sa vina acolo, pentru ca, chiar daca economia ar fi crescut, le-ar fi redus lor controlul. Poate ca este psihologia asta si in Romania printre unii din tara, care prefera sa pastreze controlul total peste o mica placinta decat sa creasca placinta, dar sa-si piarda puterea de a controla tot ce se intampla, iar asta e o mare problema".
  • Locul Romaniei in Uniunea Europeana. "Acum, ca Romania este in UE, exista inca, intr-un fel, un dublu-standard in anumite chestiuni europene. Cea mai importanta este zona euro, care este elementul central ce preocupa Europa acum. In acest context, Romania se misca in sensul Europei, dar nu este implicata in constructia Europei. Cred ca Romania incearca, de asemenea, sa gestioneze cerintele pe care i le impune locul in Uniunea Europeana, Romania inceraca sa intre in zona Schengen. De aceea, Romania este inca in procesul de a-si competa candidatura. Este in UE, dar nu a reusit sa obtina toate lucrurile care sunt parte a UE, zona euro si Schengen. Pana cand acestea nu vor fi rezolvatea, vocea Romaniei in UE va fi mai slaba decat ar putea fi. Daca ne uitam la Polonia, care si-a castigat un loc central in discutiile europene, asta ar trebui si Romania sa fie, o tara a carei voce se aude pe tot cuprinsul UE".
  • Republica Moldova si conflictul din Transnistria. "Daca am privi lumea din punctul de vedere al Kremlinului, vedem Ucraina indepartandu-se, vedem Moldova pierduta din punctul de vedere al Rusiei, Transnistria devine o enclava fara sens, este o vulnerabilitate, un cost pe care nu ti-l poti permite si nu are sens strategic. Populatia rusa scade. Cred ca conflictul transnistream se va rezolva, daca Ucraina va continua sa se miste catre Europa. Daca te uiti la harta si te gandesti la geografie, mai devreme sau mai tarziu va fi o solutie petru Transnistria. Daca Rusia isi va pierde interesul sau capacitatea sa faca mai mult, va fi o solutie diplomatica. Elementul-cheie in acea parte de lume este orientarea europeana a Ucrainei. Daca asta va continua, toate celelalte chestiuni vor fi puse pe o cale foarte pozitiva. Nu se va intampla foarte repde, dar se pare ca lucrurile vor capata o orientare mai pozitiva pe termen lung".