Vicepresedintele PNL Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor, cere sanctionarea senatorului liberal Cristian Bodea, acuzandu-l pe acesta ca face "declaratii iresponsabile, care pot avea urmari grave" pentru "imaginea Romaniei in ansamblu", dupa ce acesta din urma anuntase in presa ca "Romania este in coma financiara", din cauza reducerii fondurilor alocate de guvern pentru autoritatile locale. In replica, Cristian Bodea il intreaba pe "vicepresedintele PNL, viceprim-ministru, ministrul Finantelor Publice, ministru interimar al Economiei si deputatul" Daniel Chitoiu cu ce a denigrat "'dream-team'-ul guvernamental" si se ofera sa-l scoata pe acesta "la aer, ca prea mult l-a tinut FMI-ul la socotitoare".

Cristian BodeaFoto: Senatul Romaniei

Cristian Bodea, care a criticat in mai multe randuri guvernul USL, acuzand multitudinea de ordonante de urgenta si lipsa a comunicarii intre conducerea PNL si parlamentari, a sustinut miercuri o conferinta de presa in care a anuntat ca "Romania este in coma financiara", iar primarii nu trebuie sa se mai astepte la "dezmatul financiar de pe vremea lui Tariceanu", ci sa se bazeze pe fondurile europene, si nu pe banii primiti de la guvern.

In replica, Daniel Chitoiu a publicat joi seara un comunicat in care condamna "faptul ca exista persoane in randurile Partidului National Liberal care isi doresc cu tot dinadinsul sa-si faca imagine publica, adunand zestre politica prin denigrarea muncii unui intreg guvern".

Acesta il acuza pe senatorul Cristian Bodea, un om "fara expertiza", ca "se pronunta asupra unor subiecte foarte delicate, in totala necunostinta de cauza".

In acest comunicat, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, care este si vicepresedinte al PNL, afirma ca economia Romaniei "se afla pe un trend ascendent", argumentand cu o serie de date:

  • crestere economica de peste 2%
  • au aparut mai multe firme decat s-au inchis
  • au fost deblocate fondurile europene
  • cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii din UE
  • nivel record de exporturi,
  • deficit de 2 ori mai mic decat in aceeasi perioada din 2011
  • cea mai mare crestere a productiei auto din Europa
  • locul 2 in UE la cresterea productiei industriale.

"In ceea ce priveste totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF in primele 8 luni, avem un grad de realizare de 98, 82% (114.967.05 mil. lei) a programului de incasari venituri bugetare comunicat de Ministerul Finantelor Publice (116.340,93 mil lei). Acest lucru inseamna o depasire cu 4,81%, cu 5.277,59 mil. lei in cifre absolute mai mult decat in perioada similara a anului 2012", adauga Daniel Chitoiu, citat in acest comunicat.

Ministrul finantelor sustine ca "marile ajustari s-au terminat" iar acum guvernul doreste sa mentina "credibilitatea pe pietele financiare internationale si in fata investitorilor" si sa atraga investitii straine si linii de finantare pentru dezvoltarea economica.

"Ne aflam intr-un context in care e nevoie de solidaritate, mai ales in cadrul coalitiei aflate la guvernare. A fi om politic responsabil inseamna sa-i sustii pe cei care muncesc cu adevarat si cauta solutii la problemele lasate de guvernarea anterioara.

Partidul National Liberal nu trebuie sa-i permita niciunui membru sa denigreze munca unei intregi echipe. Drept urmare, in urmatoarea sedinta a Biroului Politic National, voi solicita analizarea afirmatiilor senatorului Bodea si asumarea unei decizii de natura sa stopeze astfel de declaratii iresponsabile, care pot avea urmari grave, nu pentru o persoana sau un ministru, ci pentru imaginea Romaniei in ansamblu", se mai arata in acest comunicat, semnat "Daniel Chitoiu, Vicepresedinte PNL, viceprim-ministru, ministrul Finantelor Publice".

Cristian Bodea: Poate ca cei de la FMI va iubesc si sunt gata sa va angajeze la ei, dar pentru romani sunteti un ministru specializat doar in taxe si impozite

In replica, Cristian Bodea a publicat o scrisoare deschisa adresata lui "Daniel Chitoiu, vicepresedinte PNL, viceprim-ministru, ministrul Finantelor Publice, ministru interimar al Economiei si deputat", in care ii propune acestuia "oleaca de contabilitate si un picut de matematica".

