Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD), considera ca o dezbatere si un pact intre oameni politici legat de independenta justitiei, asa cum propune Crin Antonescu, ar insemna tocmai sa se taie din independenta justitiei si sa fie pusa "o tutela politica", el aratand ca nu este de acord cu acest lucru, transmite Mediafax.

"Pentru ca Justitia sa fie independenta, atunci oamenii politici trebuie sa vorbeasca din ce in ce mai putin despre ea. O dezbatere si un pact intre oameni politici pe marginea independentei justitiei, asa cum propune Antonescu, ar insemna tocmai sa taiem din independenta Justitiei si sa ii punem o tutela politica. Eu nu sunt de acord cu acest lucru", scrie Zgonea pe Facebook.

El a adaugat ca isi doreste o justitie cu adevarat independenta, iar eventuale derapajele pot fi semnalate de magistrati si institutii profesionale ale acestora si nu de presedintele PNL.

"Eu vreau sa avem o justitie cu adevarat independenta. Si daca mai sunt derapaje, atunci magistratii, CSM-ul, celelalte institutii profesionale ale magistratilor trebuie sa ne spuna acest lucru, nu presedintele PNL", mentioneaza Zgonea.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, ca va cere ca in acest for legislativ sa se organizeze "o dezbatere serioasa despre starea justitiei", el apreciind ca, "de ce nu", s-ar putea ajunge si la un pact national pentru independenta justitiei, cu criterii, obligatii si reguli.

"Eu cred ca aceste lucruri nu mai pot fi discutate doar in studiourile de televiziuni. (...) Cred ca momentul in care presedintele tarii a ajuns sa spuna despre primul ministru ca 'a intrat cu bocancii in justitie', in momentul in care primul ministru a ajuns sa spuna despre presedinte ca 'a condus justitia prin telefoane', despre un procuror ca a facut dosare politice si ca, desigur, e basist, lucrurile astea trebuie sa faca si subiectul unei dezbateri in Parlament. In calitate de presedinte al Senatului, voi cere colegilor mei sa organizam la Senat o dezbatere, ampla, serioasa, deschisa, despre starea justitiei din Romania. Sa invitam si presedintele si premierul, cu siguranta ministrul Justitiei, sa invitam - ca altfel inteleg ca e vreo ingerinta - sa invitam daca doresc sa vina procurorul general al republicii, seful DNA, presedintele CSM... Sa discutam odata deschis si pana la capat aceste lucruri", a sustinut Antonescu.

Liderul PNL a adaugat ca, "in locul unui troc politic semiocult", "de ce nu, poate, sa ajungem, fortele politice, institutiile majore din aceasta tara, politice si nepolitice, la un pact national pentru independenta justitiei, cu criterii, cu obligatii, cu reguli".

"Sper sa am sustinerea Senatului pentru organizarea unei astfel de dezbateri politice fundamentale", a mai spus Antonescu.

Presedintele PNL a mentionat ca dezbaterea poate fi organizata chiar in Camerele reunite ale Parlamentului.