Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, joi, ca premierul Victor Ponta "trebuia sa se abtina" de la comentarii privind justitia, apreciind ca primul-ministru a facut o "imprudenta". "El a facut imprudenta sa se pronunte, trebuia sa se abtina", a aratat Ion Iliescu, referindu-se la declaratiile de miercuri seara ale premierului Victor Ponta referitoare la demiterea procurorului Lucian Papici. Iliescu a mai spus ca premierul trebuia doar "sa dea informatia", adica sa spuna ca lui Papici i-au expirat mandatele, ca e treaba procurorului general si ca el nu se amesteca in justitie. "Si asta, fara comentarii. Aici, tineretea...", a mai spus Ion Iliescu, citat de Mediafax.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri seara, la RTV, ca Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de sef al Sectiei I din DNA, el precizand ca acesta va fi simplu procuror si mentionand ca, la fel ca Daniel Morar, Papici a facut "dosare politice". "Am mai vazut o chestie, cand veneam incoace...Nu stiu cine a fost demis. Papici, marele basist, morarist, macoveist (...) Propaganda asta a lui Macovei si toti macoveistii. Dom'le, nu a fost demis, i s-au terminat mandatele, a avut doua mandate. Si Basescu isi termina mandatele. Ce facem, il tinem si pe Basescu, si pe Papici, si pe Morar, ca moare tara fara Papici, Morar si Basescu? Sa mai stea procuror simplu, sa mai faca si el un dosar, ca sefi de-astia pusi de Basescu care trebuie sa stea inca o suta de ani dupa ce pleaca Basescu - a avut doua mandate, amandoua de trei ani, sase ani. Asa spune in lege, nu ai voie sa ai mai mult de doua mandate. I s-a terminat mandatul, sta si el procuror simplu, ca nu l-a nascut sef", a afirmat premierul.

"Cine, ce victima e Papici? (...) Si-a terminat omul dosarul (in cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate sa fie procuror simplu. Cum sa fie sef cand si-a terminat mandatul? Ce stam si plangem?", s-a intrebat, retoric, Ponta, precizand ca acesta va fi in continuare simplu procuror.

Referindu-se la dosarul lui Liviu Dragnea, premierul a spus: "S-a terminat si dosarul, l-a trimis la doamna Kovesi. Pa, la revedere, dar de ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii care au facut dosare politice dupa ce le-a expirat mandatul?".

Ponta a precizat ca isi mentine afirmatia potrivit careia Daniel Morar, Lucian Papici si altii au facut dosare politice cand au pus oamenii sa jure pe Biblie ca au fost la referendum: "Eu sustin in continuare ca Daniel Morar cu Papici si cu ai lui au facut dosare politice anul trecut, cand au luat oamenii si i-au pus sa jure cu mana pe Biblie pentru ca au votat la referendum, sunt dosare de politie politica". El a adaugat ca cei carora li se termina mandatele nu trebuie sa ramana in posturi sau sa considere ca au fost demisi. "Ce o sa zica presedintele Basescu in iarna anului viitor, ca a fost demis? Nu, i-a incetat mandatul", a spus Ponta.

Ponta a fost intrebat daca este afectata imaginea PSD sau a Guvernului de faptul ca Liviu Dragnea este anchetat de DNA. "Nu, dimpotriva. Ca ce? Ca anchetezi oameni care au votat? Noi vrem toti sa spunem cum a fost, dar nu vrea nimeni sa ne intrebe (...) Pai a fost in felul urmator, ne-am dus toti, am votat. Nu am votat destui, sau ma rog, nu am fost decat 90% si a venit Morar cu Papici si au zis ca nu suntem destui si au veni sa ne si ancheteze pe toti. Cam asta e, in secolul 21", a afirmat Ponta, care a precizat ca a aflat ca pe 21 septembrie i s-a terminat mandatul procurorului Papici.

Premierul a fost intrebat ce anume dosare politice a facut procurorul Papici impreuna cu Daniel Morar. "Dosarele de anul trecut impotriva oamenilor care au votat la referendum sunt dosare politice", a replicat premierul.

Seful Sectiei I din DNA, Lucian Papici, a carui delegare pe functie a fost reinnoita acum o saptamana, a fost demis, miercuri, de procurorul general Tiberiu Nitu. Delegarea pe functie a lui Papici fusese reinnoita de procurorul general, Tiberiu Nitu, in urma cu sapte zile.