VIDEO Prima zi de audieri in Comisia Rosia Montana: Parlamentarii vor informatii de la SRI si SIE privind bonitatea RMGC

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Luni, 23 septembrie 2013, 13:48 Actualitate | Politic


In prima zi de munca a Comisiei pentru Rosia Montana, parlamentarii au decis sa-i cheme saptamana viitoare pe reprezentantii SRI si SIE. "Parlamentarii vor sa vada daca sunt reale suspiciunile legate de bonitatea firmei si de posibila influenta a unor factori decidenti", a anuntat presedintele Comisiei, Darius Valcov. Totodata, membrii comisiei l-au audiat pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, si au refuzat ca secretarul de stat de la Ministerul Justitiei sa expuna punctul de vedere al institutiei, cerand prezenta ministrului Robert Cazanciuc.

Darius Valcov, presedintele Comisiei Rosia Montana: "Vom solicita de asemenea, puncte de vedere si vom invita la dezbateri Academia Romana, Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Greco- Catolica, Biserica Reformata, Biserica Romano-Catolica si Biserica Unitariana. Vom solicita puncte de vedere de la Presedintia Romaniei, Banca Nationala a Romaniei, Academia de Studii Economice, Uniunea Arhitectilor din Romania si vom invita si Ministerul Dezvoltarii saptamana viitoare la audieri".

Totodata, Valcov a precizat in legatura cu chemarea SRI si SIE la audierile din Parlament, ca membrii acestui for vor sa vada daca sunt reale acele suspiciuni legate de bonitatea firmei si de posibila influenta a unor factori decidenti. 

'Vrem sa vedem daca acele suspiciuni care au aparut si in presa legate de, sa spunem, bonitatea firmei, legate, sa spunem, de posibila influenta a unor factori decidenti sunt reale sau nu. Cred ca mai bine decat SRI si SIE nimeni nu stie", a declarat senatorul PSD.

Parlamentarii au refuzat audierea secretarului de stat de la Ministerul Justitiei precizand ca il asteapta pe Robert Cazanciuc la sedinta comisiei.  

