Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis, miercuri, contestatia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata ca se afla in incompatibilitate si a dispus anularea raportului de evaluare, scrie Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat ca instanta a admis contestatia primarului Sibiului, Klaus Iohannis, referitoare la raportul de evaluare prin care ANI constata ca se afla in incompatibilitate.

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea raportului de evaluare prin care ANI constata ca Iohannis se afla in incompatibilitate.

Decizia Curtii de Apel Alba Iulia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs in 15 zile de la comunicare. Eventualul recurs va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In 24 aprilie, Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Iohannis sustinea ca este vorba despre o confuzie pe care o face ANI.

"Exista societatea Piete, care a fost infiintata de noi acum cativa ani. ANI spune ca sunt incompatibil pentru ca reprezint municipiul Sibiu in Adunarea Generala a Actionarilor, lucru total fals. Nu am avut niciodata un astfel de mandat, deci nu exista cauza. A doua se refera la Societatea Apa Canal, societatea care, dupa infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), a devenit operator regional. Toti primarii comunitatilor care sunt in ADI Apa sunt si reprezentantii comunitatilor lor in Adunarea Generala a Actionarilor la Apa Canal, care este operator regional, avand comunitati din judetele Sibiu si Brasov", explica Iohannis, care adauga ca legea incompatibilitatilor prevede ca primarul nu poate fi actionar in AGA a unor societati de interes local, fara a face referire la societatile regionale.

Klaus Iohannis a contestat decizia ANI in 31 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia.

In 2 iulie, ANI a depus o cerere la Inalta Curte de Casatie si Justitie de stramutare a dosarului de incompatibilitate de la Curtea de Apel Alba-Iulia la o alta instanta egala in grad. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins insa cererea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) de judecare a cauzei la o alta instanta, astfel ca dosarul a ramas la Curtea de Apel Alba-Iulia.

Pe de alta parte, ANI a sesizat Parchetul intr-un alt dosar vizandu-l pe Klaus Iohannis, in care il acuza ca a incalcat regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala.

Iohannis este prim-vicepresedinte al PNL si exercita al patrulea mandat consecutiv de primar al Sibiului.