Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Parlament, ca sustine proiectul descentralizarii propus de Liviu Dragnea si, ca acesta urmeaza sa fie discutat in USL si in Guvern in asa fel incat sa fie prins in bugetul pe 2014. Declaratia premierului apare in contextul in care, in urma cu trei zile, sustinea ca nu stie sa existe un astfel de proiect.

"Va fi discutat in USL saptamana viitoare. Sunt multe servicii publice care nu au ce cauta la Bucuresti si trebuie sa fie gestionate cat mai aproape de cetateni. (...) Ce a ramas in dezbatere si trebuie sa stabilim, luni, este daca Politia de Circulatie si Paza si Ordinea trec la autoritatile locale. Aici sunt doua concepti fundamentale: pozitia ministerului de Interne, orice ministr de Interne doreste sa-si mentina Politia de Circulatie si Ordine Publica,; de partea cealalta autoritatile locale au castigat aceasta batalie in toata Europa si, repet, sunt la ele. Care va fi aceasta decizie vom stabili luni, in USL. Eu cred ca sitemul aplicat in Europa este mai eficient . Trebuie sa dicutam proiectul descentralizarii ca sa-l prindem in bugetul pe 2014", a declarat premierul.

Intrebat de jurnalisti de ce s-a razgandit in privinta descentralizarii, avand in vedere ca la inceputul saptamanii a declarat ca nu stia nimic de acest proiect de lege, Victor Ponta a raspuns" Am aflat de luni pana astazi. Daca trecem Directiile Agricole la administratia locala eu nu mai pun bani la ministerul Agriculturi ci direct la adminstratia locala. Descentralizarea o sustin cu toata inima, a sustinut-o si USL. Eu cred ca saptamana viitoare putem sa avem o decizie in acest sens", a explicat Victor Ponta.

La inceputul saptamanii, premierul a declarat public ca nu cunoaste proiectul descentralizarii propus de Liviu Dragnea."La Guvern nu a venit acest proiect de descentralizare, discutati cu Dragnea. Dansul va discuta cu reprezentantii autoritatilor locale, dupa aceea trebuie sa vina cu el in USL, dupa aceea la Guvern si dupa Guvern la Parlament. Deci, mai e foarte mult timp, altceva nu pot sa spun", a declarat Ponta, intrebat de proiectul privind descetralizarea.

Ministrul de Interne, liberalul Radu Stroe a declarat public ca nu sustine descentralizarea Politiei. Totodata liberalii s-au aratat sceptici in ceea ce priveste adoptarea si aplicarea proiectului lui Dragnea pana la 1 ianuarie 2014. Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis a declarat ca nu vede posibila adoptarea proiectului de lege si ca negocierile politice in interiorul USL vor dura mult pe acest subiect.