In debutul audierii ministrului Culturii,  presedintele Comisiei parlamentare i-a cerut acestuia sa trimita punctul de vedere ocficial al ministerului pentru ca acesta nu se regaseste in documentele primite de catre parlamentari.Ce explicatii a dat Daniel Barbu la audierile in Comisie: 
 • Pana in 2001 nimeni nu a fost preocupat de situatia patrimoniului de la Rosia Montana, nimeni, niciodata. In anul 2001 s-a semnat o licenta de exploatare in favoarea unei companii care a ajuns celebra intre timp in spatiul public romanesc. La Ministerul Culturii era Razvan Teodorescu si s-a elaborat un program national de cercetare si conservare a patrimoniului care a durat si a fost finantat din fonduri publice pana in 2007. Istoria preocuparilor pentru Rosia Montana a inceput in 2001 ca o reactie fireasca, acordul de licenta nu cuprindea niciun fel de garantii cu privirea la patrimoniu.    
 • Este e vorba de un patrimoniu de 300 de case, 41 lacasuri de cult care sunt clasate monumente istorice de grupa B. Vreau sa fac o precizare, romanii au exploatat pentru prima data aurul la Rosia Montana  este o vechime de 1900 de ani de exploatare, apoi exploatarea a fost abandonata. Exploatarea romana a durat circa 160 de ani si a fost reluata sporadic in evul mediu. Autoritatiile austriece au inchis unele galerii si au deschis unele noi, in sec 19 a fost reincepute exploatarile in anii 50 au fost reluate de catre autritatile socialiste care au lucrat aproape doua decenii si au lasat un dezastru ecologic acolo
 • Patrimoniul a fost scos la suprafata din 2001 iar dupa 2007 programul pentru protejarea patrimoniului nu au mai fost finantat din bugetul de stat si compania a finantat exclusiv aceste lucrari. Din 2001 au lucrat 368 de specialisti la Rosia Montana, arhitecti, geologi, istorici.
 • Ministerul si-a formulat pozitia pecare o veti gasi si in acordul cu compania si in proiectul de lege trimis de catre Guvern Parlamentului. O parte din cei 368 de specilaisti care si-au expus opinia in cazul proiectului de la Rosia Montana se afla azi printre cei care protesteaza.  Din motive pe care premiteti-mi sa nu le mentionez si-au schimbt opinia, se intampla. Ministerul si-a formulat pozitia raspunzand unei sarcini de Guvern, aceea de a asigura ca acordul cu RMGG  incheiat la sfarsitul aniilor 90 sa fie modernizat, sa fie adus la standardele secolului 21 si sa ne asigurma ca tot ceea ce insemana patrimoniu national sa nu se afle sub niciun fel de pericol. Prevederile legale romanesti nu sunt incalcate , acestea sunt incorporate in textul acordului. Am renegociat conservarea si muzeificarea a 7 km de galerii romane printre care Catalina, Monulesti, Piatra Corbului. Se va face un parc arheologic de 400 h in jurul unui mormant roman, un alt sit de 18 h care va proteja un sat in Carpen si ansamblul de locuinte. De asemenea compania va face un parc de arheologie industriala pe malul lacului in care se vor expune tehnologiile de exploatare a aurului din epoca romana pana la cea socialista. Ultima garantie, intreaga localitate istorica de 137 ha va fi declarata zona arheologica protejata. Compania se angajezeaza sa restaureze nu numai cele 41 de imobile istorice ci si cladirile si cimitirul vor intra in aria de protectie.  
 • Eu am incredere ca daca litera acestuia acord este respectat in 10-12 ani vom putea propune Rosia Montana pe lista patrimoniului UNESCO.
 • Dupa anul 2007 cercetarile facute de diversi specilaisti in ceea ce priveste patrimoniul de la Rosia Montana au fost platite de catre cei de la Companie. Potrivit acordului, compania se angajeaza sa investeasca prin acordul pe care il aveti spre analiza, 100 de milioane de dolari din care 30 de dolari in proiecte arheologice sau patrimoniale ce vor fi convenite cu ministerul in alte parti decat Rosia Montana si alte 70 de milioane in situ, la Rosia Montana. Compania potrivit estimarilor pe care mi le-a inaintat ar fi cheltuit pana acum 32 de milioane de dolari. Trebuie sa va spun ca minerii care sunt angajati acum de catre companie lucreaza aproape exclusiv in arheologie. Au lucrat o parte dintre acestia, o vreme in prospectiunile geologice. Un fapt induiosator, in opinia mea Compania a restaurat deja 20 de imobile, monument istoric din cele 41 dar numai imobile care ii apartin, adica pe care le-a cumparat.

Intrebat de un parlamentar daca dupa exploatarea de la Rosia Montana, zona ar mai avea sanse sa intre in patrimoniul UNESCO, Daniel Barbu a spus ca nu este in masura sa raspunda la aceasta intrebare. 

Danile Barbu: "Nu-mi permit eu sa fiu de acord sau nu cu pozitia prezidiului Academiei, cu multa modestie va atrag atentia ca atunci cand aveti in vedere aceasta pozitie a prezidiului ar trebui sa o luati in seama si pe ceea a presedintelui sectiei de istorie si arheologie. Nu-mi permit sa pun eu care dintre cele doua pozitii contradictorii este cea intemeiata sau nu. Este autonomia academica, stiti nu ne amestecam peste savanti".

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2347 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Atentie la cuvinte! (Luni, 23 septembrie 2013, 14:01)

  Spartacucus [utilizator]

  "Eu am incredere ca DACA litera acestuia acord este respectat, in 10-12 ani vom putea baga Rosia Montana pe lista patrimoniului UNESCO."

  Si daca NU e respectat, ce facem dom' ministru?

  Cine ne garanteaza noua ca in Romania se mai respecta legea avind in vedere cite faradelegi ati comis voi, politicienii din toate partidele si din toate guvernele de la '89 incoace?

