Ministrul de Externe Titus Corlatean a avut, vineri, o intrevedere cu omologul sau francez, Laurent Fabius, marja participarii la lucrarile celei de a 68-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, o intrevedere cu omologul sau francez, Laurent Fabius. In cursul intrevederii au fost abordate chestiunile de actualitate de pe agenda ONU, cu accent pe situatia din Siria, evolutiile privind negocierea si adoptarea a unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU pe aceasta tema si perspectivele pentru o conferinta Geneva II, se arata intr-un comunicat al MAE.

Evocand consultarile europene si transatlantice desfasurate la New York in aceste zile au fost, de asemenea, discutate aspecte referitoare la procesul de pace din Orientul Mijlociu precum si la Parteneriatul Estic, reiesind dorinta ca Summit-ul de la Vilnius sa fie un succes care sa garanteze, in mod ireversibil, parcursul european or state precum Republica Moldova. Un alt subiect abordat de catre cei doi ministri ai afacerilor externe s-a referit la reluarea, in discursul public din Hexagon, a conectarii a doua teme distincte, si anume aderarea Romaniei la spatiul Schengen si chestiunea cetatenilor romani de etnie roma care traiesc in Franta.

Ministrul roman al afacerilor externe, Titus Corlatean, a subliniat ca poate exista intelegere politica pentru anumite sensibilitati in societatea franceza in contextul prefigurarii unui an electoral. Pe de alta parte, chestiunile trebuie tratate distinct, luand in considerare totodata si cadrul mult mai amplu, eminamente pozitiv al relatiei bilaterale romano-franceze si platforma substantiala de cooperare aprofundata pe multiple planuri oferita de Parteneriatul Strategic intre cele doua state.

In context, a propus omologului sau, ministrul Laurent Fabius, adancirea cooperarii intre serviciile judiciare si pe linie politieneasca intre cele doua state pentru a combate in comun aspectele de infractionalitate, acolo unde ele se manifesta. In acelasi timp, seful diplomatiei romane s-a exprimat impotriva generalizarilor pe aceasta palier la adresa romanilor in ansamblu, indiferent de etnia lor.

Cei doi ministri au agreat ca o modalitate pentru accelerarea dialogului pe linia cooperarii intre autoritatile competente in combaterea infractionalitatii o constituie realizarea, in perioada urmatoare, a unei intalniri intre ministrii de interne roman si francez. In context, seful diplomatiei romane l-a informat pe omologul sau asupra disponbilitatii partii romane de a trimite un numar suplimentar de politisti, in cazul in care vor exista solicitari din partea autoritatilor franceze.

Ministrii Titus Corlatean si Laurent Fabius au fost de acord ca este necesar un efort comun pentru calmarea retoricii actuale si pentru gasirea modalitatilor de dialog care sa reflecte cu adevarat profunzimea si calitatea relatiei bilaterale si potentialul oferit de Parteneriatul Strategic.