Prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca lupta cu "sistemul ticalosit", sintagma utilizata de Traian Basescu inainte de alegerile din 2004 care l-au adus la putere, "este in buna masura esuata si trebuie reluata". Predoiu, ministru al justitiei in perioada februarie 2008 pana in aprilie 2012, sustine ca nu e suficient ca DNA, ANI, si institutiile de represiune sa-si faca datoria daca aceste eforturi nu sunt sustinute politic, daca sistemele de evaziune fiscala si coruptie se refac. Premierul asa numitului "cabinet din umbra al PDL" a mai spus ca se bazeaza pe o serie de exemple, pe care le-a enumerat, pentru a proba ca "sistemul este acolo".

Fragment din interviul acordat HotNews.ro de prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu

Rep: Candidati la prezidentiale din USL il vedeti pe dl Victor Ponta sau pe Crin Antonescu?

Catalin Predoiu: PSD-ul poate produce multi candidati. Nu sunt sigur ca dl Ponta isi doreste acest lucru, nu sunt sigur daca nu cumva partidul isi doreste mai mult acest lucru. Dar cred ca un candidat la prezidentiale ar trebui sa se gandeasca nu la ce fac altii, ci la ce face el. Romania are nevoie de un proiect de constructie acum. Romania este fracturata in profunzime. Multe teme mari au fost ratate cel putin intr-o buna masura. Celebra si percutanta fraza cu sistemul ticalosit, lupta cu sistemul ticalosit e in buna masura esuata in Romania si trebuie reluata. Si trebuie reluata poate altfel, mai metodic.

Rep: Esuata din cauza cui? Asta e expresia folosita de Traian Basescu.

CP: Rezistenta a fost foarte puternica. Si poate ca institutiile n-au fost suficient de mature si pregatite la acel moment. Acum sunt poate.

Rep: Dar de ce spuneti ca e esuata?

CP: Pentru ca sistemul este acolo.

Rep: Care sistem? Ala ticalosit?

CP: Ala. Ala, ticalosit. Ala de a cuceri puterea prin minciuni.

Rep: Adica dvs ce-mi spuneti acum? Ati fost ministru de justitie cinci ani de zile si in astia cinci ani de zile lupta cu sistemul ticalosit, o spune un fost ministru de justitie, a esuat.

CP: A esuat intr-o masura. Rezultate, performante au fost, dar sistemul e inca acolo. Si cata vreme este inca acolo inseamna ca trebuie continuat acest demers.

Rep: Pai ce nu v-a iesit? Ca ati fost cinci ani acolo, la justitie.

CP: Nu mie trebuie sa imi iasa. Trebuie sa iasa intregului sistem politic. Si trebuie sa iasa nu numai organelor de represiune a coruptiei si sistemului ticalosit. Trebuie sa iasa si politicului. De aceea nu s-a reusit pana la capat. Poti sa ai DNA performant, poti sa ai ministru de justitie care face - eu am facut 18 legi trecute prin Parlament, poti sa ai ANI, poti sa ai multe institutii care reteaza, taie din evaziune fiscala, coruptie, etc, dar daca ea se reface la loc nu ai facut nimic. Deci trebuie sa actionezi pe multiple planuri, nu doar pe planul represiuinii.

Rep: Dar ce dovezi aveti ca sistemul ticalosit e la loc. Cine va asculta va spune, cam sumbru, dar pe ce va bazati?

CP: Ultimul act institutional major la ministerul justitiei a fost o strategie nationala anticoruptie de care nu a mai auzit nimeni nimic de cand am plecat de acolo si care are ca punct central preventia in institutiile statului. Pe ce ma bazez? Ma bazez pe faptul ca exista inca coruptie in administratie, ma bazez pe discutiile pe care le am cu oamenii de afaceri care imi spun, da, ne calca fiscul, da, ni se cer lucruri, da, suntem sanctionati pe criterii politice.

Ma bazez pe un proiect de lege neconstituional si complet netransparent trimis de primul ministru in Parlament, ma bazez pe declaratii ciudate ale premierului si ale ministrului Sova in proiectul Rosia Montana care arata cel putin o parte nevazuta a acestor discutii legate de proiect. Ma bazez pe modul in care se mai fac alegeri in Romania si cum s-au facut alegerile in 9 decembrie. Ma bazez pe faptul ca se pregateste USL sa transfere infrastructura portuara de la administratiile portuare catre administratiile locale numai ca sa impacheteze transferul Portului Constanta catre un anumit grup politico-economic din Constanta.

Pe toate aceste lucruri ma bazez cand spun Lupta cu sistemul ticalosit trebuie sa continuie. Dar trebuie sa continuie si altfel decat reprimand sistemul ticalosit. Trebuie sa continuie si printr-un proiect de constructie, de dereglementare, de simplificare a legislatiei, de simplificare a regimului juridic al micilor companii, de intarirea unor institutii care se ocupa de recuperarea produselor infractiunilor. Am lasat in minister un birou pentru recuperarea creantelor, era conectat la agentii straine (SOCA) sau agentiile similare americane, urmau sa vina niste experti britanici si americani, sa incepem sa cautam bani ai infractorilor plasati in lume. S-a mai facut lucrul asta sau nu? Deci e nevoie de un complex de factori. Si e nevoie si de o reforma in sistemul partidelor. Pentru ca asa cum am spus, daca un presedinte nu are un partener in sistemul politic, lucrurile vor merge greu in continuare.