Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat marti ca isi mentine dorinta ca referendumul privind revizuirea Constitutiei sa fie organizat la aceeasi data cu alegerile prezidentiale, insa, o decizie finala in acest sens poate fi luata abia dupa promulgarea legii privind referendumul.

"Noi nu putem sa luam o decizie politica privitoare la termenul pe care CCR si l-a fixat. Intentia noastra ar fi sa facem referendum odata cu alegerile prezidentiale. Vom vedea daca este posibil, dar nu sta in decizia noastra. (...) Problema este ca noi putem face acest referendum doar atunci cand vine decizia Curtii. Cand vom avea in fine incheiat acest proces - pronuntare Curte, promulgare lege, pentru ca si acolo se mai poate trage de timp daca cineva isi doreste sa o faca si vedem ca isi doreste sa o faca - atunci vom putea sa calculam un an si sa spunem, printr-o decizie politica, daca si la ce data vom face referendumul", a afirmat liderul liberal, citat de Agerpres.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) discuta in 23 octombrie sesizarea presedintelui Traian Basescu privind neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Presedintele Basescu a argumentat in sesizare ca legea ar permite posibilitatea adoptarii prin referendum a unor masuri lipsite de legitimitate populara si ar duce la nerespectarea dreptului poporului roman de a exercita suveranitatea de stat pe calea directa a referendumului.

Seful statului mai sustine ca pragul de participare la referendum de 30% din alegatorii inscrisi in liste contravine principiilor constitutionale, deoarece manifestarea democratica a suveranitatii poporului se asigura doar prin participarea majoritatii cetatenilor la o consultare populara, adica 50% plus unu.