Bodea il critica in termeni duri pe Daniel Chitoiu, afirmand la un moment dat, prin intermediul unei parabole ca alegatorii "il suspecteaza pe ministrul liberal de Finante ca a avut alte intentii" cu banii acordati in cadrul schemei de minimis.

"Poate ca cei de la FMI va iubesc si sunt gata sa va angajeze la ei, dar pentru romani sunteti un ministru specializat doar in taxe si impozite. Ceea ce pentru un liberal nu e tocmai un motiv de mandrie...", mai spune senatorul liberal.

Iata mai jos aceasta scrisoare, semnata "(simplu) senator, (inca) membru PNL":

"Recunosc, nu am expertiza contabila... Cifrele nu mi-au placut niciodata. Cuvintele mi-au placut mai mult, insa. De aceea, am expertiza numai in marketing si comunicare.

Chiar daca nu beneficiez de experienta profesionala financiara, ne-au obligat si pe noi, astia de la Marketing, sa facem oleaca de contabilitate si un picut de matematica.

Destul ca sa observ ca ati alocat anul acesta pentru PNDL doar vreo 500-600 de milioane lei, cand numai necesarul Bihorului a fost de 330 milioane lei. Atentie: toate restante ale Guvernului! Si, destul ca sa observ ca, din cele 2 miliarde pe care i le-ati promis domnului Dragnea, pe anul viitor, abia daca ati reusi sa inchideti vreo 6 judete. Dar dumneavoastra vreti sa va laud ca dati de trei ori mai mult in 2014, cand tare ma tem ca necesarul este poate de 20 ori mai mare?!...

Nu stiu cum se numeste asta in limbaj contabil, dar un om de marketing trebuie sa fie concis in comunicare. Iar 'coma financiara', mi se pare destul de succint si reprezentativ. Pentru ca, cu toata cresterea dumneavoastra de 2%, hai sa recunoastem ca Romania inca zace conectata la aparatele FMI. Iar, in conditiile in care nu ati reusit sa le dati primarilor bihoreni decat 13 milioane lei din cele 330 pe care le aveti datorie, mi s-a parut evident ca 'fondurile guvernamentale sunt in moarte clinica'.

Deci, cu ce am gresit?! Unde este denigrarea muncii 'dream-team'-ului guvernamental?! Cu ce am afectat mirobolanta imagine a Romaniei in lume?! Si, dupa ce calcule financiar-contabile, cel ce anunta vestile triste doreste sa isi faca imagine?!

Stiti de ce s-a inventat marketingul?! Ca sa ia pulsul pietei si il traduca expertilor in contabilitate. Stiti de ce s-a inventat parlamentarul?! Ca sa ia pulsul electoratului si sa il traduca ministrului care sta prea mult in biroul lui. Asa ca, haideti la o scurta plimbare imaginara prin Romania reala. Sa va scot la aer, ca prea mult v-a tinut FMI-ul la socotitoare...

Nana Floare cumpara pita cu vreo 20-30 de bani mai lesne, dar baciu Vasile cumpara palinca sau bere cu cativa lei mai scump. Baciu Vasile a consumat din tinerete aceste 'marfuri de lux', asa ca nu va renunta la ele. Desi nu au expertiza contabila, nu-s prosti, si se prind ca ministrul liberal de Finante i-o pacalit si ca amu` platesc mai mult la stat.

Doamna Geta si domnu` Nicu trec prin acelasi 'proces comercial' si, desi nu au expertiza contabila, nu sunt prosti, si se prind, si ei, ca ministrul liberal de Finante i-a pacalit si ca acum platesc mai mult la stat.

Intreprinzatorul Paul a vrut sa aplice pentru ajutorul de minimis, pentru a-si deschide o noua hala de productie, dar aplicatia de pe pagina Ministerului Finantelor Publice i s-a inchis in nas, dupa numai cateva minute. Desi nu are expertiza contabila, nu este prost, si il suspecteaza pe ministrul liberal de Finante ca a avut alte intentii cu acei bani de la stat.

