Senatorul liberal de Bihor Cristian Bodea l-a criticat din nou pe premierul Victor Ponta, de aceasta data acuzandu-l ca ministrii pe care ii conduce au adoptat un "ritm de melc", iar termenul inaintat de acesta pentru trimiterea la Bruxelles a proiectului de Acord pentru fondurile europene - luna octombrie - este prea optimist.

Luna noiembrie este termenul stabilit, conform foii de parcurs a negocierilor Romania ¬ CE, pentru trimiterea la Bruxelles a proiectului de Acord pentru fondurile europene, perioada 2014 ¬ 2020. In declaratiile publice din aceasta vara, observ, insa, ca dumneavoastra ati avansat luna octombrie, intr-un optimism nejustificat as zice, dat fiind ritmul de melc pe care l-au adoptat ministrii pe care ii conduceti.

"Ne plangem cu totii de ani de zile ca absorbtia fondurilor europene este o 'durere' nationala. Numai ca aceasta "drama" nu se intampla din vina Comisiei si, acum, in anul 2013, cu siguranta nici din vina ¬mostenirii¬ de la alte guverne. Tendinta normala este de a plasa responsabilitatea rateurilor pe spatele functionarilor care gestioneaza fondurile si care trebuie sa scrie macro-planurile si listele de prioritati. Dar stim ca acestia nu sunt suficienti sau, poate, destul de motivati sa o faca asa cum ar trebui. Adevaratii vinovati sunt managerii ministerelor, ministrii, care ar trebui sa stabileasca strategiile polico-economice pentru Romania viitorilor ani. Si, care manageri s-au achitat de sarcini atat de bine, incat au primit de la Bruxelles, in luna iulie, cea mai dura critica de pana acum", a declarat Bodea intr-o interpelare, potrivit unui comunicat de presa, amintind si reprosurile CE: "'Nicio lectie invatata din implementarea programelor 2007-2013, pentru multe sectoare¬, 'In general, capitolele par sa fi fost construite prin compilarea unor surse diverse de informatii si declaratii slab fundamentate, fara consistenta sau reflectie strategica', 'Copy/paste dupa CSR-uri, neancorat in analiza tematica (CSR - recomandarile specifice de tara)'."

El numeste aceasta situatie "penibila" si acuza guvernul ca a facut pe "surdul", aratand ca guvernlui "fie nu ii pasa de acesti bani, fie habar nu are sa faca strategia de absorbtie, sa stabileasca prioritatile si planurile de implementare, sa imparta banii pe domenii prioritare si sa dirijeze fonduri acolo unde este potential maxim de crestere".

"Hilar este, insa, ca ministrii, in frunte cu cel responsabil de Fondurile Europene, stiu, in schimb, sa spuna foarte frumos si cursiv la televizor poezia cu 'trebuie sa crestem absorbtia', uitand ca acest impersonal 'trebuie' priveste GUVERNUL direct. Uitand ca GUVERNUL este primul care trebuie sa isi faca treaba serios pentru indeplinirea conditiilor necesare pentru ca banii sa intre in tara. Si anul acesta, daca se poate! Altfel pierdem un 2014 care se anunta darnic, in dauna miilor de posibili beneficiari, innebuniti de birocratia si lipsa de interes a celor desemnati sa guverneze Romania," a atras el atentia.