SURSE: Premierul Victor Ponta a transmis pozitia Romaniei in cazul admiterii Lituaniei ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU fara a avea mandatul presedintelui Traian Basescu
Ar fi a doua oara cand Victor Ponta trece peste presedintele Traian Basescu si isi aroga atributii in politica externa, prima data fortand participarea la Consiliul European in toamna anului trecut.
Pe de alta parte, alte surse diplomatice au declarat pentru HotNews.ro ca "teoretic este posibila varianta ca Guvernul sa fi sustinut o pozitie a Romaniei favorabila Lituaniei fara mandat expres de la presedinte". Sprijinul Romaniei pentru Lituania se inscrie, potrivit surselor citate, intr-un sistem de sprijin reciproc intre tarile estice, Romania dorind la randul ei calitatea de membru nepermanent in Consiliul de Securitate pentru anul 2019.
Pana la aceasta ora, premierul Victor Ponta nu a putut fi contactat.
În prezent, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, se află la cea de-a 68-a sesiune a Adunării Generale ONU, România detinand pozitia de vicepresedinte al reuniunii din acest an.
În 28 august, presedintele Traian Basescu a a declarat ca si-a anulat deplasarea la Adunarea Generala a ONU, invocand motive bugetare.
”Si eu am anulat zborul la sesiunea plenară a ONU exact din motive bugetare, dacă cineva are o curiozitate de ce nu mai plec în Statele Unite în septembrie”, a sustinut Basescu la reuniunea din acest an cu ambasadorii Romaniei.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Dar o sa ajunga sa plateasca cu virf si indesat!
Andronescu - garantat Vanghele
In concluzie, nici pe mine nu ma mira...
Ba chiar mai mult, Ponta o sa mai stea in Guvern mult timp de acum inainte... Iar daca se decide sa candideze la prezidentiale, va ajunge presedinte!
Sa nu uiti ca traim in Romania ;)
Dar, Ponta ar fi sustinut de PNL doar daca lasa Antonescu partidul amanet, iar in acel moment, s-a sinucis politic!
Mai vedem, in politica de cand a inceput Basescu sa joace ... se joaca tare!
E el însuși, aproape tot timpul.
Și soțul soției sale, în rest.
Că findcă.
qed
nu pot sa cred ca orice idiot poate incalca constitutia si nimeni, dar nimeni nu-i poate face nimic.
este inacceptabil iar Basescu trebuie sa sesizeze organele competente.
acest individ ne baga in razboi daca daciana nu l-a primit o noapte-n pat...
Dar Basescu nu prea are ce face: daca il baga pe Ponta la rece, il martirizeaza (nu uita ca USL are 70% din voturi). Iar USL va creste din nou.
Asta e ...
Discutia era despre total altceva. Se discuta de dreptul de a vota si nu despre votul cu Da sau Nu.
Conform Constitutiei, noi "neavenitii" stim ca de politica externa se ocupa Presedintele Romaniei nu Primul Ministru. (Sper ca remarci ca nu zic Basescu sau Ponta). Dar se pare ca pentru unii respectarea legii e optionala iar acest lucru ne-a adus in "mocirla" in care ne aflam..
la cat curaj are s-a dedublat, astfel incat sa beneficieze doua persoane de curajul lui: si premierul ponta si parlamentarul ponta. hilar!!!
inteligenta lui straluceste prin absenta, iar faptul ca e bine pregatit e confirmat de teza lui de doctorat, lucrare ce a devenit de referinta in politica internationala.
ws
Unde mai au loc si aprecieri precum "inteligent , bine pregatit " intre cele de mai sus , eu nu stiu.
La cum scrii si la cat de incoerent esti e straniu din partea ta sa-i numesti pe altii neaveniti.
nuuuu, nu esti fan, esti in limba dupa el :)))
e un tanar cu mult curaj sa faca copy/paste la o lucrare de doctorat si cand este prins sa dea vina pe altii.
este un tanar extrem de inteligent de nicio privatizare inceputa nu i-a reusit.
si da este foarte bine pregatit sa duca de rapa tara asta. altul mai pregatit pt jobul asta chiar nu gaseam :)
revenind la subiect, pe care tu oricum nu l-ai atins, nu problema cum se voteaza acolo ci cine are dreptul din fiecare tara sa voteze. pierzi esentialul de aceea ai ajuns sa respecti o pramatie ca poanta.
nu poti promite sa sustii pe cineva pentru un loc dorit de tine.
adica, ii sustinem pe ei dar ii si concuram...
intradevar, dottore e dashtept foc !
asta ajunge mai rau ca bonbo, este cu mult mai lacom si mai prost.
Consiliul are 15 membri, dintre care cinci permanenti, cu drept de veto (China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Rusia). Ceilalti 10 sunt alesi anual, in transe de cate cinci, pentru un mandat de doi ani.
Din grupul din care face parte, in cazul nostru Europa de Est se inscriu candidaturi si se trece la vot.
Spre exemplu la alegerile din 2007 au existat 2 candidati: Cehia si Croatia. Dupa doua tururi de scrutin neconcludente Cehia s-a retras si astfel Croatia a obtinut numarul de voturi.
se adopta prin consens ,in cazul in care tarile din grupul geografic sprijina o singura candidatura. Trebuie retinut ca exista in prealabil o intelegere -un fel de aviz favorabil-, al celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate.
Asa ca urmareste firul logic si iti raspunzi singur la intrebari. Nu sunt specialist in drept international daca asta te intereseaza, dar nu ma opreste nimeni sa-mi dau seama cand cineva sare peste cal.In acest caz domnul tanar cu 5 capete goale peste nivelul genunchiului de tantar,
Daca aveai curiozitatea sa rasfoiesti, ca doar esti specialist in drept, decizia Curtii Constitutionale ,referitoare la reprezentarea statului in politica externa nu te mai chinuiai sa comentezi.
din pacate unele actiuni au character penal cum au fost si cele dinj vara trecuta.Este tarziu sa se faca sesizarea procurorului general??Sau asteptam alte incalcari grosolane
Anume, Consiliul de Securitate sa ceara acordul Presedintelui.
Domnu' Corlatean, faceti ceva.
Un curs seral, o fara-frecventa, un intensiv cu notiuni minime de diplomatie si comportament in societate.
Chiar devine jenanta "charisma" asta de administrator de bloc!
O sa vina timpul in care infractorii care strica acum imaginea tarii in strainatate o sa se considere discriminati.