Primarul Mihai a mers in fata cetatenilor la alegerile locale. Apoi a mers la referendum. Apoi, la parlamentare. De fiecare data pentru a promova USL. Si oamenii i-au acordat increderea de fiecare data. Bazandu-se ca va finaliza lucrarile incepute si ca va incepe noi proiecte. Dar, de aproape un an, primarul Mihai este nevoit sa se ascunda in birou. Pentru ca ministrul liberal de Finante nu a reusit sa ii dea, din datoria Guvernului, decat maruntis de ingropat o teava sau astupat o groapa in asfalt. Ambele pornite de pe vremea Guvernului Tariceanu.

Senatorul Bodea a mers in campanie in fata primarilor si, impreuna cu ei, in fata oamenilor. Si le-a promis ca va fi alaturi de ei, daca ii acorda increderea. Ca ii va reprezenta in Parlament, ca va fi sincer cu ei si ca se va asigura ca 'durerile' lor sunt auzite de catre guvernanti. De aproape un an, senatorul Bodea merge in colegiul sau si noteaza ce are de spus nana Floare, domnu` Nicu, intreprinzatorul Paul si primarul Mihai. Si toti ceilalti ca ei, multiplicati la ordinul zecilor de mii. Dar, de vreo sase luni, parlamentarului liberal i se tot da peste nas pentru ca indrazneste sa deranjeze ministrii cu problemele celor ce au avut incredere in el si USL.

Vedeti?!... Romanii de rand percep altfel cifrele dumneavoastra iubite. Din pacate, ele nu tin nici de foame, nici de canalizare, nici de asfalt si nici de minimis. Din pacate, desi, teoretic, Romania are o crestere economica nemaivazuta de la Boc incoace, practic, in bugetele lor se intregistreaza un deficit iritant.

Poate ca cei de la FMI va iubesc si sunt gata sa va angajeze la ei, dar pentru romani sunteti un ministru specializat doar in taxe si impozite. Ceea ce pentru un liberal nu e tocmai un motiv de mandrie... Mai ales ca stiu cu totii ca PNL s-a angajat la sustinerea unei cotei unice de impozitare. Nu la o cota de 16% si inca pe atata impozite, mascate in diverse taxe, timbre, amenzi si mai stiu eu ce instrumente finaciare sunteti dumneavoastra capabil sa inventati.

Acum, ca ne-am intors la fotoliul confortabil de la Bucuresti... Ce greseala ziceati ca am facut, ca liberal?! Ca am preferat sa nu imi pacalesc alegatorii cu textele pe care ni le trimiteti de la partid, despre progrese macro, mega si meta, care nu au nicio valoare in buzunarul cetateanului?! Ca am preferat sinceritatea, unei propagande menite sa adoarma primarii infometati de fonduri?! Ca nu sunt solidar cu un guvern care nu se oboseste sa comunice cu parlamentarii sai si abuzeaza de Ordonante de Urgenta?! Ca nu sustin prin aplauze munca unui ministru care nu ma respecta indeajuns ca sa isi semneze macar raspunsurile la interpelari, ci paseaza si aceasta responsabilitate vesnicului domn Gherghina?!

In loc sa puneti fetele de la Departamenul de Comunicare al partidului sa ma rusineze, cu cifre abstracte si acuze de iresponsabilitate fata de guvernul osandit, mai bine mi-ati fi dat un telefon sa ma invitati la o cafea, ca intre colegi. Daca ma convingeati, cu cifre, ca economia si finantele sunt pe drumul cel bun, as fi iesit in public, mi-as fi cerut scuze si as fi explicat oamenilor ceea ce nu reusiti dumneavoastra de un an si jumatate. Observ, insa, ca, mai nou, asa e moda la noi, si in partid si in guvern, sa comunicam cu parlamentarii prin televizor: 'Alo, senatore, ciocu` mic!'

Dar, fie, sunt vinovat: nu am expertiza financiara! Cereti sa fiu dat afara din partid pentru ca nu imi contabilizez cuvintele! Sau mai bine dati o Ordonanta de Urgenta: 'Senatorul Cristian Bodea este condamnat la excluderea din PNL, pentru ca indrazneste sa gandeasca liber!'. De fapt, inca una: 'Parlamentarii au dreptul sa taca si obligatia sa aplaude!'. Dar, urgent, cat va mai tine domnul Ponta prin preajma...

Oradea, 11 octombrie 2013

Cristian Bodea,

(simplu) senator, (inca) membru PNL".