Darius Valcov, presedintele Comisiei Rosia Montana: "Vom solicita de asemenea, puncte de vedere si vom invita la dezbateri Academia Romana, Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Greco- Catolica, Biserica Reformata, Biserica Romano-Catolica si Biserica Unitariana. Vom solicita puncte de vedere de la Presedintia Romaniei, Banca Nationala a Romaniei, Academia de Studii Economice, Uniunea Arhitectilor din Romania si vom invita si Ministerul Dezvoltarii saptamana viitoare la audieri".
In debutul audierii ministrului Culturii, presedintele Comisiei parlamentare i-a cerut acestuia sa trimita punctul de vedere ocficial al ministerului pentru ca acesta nu se regaseste in documentele primite de catre parlamentari.
Ce explicatii a dat Daniel Barbu la audierile in Comisie:
- Pana in 2001 nimeni nu a fost preocupat de situatia patrimoniului de la Rosia Montana, nimeni, niciodata. In anul 2001 s-a semnat o licenta de exploatare in favoarea unei companii care a ajuns celebra intre timp in spatiul public romanesc. La Ministerul Culturii era Razvan Teodorescu si s-a elaborat un program national de cercetare si conservare a patrimoniului care a durat si a fost finantat din fonduri publice pana in 2007. Istoria preocuparilor pentru Rosia Montana a inceput in 2001 ca o reactie fireasca, acordul de licenta nu cuprindea niciun fel de garantii cu privirea la patrimoniu.
- Este e vorba de un patrimoniu de 300 de case, 41 lacasuri de cult care sunt clasate monumente istorice de grupa B. Vreau sa fac o precizare, romanii au exploatat pentru prima data aurul la Rosia Montana este o vechime de 1900 de ani de exploatare, apoi exploatarea a fost abandonata. Exploatarea romana a durat circa 160 de ani si a fost reluata sporadic in evul mediu. Autoritatiile austriece au inchis unele galerii si au deschis unele noi, in sec 19 a fost reincepute exploatarile in anii 50 au fost reluate de catre autritatile socialiste care au lucrat aproape doua decenii si au lasat un dezastru ecologic acolo
- Patrimoniul a fost scos la suprafata din 2001 iar dupa 2007 programul pentru protejarea patrimoniului nu au mai fost finantat din bugetul de stat si compania a finantat exclusiv aceste lucrari. Din 2001 au lucrat 368 de specialisti la Rosia Montana, arhitecti, geologi, istorici.
- Ministerul si-a formulat pozitia pecare o veti gasi si in acordul cu compania si in proiectul de lege trimis de catre Guvern Parlamentului. O parte din cei 368 de specilaisti care si-au expus opinia in cazul proiectului de la Rosia Montana se afla azi printre cei care protesteaza. Din motive pe care premiteti-mi sa nu le mentionez si-au schimbt opinia, se intampla. Ministerul si-a formulat pozitia raspunzand unei sarcini de Guvern, aceea de a asigura ca acordul cu RMGG incheiat la sfarsitul aniilor 90 sa fie modernizat, sa fie adus la standardele secolului 21 si sa ne asigurma ca tot ceea ce insemana patrimoniu national sa nu se afle sub niciun fel de pericol. Prevederile legale romanesti nu sunt incalcate , acestea sunt incorporate in textul acordului. Am renegociat conservarea si muzeificarea a 7 km de galerii romane printre care Catalina, Monulesti, Piatra Corbului. Se va face un parc arheologic de 400 h in jurul unui mormant roman, un alt sit de 18 h care va proteja un sat in Carpen si ansamblul de locuinte. De asemenea compania va face un parc de arheologie industriala pe malul lacului in care se vor expune tehnologiile de exploatare a aurului din epoca romana pana la cea socialista. Ultima garantie, intreaga localitate istorica de 137 ha va fi declarata zona arheologica protejata. Compania se angajezeaza sa restaureze nu numai cele 41 de imobile istorice ci si cladirile si cimitirul vor intra in aria de protectie.
- Eu am incredere ca daca litera acestuia acord este respectat in 10-12 ani vom putea propune Rosia Montana pe lista patrimoniului UNESCO.
