Deputatul independent Remus Cernea sustine ca este nevoie, pe langa comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana, si de o comisie de ancheta a Parlamentului care sa verifice si sa analizeze toate actele facute de autoritati cu privire la acest proiect de exploatare miniera, scrie Agerpres.

"Cer public desecretizarea listei tuturor reprezentantilor autoritatilor publice care, intr-un fel sau altul, au fost cointeresati pentru a sprijini acest proiect. Este vorba de participare la conferinte sponsorizate de catre RMGC si la diverse forme de cointeresare, chiar materiala, a unor reprezentanti ai autoritatilor publice din Romania. Avem nevoie si de aceasta lista", a declarat Remus Cernea miercuri la Rosia Montana.

Deputatul independent a venit la Rosia Montana impreuna cu deputatul PDL de Cluj Adrian Gurzau, chiar daca cei doi nu fac parte din comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana. Cernea a precizat ca a depus o cerere pentru a putea participa la toate audierile si la toate activitatile acestei comisii.

"Voi incerca sa fiu aproape de comisie, chiar daca nu am fost acceptat ca membru, pentru ca pentru deputatii neafiliati nu s-au alocat locuri in aceasta comisie, ceea ce este pacat, pentru ca ar fi trebuit ca aceasta comisie, daca intr-adevar vrea sa fie credibila, sa acopere tot spectrul politic din Parlament", a spus el.

Parlamentarul a precizat ca a venit doar miercuri la Rosia Montana, si nu si atunci cand minerii au fost blocati in subteran, pentru ca acum are comisia in program stabilite intalniri in zona. "Nu am venit cu alte prilejuri, pentru ca atunci a fost vorba de exercitii de imagine", a explicat Remus Cernea.

La Rosia Montana sunt prezenti miercuri 13 din cei 21 de parlamentari membri ai comisiei speciale pentru Rosia Montana. Acestia au vizitat cartierul Recea din Alba Iulia, unde locuiesc 125 de familii relocate din Rosia Montana si unde compania RMGC a investit peste 32 de milioane de dolari.

La Rosia Montana, parlamentarii au vizitat statia de tratare a apelor acide si zona protejata Tau-Gauri, unde a fost descoperit un monument funerar circular roman.