Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a declarat marti ca poate sa intre in Cartea Recordurilor prin pozitia unicat a unui ministru care vine si spune in public ce prost este Guvernul din care face parte, si ca membrii acestuia nu inteleg mediul de afaceri. In replica, premierul Victor Ponta i-a transmis din Lituania ca, daca este nemultumita, o sa gaseasca "sigur" un alt ministru mai bun.

"Daca s-a inteles ca eu am apasat prea mult pe Guvern este ceva unicat, pentru ca niciun ministru nu a venit pana acum si sa spuna ce prost e Guvernul. Nu? Intru si eu in Cartea recordurilor", a spus Grapini, la o conferinta organizata de agentia Mediafax si dedicata IMM-urilor.

Ea a raspuns astfel unei critici aduse de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, care i-a reprosat ministrului ca vorbeste prea mult despre ce trebuie sa faca statul pentru mediul de afaceri si pentru firme, si ca a apasat prea mult pedala Guvernului.

Vasilescu a facut aceasta observatie dupa ce a afirmat ca decizia de stopare a creditarii adoptata la nivel de varf in multe banci pe motiv de criza, insolvente, sau management prost reprezinta o judecata gresita, dar banca centrala nu este minister si nu poate le poate spune ce sa finantez

Grapini a aratat ca problemele mediului de afaceri nu sunt intelese perfect la nivelul Executivului si ca uneori are impresia "ca merge pe contrasens" cand prezinta in Guvern dificultatile firmelor.

"Nu se inteleg perfect problemele mediului de afaceri la nivelul Guvernului. Am impresia uneori ca merg pe contrasens cand ma duc cu anumite lucruri preluate din mediul privat, dar asta este problema mea. De aceea mi-as fi dorit ca mai multi oamnei de afaceri sa-si asume acest risc si sa fie dispusi sa-si bage in acest malaxor intreaga cariera. M-am dus in sistemul public cu dorinta de incerca sa transmit in Executiv problema reala din mediul economic", a spus Grapini.

Ea i-a amintit consilierului guvernatorului BNR ca in afara de critica la adresa Guvernului ea a lansat si ceva foarte nepopular, anume ca au intrat in business oameni care nu se pricep sa faca business.

Grapini a mai aratat ca militeaza atat la nivelul Guvernului, cat si al Parlamentului sa nu mai intervina in mediul privat.

"Incerc eu sa conving comisia din Parlament, si eu sunt deputat, ca statul nu trebuie sa se mai amestece in businessul privat, cum vrea sa puna acum sa fie comision de 5%. Si eu intreb de ce sa fie 5% si nu 7%? Sau 12%? Daca este economie de piata eu trebuie sa fac reglementare unitara, echidistanta, nu pe grupuri de interese, nu pe monopol, si sa las ca cererea si oferta sa-si spuna cuvantul", a continuat Grapini.

Ministrul IMM-urilor a revenit imediat la antreprenori, aratand ca desi unii dintre oamenii de afaceri nu sunt pregatiti pentru business, ei se comporta ca o bariera pentru ceilalti.

"Deci este clar, am spus-o raspicat, si la toate intalnirile din judete, avem oameni de afaceri care au devenit blocatori. Nu se pricep, si asta nu e o vina, ci este o lipsa de cultura antreprenoriala si a fost trendul ala de dupa '90, ca toti puteau fi oameni de afaceri. Nu toti putem fi toti oameni de afaceri, pentru ca nu toti putem canta la opera, chiar daca am vrea", a conchis Grapini.

Ponta: Daca este nemultumita, sigur o sa gasim un ministru mai bun

Premierul Victor Ponta, aflat la Vilnius, a declarat ca responsabilitatea relatiei cu mediul de afaceri revine in primul rand chiar ministrului delegat pentru IMM, Maria Grapini, si ca, daca aceasta este nemultumita, atunci sigur va fi gasit un ministru mai bun, potrivit agentiei Mediafax.

El a precizat ca nu cunoaste declaratia ministrului si nici in ce context a fost formulata.

"Nu cunosc declaratia. Evident ca relatia dintre Guvern si mediul de afaceri este in primul rand responsabilitatea doamnei ministru Grapini. Nu stiu in ce context, daca e nemultumita, sigur o sa gasim un alt ministru mai bun", a spus Ponta.

UPDATE In cursul serii, Maria Grapini a intervenit telefonic la B1 TV pentru a afirma ca declaratia sa a fost scoasa din context.

Intrebata daca este multumita de activitatea guvernului, aceasta a declarat: "Sunt cu mult mai mult multumita fata de ce au facut guvernele anterioare".

Ea recunoscut insa ca are si nemultumiri, legate de faptul ca nu a primit bani de la buget pentru a finaliza proiectele in care este implicat ministerul pe care il conduce.

In ceea ce priveste acuzele fata de celebrele ei postari de pe Facebook, care contin multe greseli gramaticale, Maria Grapini a precizat: "Scriu in masina cand merg sau noaptea. Fondul e important".