Comisia de aparare din Senat, de acord cu alocarea de bani pentru avionul demnitarilor
"La ora actuala nu putem discuta pe date concrete, pentru ca nu a prezentat nimeni nicio analiza comparata asupra produselor care sunt pe piata, tipul de finantare, costurile integrale ale programului si, drept urmare, ca sa nu blocam avizarea OUG privind rectificarea, noi ne-am dat un vot favorabil", a declarat Dobritoiu.
Presedintele Comisiei de aparare a precizat ca la nivelul comisiei a fost avizata favorabil ordonanta privind rectificarea bugetara prin care Ministerului Apararii ii sunt alocate 13,5 milioane de lei in scopul inceperii procedurii de achizitie a unui avion destinat deplasarilor inaltilor demnitari ai statului.
Dobritoiu a mentionat ca prin votul de luni din comisie Guvernul "are unda verde pentru a ᅡstartaᅡ procesul de evaluare a produselor, a ofertelor".
El a mentionat ca, in momentul in care Guvernul va decide in privinta achizitiei unui avion pentru demnitari, la nivelul Comisiei de aparare din Senat va exista un nou vot in aceasta privinta.
"Cu certitudine achizitia (avionului pentru demnitari - n.r.) se va face cu avizul comisiei parlamentare", a mai afirmat presedintele Comisiei de aparare.
"Suma aceea de 56 de milioane (euro - n.r.) a fost avansata, a fost un raspuns la o intrebare a unui membru al comisiei legata de costurile estimative totale ale unui program. S-a avansat o suma, nu stim care este fundamentarea acelei sume, din cauza asta am amanat decizia. Nici astazi nu se cunosc costurile legate de aceasta achizitie (...) Costurile acelea au fost estimative, nu stiu daca ele s-au bazat pe o cerere de oferta, ci au fost o gandire... Am crezut ca la nivelul Ministerului Apararii exista o gandire foarte clara vizavi de aceasta achizitie. Ori, domnul ministru Dusa a infirmat astazi ca ar fi fost analizate niste produse de piata, deci au fost niste sume aruncate, puse pe masa", a mai spus Dorbitoiu.
Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, luni, ca este prematur sa se discute despre un pret in ceea ce priveste achizitionarea avionului pentru demnitari, mentionand ca acest lucru va fi supus dezbaterii CSAT, iar suma alocata "va rezulta in urma unei licitatii".
"Nu s-a luat nicio decizie la nivelul ministerului, legat de suma, si nici de solutia care va fi adoptata (...) Oricum, acest document privind realizarea capabilitatii de transport special va fi supus dezbaterii si in CSAT. Deocamdata se analizeaza mai multe variante, cand vom avea o varianta optima vom preciza si suma, dar suma va rezulta in urma unei licitatii", a mai spus Dusa.
Ministrul a afirmat ca in cazul "capabilitatii de transport special", care ar viza demnitarii, este vorba atat de avioane, cat si de piloti, personal tehnic, posibilitati de transmisiuni sau posibilitati de operare.
"Probabil ca in Comisie s-au prezentat unele preturi care sunt pe piata in momentul de fata la diferite tipuri de avioane, deocamdata n-am stabilit nici tipul, nici felul in care realizam aceasta capabilitate. A vorbi de o suma in acest moment este prematur", a mai sustinut ministrul Apararii.
In luna august, Guvernul a aprobat prin ordonanta de urgenta achizitionarea unei aeronave pentru inalti demnitari, presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, Corneliu Dobritoiu (PNL), precizand, recent, pentru Mediafax, ca suma totala necesara achizitionarii in leasing a aeronavei se ridica la 56 de milioane de euro.
La data adoptarii ordonantei, premierul Victor Ponta declara ca Guvernul si-a propus sa achizitioneze o aeronava de 12 locuri pentru a fi folosita in deplasarile oficiale de catre presedintele Romaniei, prim-ministru, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si ministri.
Ponta preciza ca Romania este singura tara din UE care nu are aeronava oficiala, iar pentru astfel de zboruri este inchiriata o aeronava de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta sustine ca astfel costul deplasarilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din aceasta toamna, aeronava respectiva va intra in reparatii.
Presedintele Traian Basescu declara tot in august ca si-a anulat deplasarea la sesiunea la nivel inalt a Adunarii Generale a ONU de la New York din "motive bugetare".

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Noi prostimea care i-am ales sa avem rabdare, sa fim multumiti cu promisiunile tovarasilor palavragii si dormitori pe scaunele parlamentului.
Ce amabili sunteti, cum luptati pentru soarta oamenilor care NU stiu cum sa-si mai duca zilele.
Vorba lui GIGEL Becali.......au venit si ai mei la putere.
Aceiasi Marie cu alta palarie.mai mare....pentru impozite.
Pe de alta parte, va garantez ca presedintele nu se trage cu avionu' vostru nou de 12 locuri. Si nici macar voi nu puteti face cumparaturi multe si mari. La bagaje se admit maxim 20 de kg de calator. Si chiar mai putin daca o sa prevedeti locuri in picioare.
Mai bine incercati un avion ieftin teleghidat, fara echipaj. Nu e nici o rusine in Romania celor 8 milioane de uslamisti. Nu uitati sa desenati steagul tarii pe avion, sa vada lumea cit de mindri sint parlamentarii si alegatorii uslamisti.
Majorarea alocatiei pentru copii de la 42 RON la 50 RON a fost respins pe motiv ca nu sunt bani,dar pentru cumpararea unui avion pentru "demnitari" (oamenii astia nu merita aceasta denumire)exista bani.Interesant!
Prietenii stiu de ce!
Pana la 880 pasageri!
Deci, se poate!!!