- Dupa anul 2007 cercetarile facute de diversi specilaisti in ceea ce priveste patrimoniul de la Rosia Montana au fost platite de catre cei de la Companie. Potrivit acordului, compania se angajeaza sa investeasca prin acordul pe care il aveti spre analiza, 100 de milioane de dolari din care 30 de dolari in proiecte arheologice sau patrimoniale ce vor fi convenite cu ministerul in alte parti decat Rosia Montana si alte 70 de milioane in situ, la Rosia Montana. Compania potrivit estimarilor pe care mi le-a inaintat ar fi cheltuit pana acum 32 de milioane de dolari. Trebuie sa va spun ca minerii care sunt angajati acum de catre companie lucreaza aproape exclusiv in arheologie. Au lucrat o parte dintre acestia, o vreme in prospectiunile geologice. Un fapt induiosator, in opinia mea Compania a restaurat deja 20 de imobile, monument istoric din cele 41 dar numai imobile care ii apartin, adica pe care le-a cumparat.
Intrebat de un parlamentar daca dupa exploatarea de la Rosia Montana, zona ar mai avea sanse sa intre in patrimoniul UNESCO, Daniel Barbu a spus ca nu este in masura sa raspunda la aceasta intrebare.
Danile Barbu: "Nu-mi permit eu sa fiu de acord sau nu cu pozitia prezidiului Academiei, cu multa modestie va atrag atentia ca atunci cand aveti in vedere aceasta pozitie a prezidiului ar trebui sa o luati in seama si pe ceea a presedintelui sectiei de istorie si arheologie. Nu-mi permit sa pun eu care dintre cele doua pozitii contradictorii este cea intemeiata sau nu. Este autonomia academica, stiti nu ne amestecam peste savanti".
Si daca NU e respectat, ce facem dom' ministru?
Cine ne garanteaza noua ca in Romania se mai respecta legea avind in vedere cite faradelegi ati comis voi, politicienii din toate partidele si din toate guvernele de la '89 incoace?
De ce nu bagati ACUM Rosia Montana in UNESCO?
Cine va accepta in UNESCO un lac cu cianura si metale grele de marimea Sibiului? Cit de stupizi ne credeti!?
Lasati muntii in pace daca nu mai aveti ce fura! Nu va credem! NU aveti cuvint! DEMISIA!
Pe site-ul companiei din Canada au spus clar: "Nu este in interesul companiei si a actionarilor sa se respecte regulile de mediu"
De fapt declara clar ca nu vor respecta nimic
se poate propune, cei de la UNESCO fac ce le incumba, dupa care urmeaza o decizie: nici a PU, nici a guvernului/presedintelui, nici a ta sau a mea.
Ce facem PANA ATUNCI?
Vor trambita sus si tare ca au consultat SRI si SIE privind- BONITATEA- RMGC si evident, nu au gasit nimic suspect.
Problema nu este BONITATEA si nici eventuala integrare in patrimoniul UNESCO.
De fapt, se incearca acoperirea celor care au luat spaga pentru a semna acordul de exploatare.
De ce nu se cer informatii de la serviciile amintite asupra sumei spagilor precum si asupra persoanelor implicate in acest caz ?
De ce nu se cer informatii despre acordul semnat pe care Sova nu il gaseste ?
Nu bonitatea este problema ci spaga si coruptii pe care "comisia de experti parlamentari" incearca sa ii ocoleasca aruncand prafuri cu UNESCO.
Si ce exact sa fie pe lista UNESCU?
4 munti rasi de pe fata pamantului? Cel mai mare lac de cianura din lume? Zeci de hectare de padure defrisate? Locul in care exista prima atestare documentara a romanilor complet distrus?
Ce exact ar vedea 'vizitatorii' acestui sit unescu?
Singura certitudine care o am este ca in 10-12 ani, toti mafiotii care se bat acum sa ne bage cianura pe gat vor fi plecat demult din tara de gat cu amantele si valiza de dolari.
Sapte kilometri de galerii romane transofrmate in muzeu!?
Parc arheologic de 400 ha?
Zona protejata?
Esta absolut superb!
nu putem decat sa regretam ca nu se gaseste aur si la Sarmizegetusa si ca nu vin si alte firme sa exploateze zacamintele noastre, ca ar fi extrem de bine, toate localitatile foste miniere ar putea fi revigorate si s-ar amenaja acolo muzee!
Azi, de la orele 15:00, Sediul Ordinului Arhitectilor din Romania (Arthur Verona nr. 19) va gazdui conferinta de presa "Adevarul despre patrimoniul istoric de la Rosia Montana: ce nu spun Daniel Barbu, Ministrul Culturii, si Gold Corporation".
Te intrebi de ce s-au razgandit specialistii?
Pai intreaba-te mai bine de ce s-a razgandit USL-ul...asta da intrebare.
Si daca tot stii motivele, zi-le macar in fata comisiei, altfel lasi sa planeze asupra unor specialisti vina unor interese ilegale/imorale.