  De ce nu bagati ACUM Rosia Montana in UNESCO?
  Cine va accepta in UNESCO un lac cu cianura si metale grele de marimea Sibiului? Cit de stupizi ne credeti!?

  Lasati muntii in pace daca nu mai aveti ce fura! Nu va credem! NU aveti cuvint! DEMISIA!
  • +9 (11 voturi)    
   e o gluma proasta.. (Luni, 23 septembrie 2013, 14:15)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Spartacucus

   cum ar fi sa vina cineva sa spuna ca vrea sa distruga Acropole, dar va construi o copie pe alt deal de langa Atena?.. si replica aia va fi introdusa in patrimoniul UNESCO??...
   • +3 (5 voturi)    
    Cu o mica diferenta (Luni, 23 septembrie 2013, 15:36)

    CatalinPetrica [anonim] i-a raspuns lui pehash

    Langa acropole va fi cel mai mare lac de otrava, si ei mai spus ca turistii vor plati sa vina sa viziteze, cat de cretini ne cred astia.

    Pe site-ul companiei din Canada au spus clar: "Nu este in interesul companiei si a actionarilor sa se respecte regulile de mediu"

    De fapt declara clar ca nu vor respecta nimic
   • 0 (4 voturi)    
    nu e simplu! (Luni, 23 septembrie 2013, 16:46)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    la construirea barajului de la Asswan, celebrele statui au fost MUTATE si reconstruite. Sunt mai putin monumente?
    • +1 (1 vot)    
     da, au fost mutate... (Marţi, 24 septembrie 2013, 13:54)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui cinic

     poate vrei sa muti si tu muntele cu tot cu galeriile romane? eventual sa pui in loc un lac de acumulare, nu unul cu cianuri?..
  • +1 (3 voturi)    
   Cate minciuni! (Luni, 23 septembrie 2013, 15:03)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Spartacucus

   Masivele Carnic si Orlea care contin cele mai importante galerii romane si preromane (peste 7 km), plus alte galerii medievale pana in epoca moderna, vor fi distruse. Cele doua masive sunt monumente conform legilor roamnesti si clasificate ca atare (chiar daca s-a incercat declasarea masivului Carnic... este un proces in instanta). Cum poate minti un ministru in halul asta: "Tot ce insemna patrimoniu national sa nu se afle sub niciun fel de pericol." ?!?
   • 0 (0 voturi)    
    in realitate (Marţi, 24 septembrie 2013, 8:15)

    winston [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    in realitate, galeriile romane de la Rosia Montana au fost reabilitate de catre RMGC, poti sa mergi sa le vizitezi, poate in felul asta nu vei mai minti
  • -1 (1 vot)    
   curiozitate! (Luni, 23 septembrie 2013, 16:45)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Spartacucus

   si ce sta in puterea RO sa introduca IMEDIAT ceva in lista UNESCO? nu cumva ZERO?
   se poate propune, cei de la UNESCO fac ce le incumba, dupa care urmeaza o decizie: nici a PU, nici a guvernului/presedintelui, nici a ta sau a mea.
   Ce facem PANA ATUNCI?
  • +2 (4 voturi)    
   se pare ca manipularea..... (Luni, 23 septembrie 2013, 16:55)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui Spartacucus

   ......le-a reusit.
   Vor trambita sus si tare ca au consultat SRI si SIE privind- BONITATEA- RMGC si evident, nu au gasit nimic suspect.

   Problema nu este BONITATEA si nici eventuala integrare in patrimoniul UNESCO.
   De fapt, se incearca acoperirea celor care au luat spaga pentru a semna acordul de exploatare.
   De ce nu se cer informatii de la serviciile amintite asupra sumei spagilor precum si asupra persoanelor implicate in acest caz ?

   De ce nu se cer informatii despre acordul semnat pe care Sova nu il gaseste ?

