Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu crede ca infiintarea regiunilor administrative va mai avea loc in actuala legislatura, pentru ca nu ar fi timp pentru amendarea Constitutiei, propunand modificarea actualelor regiuni de dezvoltare, pe care le considera "un esec total", transmite Mediafax.

Prezent la Arad pentru a participa la comemorarile de 6 octombrie din Parcul Reconcilierii Romano-Ungare, Kelemen Hunor a declarat, intr-o conferinta de presa, ca "Romania nu are nevoie de inca un nivel administrativ intre judet si Guvern", iar regiunile economice actuale trebuie reduse in dimensiuni.

"Romania are nevoie de regiuni de dezvoltare mai mici, mai coerente, mai eficiente, fiindca motorul dezvoltarii economice si sociale sunt aceste regiuni de dezvoltare, dar care in forma lor actuala au constituit si constituie un esec total. Regiunile de dezvoltare exista, deci legea poate fi modificata in orice moment, dar regiunile administrative nu pot fi infiintate, iar cei care guverneaza acum Romania si-au dat seama ca nu au capacitatea de a amenda Constitutia. Fara amendarea Constitutiei, nu se pot introduce regiunile administrative", a declarat Kelemen Hunor.

El a adaugat ca in 2014 "referendumul pe Constitutie va fi eventual spre sfarsitul anului, odata cu alegerile prezidentiale, daca cumva legea care se afla acum la Curtea Constitutionala va fi publicata in timp util".

"Eu va spun, dupa 2014, in 2015, intr-un an preelectoral, nimeni nu se va apuca de o astfel de reforma. Nu poti sa arunci tara intr-un haos administrativ cu un an inainte de alegeri", a declarat liderul maghiar.

Presedintele UDMR a spus ca scopul regiunilor de dezvoltare nu a fost atins: "Scopul era de a micsora diferentele de dezvoltare economica intre judete si stergerea diferentelor intre regiuni, dar niciunul dintre aceste scopuri nu a fost indeplinit. Chiar au crescut aceste diferente. Cu alte cuvinte, cei bogati au devenit mai bogati, cei saraci au devenit si mai saraci".

Kelemen Hunor a ma spus ca "ceea ce face acum Guvernul privind aducerea anumitor institutii din judete la nivel regional este una dintre greselile fundamentale".

"Noi am criticat si vom critica in continuare acest demers, sa duci finantele publice la nivel regional e absolut contraproductiv. Am vazut o situatie absolut halucinanta in Harghita, acum doua saptamani. Au venit de la Brasov, fiindca s-a mutat la Brasov Directia Regionala de Finante Publice, si au carat mesele, scaunele si calculatoarele de la Miercurea-Ciuc, fiindca acolo nu aveau probabil si scaune unde sa se aseze. Daca asta inseamna reforma in sistemul asministrativ, sunt intr-o eroare enorma cei care guverneaza", a mai declarat liderul UDMR.

Referitor la referendumurile pe care UDMR si le doreste in Harghita, Covasa, Mures, Satu-Mare, Bihor si Salaj, Kelemen Hunor a spus ca strangerea de semnaturi de la populatie se va incheia in 13-14 octombrie.

"Am inceput in sase judete sa adunam semnaturi pentru referendumuri locale (...) privind regiunile de dezvoltare economica, si subliniez ca este vorba despre regiunile de dezvoltare economica. O astfel de reforma nu trebuie facuta fara sa-i intrebam pe cetateni, sa spuna fiecare judet din ce regiune doreste sa faca parte", a spus liderul UDMR.

Conform sursei citate, in 8 decembrie ar urma sa aiba loc referendumurile in cele sase judete "daca se trece si de filtrul prefecturilor".

"Dar noi consideram ca atunci cant esti democrat si vrei sa tii cont de parerea cetatenilor, nu trebuie sa te sperii de astfel de referendumuri. Nu poti sa spui cand esti in opozitie ca vrei referendum, asa cum dorea USL si a si facut la Constanta in 2011 tot pe acest subiect, dar cand esti la putere sa spui ca nu se poate, nu e legal, nu e moral si sa adunci argumente false ca sa blochezi o astfel de initiativa", a declarat Kelemen Hunor, care a incheiat spunand ca "va fi o provocare uriasa" pentru Uniune sa mobilizeze oamenii sa participe la referendum pentru a se asigura prezenta necesara.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, in 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale in sase judete din tara, in 8 decembrie, pentru consultarea populatiei cu privire la regionalizare.

Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populatiei cu privire la regionalizare vor avea loc in judetele Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Salaj si Satu Mare.

Kelemen spunea ca in cazul judetelor Harghita, Covasna si Mures la referendum va fi o singura intrebare, respectiv: "Sunteti de acord ca judetele Harghita, Covasna si Mures sa se constituie intr-o singura regiune, cu centrul in Targu Mures?", la care se raspunde cu "da" sau "nu".

In ceea ce priveste cealalta regiune, care sa cuprinda judetele Bihor, Salaj si Satu Mare, liderul UDMR a afirmat ca propunerea este ca Oradea sa fie centrul acesteia.