Va fi candidatul PDL la presedintie unul din personajele din aceasta fotografie din 2009? Foto: Agerpres

Competitia interna in PDL pentru desemnarea prezidentiabilului a intrat in linie dreapta. Emil Boc a anuntat miercuri ca nu va participa la selectie, desi presedintele Basescu il promovase intens dreptcandidatul eligibil impotriva USL-ului la prezidentiale. In lipsa lui Boc, Catalin Predoiu pare plasat in pole-position pentru a castiga competitia interna, dar Elena Udrea sondeaza partidul pentru a vedea ce sustinere mai are. Discutiile interne din PDL se suprapun insa peste negocierile cu celelalte formatiuni de dreapta, scopul fiind desemnarea unui candidat unic la prezidentiale.

Cum isi desemneaza PDL candidatul la prezidentiale

  • Democrat liberalii au stabilit in sedinta Colegiului Director sa-si nominalizeze candidatul la alegerile prezidentiale printr-o competitie interna. Mai exact, democrat - liberalii care doresc sa se inscrie in competitia pentru prezidentiale au la dispozite o saptamana (7-14 octombrie, adica pana duminica viitoare inclusiv) sa-si anunte candidatura.
  • Candidatii inscrisi trebuie sa prezinte apoi colegilor de partid, pana in 14 decembrie, un proiect pentru Romania. Candidatul PDL la alegerile prezidentiale se va alege in urma votului tuturor membrilor de partid care au cotizatia platita la zi.
  • PDL va organiza pana la jumatatea lunii decembrie 8 intalniri pe regiuni la care vor participa toti membrii de partid si care isi vor exprima votul in acest sens.

Boc nu participa la competitia din PDL

Fostul premier Emil Boc a anuntat miercuri in cadrul unei conferinte de presa la Cluj ca nu se va inscrie in cursa interna din PDL pentru nominalizarea unui candidat propriu la prezidentiale.

  • Emil Boc: "Nu ma inscriu in competitia interna din PDL pentru Presedintie, avem treaba aici. Cred, insa, in actualul context, ca dreapta are nevoie acum, mai mult ca niciodata, sa fie unita sau sa se uneasca cat mai repede, pentru ca doar asa va putea invinge stanga distrugatoare a statului de drept si a locurilor de munca din Romania. Cu cat se va face mai tarziu aceasta unificare a dreptei, cu atat se vor diminua sansele victoriei. De aceea, doar o dreapta unita poate sa bata stanga si la urmatoarele alegeri, dar mai ales la alegerile prezidentiale de anul viitor".(Mediafax, 9 octombrie)

Declaratia lui Boc apare in contextul in care PDL a demarat procedura de a-si nominaliza candidatul la alegerile prezidentiale, in timp ce Traian Basescu si sustinatorii acestuia pledeaza pe un candidat comun al dreptei in 2014.

  • Marin Preda, presedintele Fundatiei Miscarea Populara: Emil Boc a fost un foarte bun premier si ar putea fi un bun presedinte. Emil Boc este un premier care cu siguranta este reevaluat de foarte multi dintre romani, prima reevaluare a fost la Cluj, unde a castigat un nou mandat de primar" (Mediafax, 5 octombrie)
  • Traian Basescu: Emil Boc ar avea mai multe sanse decat Mihai Razvan Ungureanu. Daca iei un premier care si-a trecut tara prin criza, l-au injurat 22 de milioane, dar poporul asta nu poate fi pacalit la nesfarsit, si va intelege ca alea au fost masurile care puteau fi luate pentru iesirea rapida. Cred ca Boc va fi reevaluat, chiar daca a fost umilit si injurat. (B1TV, 3 octombrie)     
  • Elena Udrea: Candidatul la prezidentiale trebuie sa fie cel care poate mobiliza cel mai bine electoratul, dar si PDL. Iar aceasta o pot face cei care au mai dus batalii electorale din interiorul si pentru PDL si, daca le-au mai castigat, cu atat mai bine. Din acest punct de vedere, logic ar fi sa candideze presedintele partidului(....) In orice caz, candidatul PDL nu poate ajunge la Cotroceni fara a fi girat de Traian Basescu. Cel care indeplineste cel mai bine toate aceste criterii este Emil Boc. Personal, as sustine orice candidat al dreptei unite, pe un proiect comun cu Traian Basescu"(Mediafax, 4 octombrie)

Care sunt negocierile de culise

PDL merge pe mana lui Catalin Predoiu, care urmeaza sa se inscrie in competitia interna. Acesta este sustinut de conducerea partidului si de Vasile Blaga insusi, care prefera sa ramana la manetele partidului.

  • Vasile Blaga: "Cred ca domnul Predoiu ar fi o varianta valabila pentru prezidentiale si cred ca in fiecare zi care trece se valideaza ca om politic serios. El a fost tehnocrat apreciat, dar tot mai mult creste ca om politic". (Gandul.info)

Totodata, in interiorul partidului s-a luat in calcul posibilitatea unificarii dreptei si a unui candidat unic la prezidentiale. Surse democrat liberale au delcarat pentru Hotnews.ro ca optiunea conducerii PDL este ca unificarea dreptei sa aiba loc dupa alegerile europarlamentare. "Daca Emil Boc va fi convins sa candideze la alegerile prezidentiale, PDL il va sustine, dar intr-un tandem cu Catalin Predoiu premier", au explicat sursele citate.

De altfel, presedintele PDL, Vasile Blaga a anuntat PDL este disponibil sa colaboreze, dupa alegerile europarlamentare din 2014, cu celelalte partide politice de centru-dreapta, pentru a gasi "cea mai buna formula" pentru alegerile prezidentiale.

De asemenea, atat la nivel public cat si in interiorul PDL se vorbeste despre o eventuala candidatura a Elenei Udrea pentru nominalizarea candidatului la prezidentiale. Sursele citate sustin ca Elena Udrea isi testeaza sansele de a candida si, in functie de sustinerea in teritoriu, ar putea intra in competitie. "Zilele astea Elena Udrea isi negociaza sustinerea in teritoriu pentru a intra in competitia de nominalizare a candidatului pentru prezidentiale. Daca va avea sprijinul necesar se va inscrie in cursa si vom asista la o reeditare a Conventiei din 23 martie", au explicat sursele citate.

O eventuala candidatura a Elenei Udrea pentru nominalizarea la prezidentiale are putea avea un efect de bumerang asupra actualei conduceri a PDL. "Exista scenariul ca o eventuala candidatura a Elenei Udrea va arunca partidul in haos si va crea animozitati intre membrii PDL, fapt care va duce la demobilizarea totala la alegerile europarlamentare. Un scor slab pentru PDL ar putea repune pe tapet convocarea unei Conventii extraordinare a PDL, eliminarea lui Blaga de la sefia partidului si revenirea lui Emil Boc", au explicat sursele citate.

Teoretic, Elena Udrea se poate baza pe organizatiile care au sustinut-o la Conventia din 23 martie, asta incluzand si organizatiile fidele lui Emil Boc si lui Traian Basescu.