Premierul Victor Ponta l-a acuzat marti pe Traian Basescu ca a negociat prost fondurile europene alocate Romaniei in perioada 2014 - 2020, argumentand ca tara noastra primeste cei mai putini bani raportat la numarul de locuitori.

Astfel, a spus Ponta, in fata Camerei Deputatilor, unde a prezentat "Acordul de parteneriat intre Romania si UE privind mecanismul financiar multianual 2014-2020", Romania a fost "evident defavorizata" in raport cu tarile din regiune, in conditiile in care, la o populatie de 21,3 milioane beneficiaza de fonduri de coeziune de 21,4 miliarde euro, respectiv circa 1.000 de euro pe locuitor.

Potrivit cifrelor prezentate de seful Executivului, Cehia primeste 2.000 de euro pe locuitor, Ungaria aproape 2.000 de euro/locuitor, Polonia 1900, Lituania 2200 iar Croatia, tara nou aderata la UE, 1.900 euro.

"Evident ca suntem dezavantajati, avem practic jumatate raportat la numarul de locuitori. S-ar fi putut negocia mai bine, desi intotdeauna cel care nu a participat la negociere spune ca ar fi putut obtine mai mult", a comentat Victor Ponta, adaugand:

"Comisia Europeana spune sa nu plangem dupa laptele varsat, nu plangem, doar spunem ca in cana Romaniei e mai putin lapte decat in cea a vecinilor nostri".

Seful executivului a precizat ca aceste fonduri europene "vor fi folosite in primul rand pentru a incerca sa atenuam gravele discrepante dintre diferitele regiuni si zone ale tarii", astfel incat "fiecare comuna si sat din Romania sa aiba apa, canalizare, acces la gaze".

In acest context, primul ministru le-a cerut primarilor si autoritatilor locale se se orienteze cu prioritate "banii europeni si doar acolo unde nu sunt fonduri europene disponibile sa se indrepte spre guvern".

In finalul scurtului discurs sustinut in fata Camerei Deputatilor, Victor Ponta a sustinut ca, in ciuda unui start prost, "absorbtia fondurilor europene in perioada 2007-2013 reprezinta in acest moment un pariu castigat".