   Nu bonitatea este problema ci spaga si coruptii pe care "comisia de experti parlamentari" incearca sa ii ocoleasca aruncand prafuri cu UNESCO.
 • +8 (10 voturi)    
  interesant (Luni, 23 septembrie 2013, 14:06)

  dum_i [utilizator]

  'Daniel Barbu: Eu am incredere ca daca litera acestui acord este respectata in 10-12 ani vom putea introduce zona pe lista patrimoniului UNESCO'

  Si ce exact sa fie pe lista UNESCU?

  4 munti rasi de pe fata pamantului? Cel mai mare lac de cianura din lume? Zeci de hectare de padure defrisate? Locul in care exista prima atestare documentara a romanilor complet distrus?

  Ce exact ar vedea 'vizitatorii' acestui sit unescu?

  Singura certitudine care o am este ca in 10-12 ani, toti mafiotii care se bat acum sa ne bage cianura pe gat vor fi plecat demult din tara de gat cu amantele si valiza de dolari.
 • +7 (7 voturi)    
  Multumim mult, domnule Ministru! (Luni, 23 septembrie 2013, 14:14)

  hot news [utilizator]

  Numai vesti bune, parca nisi nu iti vine sa crezi!!!
  Sapte kilometri de galerii romane transofrmate in muzeu!?
  Parc arheologic de 400 ha?
  Zona protejata?
  Esta absolut superb!
  nu putem decat sa regretam ca nu se gaseste aur si la Sarmizegetusa si ca nu vin si alte firme sa exploateze zacamintele noastre, ca ar fi extrem de bine, toate localitatile foste miniere ar putea fi revigorate si s-ar amenaja acolo muzee!
  • 0 (0 voturi)    
   numai de muzee vor fi bune... (Luni, 23 septembrie 2013, 14:26)

   Andor74 [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   ...pentru ca numai in muzee nu gasestie exponate vii !
 • +6 (8 voturi)    
  De curiozitate: (Luni, 23 septembrie 2013, 14:15)

  Cocosulgarlic [utilizator]

  Ce s-ar întâmpla cu galeriile romane de la Roșia Montană dacă s-ar folosi în zonă tone de explozibil pe zi? Am ascultat pe 15 septembrie un interviu la radio cu academicianul Mircea Ioan Valentin Sandulescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Geonomice a Academiei Române, care spunea că asemenea explozii pot provoca inclusiv cutremure care, la trei grade pe Richter, fiind cutremure de suprafață, pot fi devastatoare. De exemplu, un cutremur cum a fost cel de la Skopje (Macedonia) din 1963 nu ar fi trebuit în mod normal să provoace foarte mari daune (a avut 6 grade) dar pentru că s-a produs la o adâncime de numai 6 km a distrus 80% din oraș.
 • +3 (5 voturi)    
  cianurist (Luni, 23 septembrie 2013, 14:24)

  Mos Andrei [utilizator]

  Un jeg de om. Minte de ingheata cianura.

  Azi, de la orele 15:00, Sediul Ordinului Arhitectilor din Romania (Arthur Verona nr. 19) va gazdui conferinta de presa "Adevarul despre patrimoniul istoric de la Rosia Montana: ce nu spun Daniel Barbu, Ministrul Culturii, si Gold Corporation".
 • +5 (5 voturi)    
  Daniel Barbu (Luni, 23 septembrie 2013, 15:30)

  un dac [utilizator]

  esti cel mai jalnic ministru pe care l-a avut vreodata Cultura romaneasca.

  Te intrebi de ce s-au razgandit specialistii?
  Pai intreaba-te mai bine de ce s-a razgandit USL-ul...asta da intrebare.

  Si daca tot stii motivele, zi-le macar in fata comisiei, altfel lasi sa planeze asupra unor specialisti vina unor interese ilegale/imorale.
 • 0 (0 voturi)    
  Opinii divergente in PNL? (Luni, 23 septembrie 2013, 19:38)

  fat [utilizator]

  Care e, oare, parerea dlui Antonescu despre pozitia dlui ministru PNL Barbu? Sau, din nou, ministrul Barbu are o opinie diferita de senatorul Barbu?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by